Šta je novo?

Vidikovci Beograda

Zagrejani stanovi, vrtići, škole, domovi zdravlja, kancelarije, ugašene kotlarnice u pola grada, čistiji vazduh jer jedan dimnjak menja nekoliko hiljada, podrumi za ugalj pretvoreni u kafiće... lepši i udobniji grad.

Relja, vrlo dobro znaš da ga volim isključivo kad neko krene da mi filozofira o "beogradskim vizurama" kad se prica povede protiv neke nove gradnje.

Ovakav objekat nije u redu nazivati "čunkom", "sulundarom" i sl., to je sve.

Somi303":e89skchj je napisao(la):
......
Загонетна личност :mrgreen:
City guardian by Somi303, on Flickr

Gotham-City.png

:D

relja":2zxldtab je napisao(la):
Ovakav objekat nije u redu nazivati "čunkom", "sulundarom" i sl., to je sve.

Relja, a na šta se greju toliki evropski gradovi koji eto, nemaju dominantnu tačku bilo koje vizure ka centru grada u - dimnjaku ...

Kako ne razumeš?

Kad se u pogrdnom smislu uzme u usta ovaj "objekat", ti ga braniš wegovom funkcionalnošću. Zato ja pitam, ne tebe, nego glasno razmišqam ... a gde su sulundari u centrima tolikih evropskih, pa i svetskih metropola?

Ovo nije "sulundar" nego dimnjak toplane. Toplana nije građena tu samo da bi se tebi ne bi dopadao pogled na Beograd.
I ne nalazi se u centru nego na obodu grada, i izgrađena je u industrijskoj zoni, a opet je blizu potrošača, što je zbog kraćeg rastojanja za isporuku energije čini i toplovode energetski efikasnijima.
Ima i drugi način - gasni kotlovi po zgradama pa da raskopavamo centar za gasovod do svake zgrade, ugrađujemo gasne kotlove u sve zgrade... Ili da izgradimo nuklearne elektranu pa da se lepo grejemo na struju.
Pa ti razmisli.

Relja, zašto si tako tvrdoglav? Uopšte niko ne spori funkcionalnost toplane, već samo dimnjak koji se ističe u odnosu na vizuru grada.

Što ne bismo imali pravo da se sa tim šalimo, bez obzira na njegovu funkcionalnost?

Nisam tvrdoglav, bar ne u ovom slučaju :)

Dimnjak je objekat bez kojeg toplana ne može da radi, tako da se dimnjak ne može sporiti, dok Stari grad ne može da se greje na nekakvu vizuru.

Jasno. Ja sam samo na kraju balade konstatovao da je BG jedini primerak evropskog grada koji u svojoj panorami ima sulundar.

Nema panorama sulundar nego grad ima toplanu a toplana ima dimnjak.
Arhitekte bi trebalo da uče malo i o dovođenju energije u zgrade koje projektuju. Nije mehanika samo statika.

Vec smo imali ovu raspravu dajte nemojte se ponavljati.

Vrh