Šta je novo?

"Victory Gardens" - FMP - stambeno poslovni kompleks na Čukaričkoj padini

niki

Higher intermediate
Učlanjen(a)
28.12.2007.
Poruke
1.098
Pohvaljen
1.672
Da li se to budi trziste nekretnina u Beogradu i kome se planira prodaja svih ovih nekretnina?!
Cena u najavi 1600e/kvm.

Čović zida grad u gradu na Čukarici

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=19&nav_id=500279

Beograd -- Nebojša Čović, predsednik FMP grupe, odavno nije gradonačelnik Beograda, ali u naredne dve godine planira da na Čukaričkoj padini podigne svoj „grad u gradu”.


Vrednost poduhvata procenjena je na 95 miliona evra, a cena kvadrata stana s kojom se sada računa iznosi 1.600 evra.

Na parceli od 2,8 hektara, gde se nalazi FMP-ova fabrika metalne ambalaže i dva mini-trenažna centra za košarku, obezbeđena je lokacijska dozvola za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa bruto površine 130.000 kvadrata.

"Namena te zone je Generalnim planom izmenjena iz industrijske u komercijalno-stambenu. Od vremena kada je fabrika sazidana, još pre Drugog svetskog rata, na Padini je niklo naselje, koje prema ekološkim kriterijumima nije moglo da podnese proizvodnju metalne ambalaže u neposrednoj blizini. Obaveza da se fabrika izmesti otvorila je mogućnost za mnogo veću investiciju", objašnjava Čović.

Hala, bazeni, teniski tereni
Posle podizanja poslovno-stambenog kompleksa na Čukaričkoj padini, FMP planira da u blizini, na nekadašnjem fudbalskom igralištu Proletera, a u skladu sa urbanističkim planovima, sagradi multifunkcionalnu halu od oko 10.000 mesta, teniske terene, bazene, bioskope. Tako bi novo naselje bilo „dograđeno” rekreativnim i zabavnim sadržajima.

Izmeštanjem pogona i sportskih hala dobiće se ogromna površina – 30.000 kvadratnih metara stambenog prostora, to jest oko 500 stanova, zatim 45.000 kvadrata komercijalnog prostora, garaže na 40.000 i tehničke prostorije na oko 5.000 kvadrata, odakle će se upravljati protokom struje, vode i gasa za novo naselje.

Ni proizvodnja neće biti ugašena. Njen najveći deo već je preseljen u Železnik, u deo „Iva Lole Ribara”, koji je pre tri godine FMP grupa kupila za 2,3 miliona evra na tenderu Agencije za privatizaciju. U njega je uložila još devet miliona da bi sanirala višedecenijsko zagađenje zemljišta, napravila novu komunalnu infrastrukturu i rekonstruisala zapuštene hale prema evropskim standardima.

"Nije nam bio cilj da zatvorimo fabriku, već da proširimo delatnost. Podrobno smo analizirali da li investicija u poslovno-stambeni kompleks na Čukaričkoj padini može da pokrije i troškove izmeštanja fabrike. Dok smo tražili novu lokaciju za proizvodnju, Agencija za privatizaciju je raspisala tender za 'Lolu'. Ta lokacija, u Ulici jugoslovenskoj 2, biće namenjena industriji barem u sledećih 50 godina. To nam je bilo važno da ne bismo opet došli u situaciju da moramo da se selimo", kaže Čović.

Prenos proizvodnih linija u Železnik tekao je postepeno, tako da fabrika ni u jednom trenutku ne prestane da radi. Na Čukarici je ostala samo linija za litografiju, koja će takođe biti izmeštena do kraja aprila. Čović kaže da nameravaju da, kada završe zidanje poslovno-stambenog kompleksa, dodatno modernizuju opremu u „Loli”.

Preseljenjem pogona i rušenjem ispražnjenih hala, za šta je projekat gotovo izrađen, na Čukaričkoj padini ostaje zamašna parcela, u neposrednoj blizini Ade Ciganlije i Sajma. Lokacija će biti još atraktivnija kada se podigne most preko Save, posle čega će se iz Novog Beograda brže stizati do Čukarice.

