Ovde se stalno brka lično dopadanje i simbol ustanovljen na nivou opšteg mesta u urbanom kontekstu. Meni, takođe, ne mora da se dopada neka građevina, ali ako predstavlja repernu urbanu tačku, ne mogu joj osporiti snagu simbola. Samim tim, sasvim je problematičan izbor simbola zasnovan na ličnim sklonostima: koji je to kriterijum po kojem tradicionalnija arhitektura sama po sebi stiče zvanje simbola, dok ga savremenija a priori gubi (tačnije, ne može ni da ga stekne)?
Bojane87, ako bih želeo da budem "duhovit", mogao bih da te upitam: koliko to turista obiđe Narodni muzej?
Nikoliko, jer je već više od decenije zatvoren (da ne ulazimo u sporadične "iluzije otvorenosti"). Svedoci smo i da je turistima zanimljiviji razrušeni Generalštab od nevelikog Narodnog pozorišta. Po tvojoj logici, takav Generalštab bi trebalo da je značajniji simbol od Narodnog pozorišta, ali bi po tvojoj vrednosnoj matrici, sigurno bilo obrnuto. Ono što ja pokušavam da kažem je da na formiranje simbola ponajmanje utiče naša želja, već daleko više sud vremena i sticaj mnogih okolnosti. Simbol je znak kojeg kleše vreme.
A što se Njujorka tiče, stf, poređenje bi imalo nekog smisla ako bismo poželeli da od čitavog Novog Beograda napravimo klaster poput Menhetna. A to je, čini mi se, ipak malo preambiciozno. U Njujorku jesu pojedine građevine simbol, ali njihovu pojedinačnu znakovitost daleko nadilazi snaga celine (što je Menhetn
an ženeral). Možda je Nimajerova i Korbizjeova zgrada UN izuzetak koji potvrđuje pravilo: ona nekako opstaje u svojoj "neopkoljenoj" simboličnosti, na način na koji bi recimo mogla da postoji i neka reperna zgrada kod nas uz Dunav (Vojvodićeva kula pored Jugoslavije, Libeskindova Ikonična kula u Luci).
Ja sam samo želeo da kažem da nije nužno da baš ispred Genexa bude podignuta "visočija" zgrada (već iza mi ne bi smetala
), jer je prostora širom Novog Beograda koliko voliš. Niti jednom rečju nisam bio za naš kvaziurbanizam i lažne zaštitare izmišljenih vizura. Njih se najiskrenije gnušam.
No, dobro, o svemu ovome govorim bez formalnog arhitektonsko-urbanističkog obrazovanja i, kao i u svemu ostalom, pa i u stvarima koje su mi sasvim bliske, dopuštam da budem demantovan. Vrlo rado ću prihvatiti sve vaše ubedljive argumente.