"Sredinom januara, posle godinu i po, izdata je potvrda o konverziji prava korišćenja u pravo svojine, i to bez nadoknade pošto je FMP grupa dokazala da je u fabriku već uložila više novca nego što iznosi razlika u tržišnoj vrednosti industrijske i poslovno-stambene parcele. Na osnovu toga dobijena je lokacijska dozvola", navodi Čović.

FMP grupa je jedini investitor, a u toku su pregovori sa bankama, koje su neophodne da bi se obezbedilo 95 miliona evra za ovu investiciju. Čović očekuje da i ti razgovori uskoro budu pretočeni u ugovore.

"Uposlićemo oko 2.000 radnika, a plan je da gradnja traje dve godine. Investicija je tehnički zahtevna, ali ćemo je izvoditi fazno sa kompetentnim firmama koje moraju dati garancije za izgradnju, a takođe i konkurentne cene gradnje, kako bi cena kvadrata stambenog prostora ostala prihvatljiva. Za svaki stan i lokal planirane su garaže. Izuzimajući novo naselje 'Stepa Stepanović' na Voždovcu, ovo će biti najveće ulaganje u Beogradu", kaže Čović.
 
Je li to ona lokacija uz Lazarevacki drum?
 
Kokili":2329jrak je napisao(la):
Sledeće sezone..... :D

Nego, šta bi sa
62606872344b4b79fceae6350136683.jpg

????

Inače, izvinjavam se za još teži offtopic :)
 
Imali nekih slika kako ce u buducnosti izgledati taj deo gde je planirana gradnja... :kafa:
 
Koliko sam ja razumeo Čovu, reč je o dugoročnim planovima tako da nije realno očekivati da će o ovom projektu biti nekih vesti u skorije vreme. Gledajući stanje na tržištu nekretnina, a i stanje u KK CZ (koje je znatno bolje, ali još uvek ne zahteva arenu za 11.000 ljudi) - ostavljanje ovog projekta za malo bolju budućnost je sasvim razumljivo.
 
Ne treba arena da se gradi.... :D nego shoping mall i stambeno-poslovni kompleks zgrada....
 
Nema razloga da stavljaš svoje postove u bold, vidimo ih i ovako. Prema planovima, u okviru kompleksa treba da se gradi i velika košarkaška dvorana (11.000 mesta) - sve lako može da se nađe uz pomoć googla.

Tako zahtevan projekat ne može da se finansira "iz džepa", za to je već potrebna podrška banaka i stranih partnera, a Čova je javno pozvao i državu da mu pomogne u ovom poslu.

Pored toga, prodaja stanova opada, a iako Beogradu nedostaje maloprodajnog prostora, izgradnja dva-tri najavljena tržna centra (Delta planet, Višnjica, Ada...) će podmiriti potrebe u nekom kratkoročnom periodu. Dakle, nerealno je očekivati da se na lokaciji FMP-a bilo šta pokrene u narednih godinu dana, možda i više.
 
Gde je tačno ta lokacija na Čukarici?

edit: jel to ona lokacija u obliku trougla malo ispod tramvajske okretnice?
 
Danas sam nešto guglovao ovaj sajam "Ekonomija sporta" jer je tamo navodno trebalo da se priča o stadionima Voždovca, Čukaričkog, OFK Beograda, kao i o famoznom, misterioznom Nacionalnom stadionu. Naravno, još uvek ništa nisam našao, ali sam naleteo na PowerPoint prezentaciju Nebojše Čovića sa prošlogodišnjeg sajma!

fmp1.png


fmp2.png


fmp3.png


Cela prezentacija - LINK

Znam da ne izgleda nešto posebno, ali ovo je verovatno samo rani koncept dok će projekat, Bože zdravlja, biti razrađivan kako se realizacija bude bližila. Trenutno deluje kao SF, ali ako se klub stabilizuje i ekonomske prilike poprave, možda u narednih 10 godina KKCZ dobije svoj stalni dom :)
 
Уф...Влажни снови за сада.

Хомере,поставих на ССЦ-у,надам се да ти не смета.
 
Nebojša Čović je za zvanični sajt KK Crvena zvezda, odgovarao na pitanja navijača i evo šta je rekao o novoj dvorani:

Da li će se praviti hala Crvene zvezde od 12 hiljada mesta? MARKO MARKOVIĆ

- Hoće, kad dođe malo bolje vreme.

Izvor: KK Crvena zvezda

Ne verujem da će se potreba za novom dvoranom javiti u naredne dve-tri godine. Sada je najbitnije da se stabilizuje klub i stvori tim koji će se boriti za redovno učešće u Evroligi. Ali bilo bi lepo da jednog dana KK CZ ima svoju halu :)
 
Све сам загриженији за ову идеју

393289_440264156016893_600136687_n.jpg


488180_440264332683542_192295908_n.jpg


390396_440264312683544_1771649218_n.jpg


Поготово од кад се Човић активирао и у фудбалској секцији. Локација Маракане је доста атрактивнија од ФМП-ове и самим тим би било лакше наћи приватног инвеститора.Уз то ,овакава концепција би привукла доста више људи на годишњем нивоу.Стадион би се користио и до 100 дана у години..

Еххх...О чему ја причам.Човић је ту онако највероватније да нас замлаћује коју годину,да мирно премостимо ових пар турбулентних година уз "леба и игара".
 
Jel može neko da mi objasni poentu izgradnje posebne hale za Zvezdu? Zar mislite da je ekonomski isplativije praviti veliku halu od korištenja postojece Beogradske Arene.
Neki ce reci da iznajmljivanje Arene kosta, ali Arena je neprofitna kompanija i ona uzima tek nesto malo vise od troskova za eksploataciju. Taj trosak bi morao i u novoj hali da se placa pa ne bi bila neka velika usteda.
Neki ce reci da moze da zaradjuje i od koncerata, ali kad se oduzmu dogadjaji koji idu u Arenu i dogadjaji za koji je ova Zvezdina hala prevelika, to nece biti veliki broj koncerata tj manifestacija. Jednostavno hala ne bi imala dovoljan broj dana zauzetosti da bi bila isplativa pored ostalih objekata tj. da ne bi pravila minus.
Dosli bi od situacije gde imamo dve koliko toliko velike hale(Arenu i Pionir) koje jedva sastavljaju kraj sa krajem(citaj nisu u velikim gubitcima), do tri koje su u velikim gubitcima.
Neki ce reci da ima i poslovni prostor uz halu. Ne vidim neki sinergijski efekat hale i shopping prostora na toj lokaciji. Bolje je im je da onda naprave nesto veci shopping centar i od extra kesa iznajmljuju Pionir i Arenu po potrebi(jos jedna prednost u odnosu na novu halu).

@delija
Mi vec imamo Arenu i Pionir.
Izgradnja ovog multifunkcionalnog objekta je veca nego da posebno izgradis halu od npr. 12K i stadion od 50K. A, ponavljam mi vec imamo Arenu. Ne vidim problem Zvezdasa da se ona koristi. Nigde na njoj ne pise Partizan. Sto Arena bude bolje poslovala(npr i Zvezda i Partizan je koriste za svoje utakmice u Evropi sa pristojnom popunjenoscu) to ce Arena biti bolja(biti kompletno opremljena, imati vise popratnog sadrzaja).
Da ne pominjem da se takvi objekti ne prave za ljude sa nasom dubinom dzepa.

Posto po meni Arena i nije nesto posebno atraktivna spolja ja sam oduvek imao ideju da se zemljiste oko nje ustupi i da neko oko nje napravi veliki shopping centar. Zauzvrat Arena bi dobijala neki procenat od iznajmljivanja kvadrata. taj prihod bi bio na primer 3 miliona eura, sto je verovatno prihod koji bi ostvarila sa 100 dana zakupa. Tih 100 dana zakupa moglo bi da se iskoristi za manje atraktivne dogadjaje ali na koje bi ljudi dosli da je manja cena, na odredjen broj dana arene free za utakmice ili na 50% subvencije za utakmice i neke druge dogadjaje. Uz regularno placene termine, subvencionisane i free termine Arena bi imala 50% popunjen zakup u toku godine sto bi onda na toj lokaciji stvorilo zaista jak sinergijski efekat sa shopping centrom(zbog cega ne sumnjam da bi se mogao naci investior za to).
 
Neće ova dvorana biti izgrađena u skorije vreme, to je sasvim sigurno. Ovo je za sada samo još jedan u nizu objekata sa liste lepih želja srpskih sportskih klubova (koliko smo različitih planova za razne stadione i arene videli u prethodnom periodu?).

Nova Zvezdina dvorana će biti izgrađena ako se za tim pokaže potreba, a do tada će na Čukaričkoj padini da bude prazna poljana.

A šta je potreba? Pa, ako npr. i Zvezda i Partizan dođu u situaciju da igraju Evroligu (trenutno zvuči čudno, ali nije nemoguće), pa npr. ukoliko u zemlji skoče standard i kupovna moć - javiće se potreba za novim komercijalnim prostorom, ali će se otvoriti i prostor za organizaciju više koncerata, predstava, cirkusa i sličnih događaja.

Evo, pre neki dan smo imali situaciju da su The Cranberries bili premešteni iz Arene u Halu sportova zbog Evropskog prvenstva u rukometu. Koncert je bio super, ali se osetilo da Hala sportova i nije baš savršen objekat za takve događaje (ozvučenje nikada ne može da funkcioniše toliko dobro). Ovakve situacije su za sada retke - ali npr. imali smo situaciju da Beyonce nije mogla da gostuje u Beogradu jer je Arena bila zauzeta zbog Davis cupa, a ne postoji drugi adekvatan prostor u zemlji koji bi ispunio njene produkcijske zahteve. Ali nije isključeno da će kroz 8-10 godina takve situacije biti češće i da će našem gradu biti potreban alternativni prostor koji ispunjava najstrože svetske standarde.

Dok ne dođe takvo vreme, slažem se - treba se fokusirati na to kako optimizovati poslovanje Arene :)
 
nikola, zvezda placa termine i u pioniru, ne samo za utakmice nego i za treninge, i ne samo za prvi tim (i ne samo kosarkasi). istina, te termine na kraju platimo svi mi, sto kroz oprost dugova i pioniru i klubovima, sto kroz kao neka sponzorstva drzavnih kompanija i ja molim boga da se blizanci sto pre osamostale (privatizuju), otrgnu od sise i krenu da zive svoje zivote. na duze staze za klub (pa i sportsko drustvo u kome su i rukometasi, odbojkasi..) je svakako isplativije imati svoju halu i ako covic moze da izlozi nekoga da ulozi pare (posto ih zvezda nema) mi samo mozemo da pozdravimo i podrzimo.

u svojoj sustini, ovo je odlican primer privatno-javnog partnerstva samo sto mi i dalje ne znamo sta je oko zvezde (a i partizana) privatno a sta javno...kad to resimo bice mnogo jasnije. da li je covic tu kao privatno lice, drzavni funkcioner, covek iz kss-a..? ja npr i dalje ne kapiram kako je po tom zakonu o sportu reseno pitanje sportskih drustava i kakva je sudbina manjih sportova, tipa rukomet, odbojka..da li se npr privatizuje fk crvena zvezda i kk czv posebno ili sportsko drustvo kao celina, sta je npr sa stonoteniserskim klubom i sl...
 
Zvezda je ugašena, tako da privatno javno partnerstvo druga Čovića sa samim sobom može poslužiti samo za zaludjivanje širokih narodnih masa.
 
Da li se to budi trziste nekretnina u Beogradu i kome se planira prodaja svih ovih nekretnina?!
Cena u najavi 1600e/kvm.

Čović zida grad u gradu na Čukarici

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=19&nav_id=500279

Beograd -- Nebojša Čović, predsednik FMP grupe, odavno nije gradonačelnik Beograda, ali u naredne dve godine planira da na Čukaričkoj padini podigne svoj „grad u gradu”.


Vrednost poduhvata procenjena je na 95 miliona evra, a cena kvadrata stana s kojom se sada računa iznosi 1.600 evra.

Na parceli od 2,8 hektara, gde se nalazi FMP-ova fabrika metalne ambalaže i dva mini-trenažna centra za košarku, obezbeđena je lokacijska dozvola za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa bruto površine 130.000 kvadrata.

"Namena te zone je Generalnim planom izmenjena iz industrijske u komercijalno-stambenu. Od vremena kada je fabrika sazidana, još pre Drugog svetskog rata, na Padini je niklo naselje, koje prema ekološkim kriterijumima nije moglo da podnese proizvodnju metalne ambalaže u neposrednoj blizini. Obaveza da se fabrika izmesti otvorila je mogućnost za mnogo veću investiciju", objašnjava Čović.

Hala, bazeni, teniski tereni
Posle podizanja poslovno-stambenog kompleksa na Čukaričkoj padini, FMP planira da u blizini, na nekadašnjem fudbalskom igralištu Proletera, a u skladu sa urbanističkim planovima, sagradi multifunkcionalnu halu od oko 10.000 mesta, teniske terene, bazene, bioskope. Tako bi novo naselje bilo „dograđeno” rekreativnim i zabavnim sadržajima.

Izmeštanjem pogona i sportskih hala dobiće se ogromna površina – 30.000 kvadratnih metara stambenog prostora, to jest oko 500 stanova, zatim 45.000 kvadrata komercijalnog prostora, garaže na 40.000 i tehničke prostorije na oko 5.000 kvadrata, odakle će se upravljati protokom struje, vode i gasa za novo naselje.

Ni proizvodnja neće biti ugašena. Njen najveći deo već je preseljen u Železnik, u deo „Iva Lole Ribara”, koji je pre tri godine FMP grupa kupila za 2,3 miliona evra na tenderu Agencije za privatizaciju. U njega je uložila još devet miliona da bi sanirala višedecenijsko zagađenje zemljišta, napravila novu komunalnu infrastrukturu i rekonstruisala zapuštene hale prema evropskim standardima.

"Nije nam bio cilj da zatvorimo fabriku, već da proširimo delatnost. Podrobno smo analizirali da li investicija u poslovno-stambeni kompleks na Čukaričkoj padini može da pokrije i troškove izmeštanja fabrike. Dok smo tražili novu lokaciju za proizvodnju, Agencija za privatizaciju je raspisala tender za 'Lolu'. Ta lokacija, u Ulici jugoslovenskoj 2, biće namenjena industriji barem u sledećih 50 godina. To nam je bilo važno da ne bismo opet došli u situaciju da moramo da se selimo", kaže Čović.

Prenos proizvodnih linija u Železnik tekao je postepeno, tako da fabrika ni u jednom trenutku ne prestane da radi. Na Čukarici je ostala samo linija za litografiju, koja će takođe biti izmeštena do kraja aprila. Čović kaže da nameravaju da, kada završe zidanje poslovno-stambenog kompleksa, dodatno modernizuju opremu u „Loli”.

Preseljenjem pogona i rušenjem ispražnjenih hala, za šta je projekat gotovo izrađen, na Čukaričkoj padini ostaje zamašna parcela, u neposrednoj blizini Ade Ciganlije i Sajma. Lokacija će biti još atraktivnija kada se podigne most preko Save, posle čega će se iz Novog Beograda brže stizati do Čukarice.

"Sredinom januara, posle godinu i po, izdata je potvrda o konverziji prava korišćenja u pravo svojine, i to bez nadoknade pošto je FMP grupa dokazala da je u fabriku već uložila više novca nego što iznosi razlika u tržišnoj vrednosti industrijske i poslovno-stambene parcele. Na osnovu toga dobijena je lokacijska dozvola", navodi Čović.

FMP grupa je jedini investitor, a u toku su pregovori sa bankama, koje su neophodne da bi se obezbedilo 95 miliona evra za ovu investiciju. Čović očekuje da i ti razgovori uskoro budu pretočeni u ugovore.

"Uposlićemo oko 2.000 radnika, a plan je da gradnja traje dve godine. Investicija je tehnički zahtevna, ali ćemo je izvoditi fazno sa kompetentnim firmama koje moraju dati garancije za izgradnju, a takođe i konkurentne cene gradnje, kako bi cena kvadrata stambenog prostora ostala prihvatljiva. Za svaki stan i lokal planirane su garaže. Izuzimajući novo naselje 'Stepa Stepanović' na Voždovcu, ovo će biti najveće ulaganje u Beogradu", kaže Čović.
Ala vreme leti 😲😲😲 naleteh ovih dana na info oko investitora, pravna lica…osnovani bez kapitala …vreme u Srbija relativna stvar…
 
Vrh