Šta je novo?

Veliko ratno ostrvo - Lido Zemun

Meni neko da objasni sta to VRO ima vise od ostalih slicnih ostrva na Dunavu kojih ima na desetine, da bi uzivalo status svetinje ovde na forumu.
Zekice i pticice ne smatram ozbiljnim argumentima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480667#p480667:xho682pk je napisao(la):
astrodule » 27 Sep 2017 09:59 am[/url]":xho682pk]Sve to može da se napravi i prekoputa Dunava ili kod Velikog sela, ili kod Ivanova, ili kod Jabuke (ili svuda po malo)...
Naravno da može, ali to je periferija, a VRO je u centru grada lako dostupno svima.

Moja ideja je ovakva 'laka urbanizacija' da bi se sprečila neka 'teška urbanizacija'.

Pa ne znam, nekako mi teško pogledom da dobacim do tih ostalih sa kejeva i kalemegdana, da ne govorim peške.

Imati parče prirode uz centar grada je privilegija, retko koji grad u tome može da uživa. A Beograd sve takve potencijale poseljači uz dozvoljenu divlju gradnju dovoljno bahatih (savski nasip) ili gleda kako da urbanizuje u što više kvadrata/industije (VRO/Beljarica). Poslednje u glavi je kako prilagoditi ovakve krajeve da budu pristupačniji sugrađanima.

A sve uz izgovor da niko ne koristi te potencijale, a dovoljno bi bilo urediti nekoliko staza i povezati da ljudi mogu da koriste i veliki broj sugrađana bi imao pristup prirodi u centru grada. KOliko ovakve ture znače i za dušu i telo je nepotrebno pričati, pa samim tim i na opšte zdravlje organizma.

Ovako, ako hoću u prirodu - sedni u auto pa vozi jedno 50km. A nema svako prvilegiju da sedne u auto usput...

Mesecima je bio postavljen pontonski most i moglo je da se prošeta po VRO.

Nisam baš siguran koliko je sugradjana iskoristilo takvu priliku, jer tamo

i nema nekih sadržaja koji bi bili interesantni i 'koji znače za dušu i telo'.

Pa jeste nema sanduka sa sladoledom, kokice, kafa u kaficu ili za poneti, neki ringispil i mecka Bozana za decu da ne budu dosadna...
Samo devicanka nedirnuta priroda.

Ne može (i ne treba) svaki sadržaj da bude lako dostupan.

Neka Grad napravi dobar gradski prevoz, voz, metro, pa neće biti daleko ni da se ode u Grocku na hipodrom, ili u Progar u ZOO, ili u Veliko blato u safari park.

Trpati sve u centar zbog lake dostupnosti je nepotrebno.

VRO treba da ostane velika zelena oaza sa zekicama i ptičicama, jer ako neki sadržaj treba da bude lako dostupan, to je onda (skoro) netaknuta priroda (a ne komercijalni objekti).

Ako se namerače da urbanizuju oni će to i raditi. Neće se nakaniti na to dok tamo nema infrastrukture, bilo kakve. Napravi li se bilo kakav put ka VRO nikave piste, zabrane gradnje itd ga neće spasiti od uništenja. Takođe, da bi se išta gradilo mora se napraviti obaloutvrda da se taj toliko željeni sadržaj sačuvao od poplave.

@spatio drugačijim ga čini baš to što je u centru grada i baš zbog toga treba očuvati to stanište za zekice i ptičice. Ako ne volite prirodu-prirodu izvol'te na gomilu drugih urbanih zelenih površina, koje sve do jedne polako prestaju da budu zelene zbog štetočinskog urbanizma koji je ovladao Srbijom.

Ja ne znam dal sam blesav ali izgleda da ima mnogo ljudi koji uopšte ne primećuju koliko se ubrzalo odzelenjavanje Beograda.

Ajd uzdravlje :vops:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480693#p480693:3gntyb9w je napisao(la):
astrodule » 27 Sep 2017 11:17 am[/url]":3gntyb9w]..Trpati sve u centar zbog lake dostupnosti je nepotrebno....VRO treba da ostane velika zelena oaza ...
Naprotiv, trebalo bi i verovatno će biti neke 'lake urbanizacije' VRO, a
'velike zelene oaze' će biti na obodu Grada, kao nap. Čaplja/Kožara.

Ovaj moj predlog se odnosi na dalju budućnost, kao što sam već pisao.

Ne treba ni laka ni teska urbanizacija ni sada ni ubuduce.
Od parka na uscu koji je par stotina metara od VRO su krenuli da prave cirkus i vasar i to je dovoljno za one koji to preferiraju. VRO je deo koliko toliko prave prirode i dostupan je svima i takav treba Beogradu.
Ponovicu Zuminu sliku iz avgusta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480677#p480677:2u76msal je napisao(la):
dragan » 27 Sep 2017 09:38 am[/url]":2u76msal]
i nema nekih sadržaja koji bi bili interesantni i 'koji znače za dušu i telo'.

Stvar ukusa. Meni je bas ovako kako je sad melem za dusu i telo, a tako misli i vecina posetilaca VRO. Mini-dzungla blizu srca velegrada. Neprocenjivo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480721#p480721:36j00jjt je napisao(la):
laki72 » 27 Sep 2017 11:59 am[/url]":36j00jjt].. E sad o VRO. Zasto mislim da je bas VRO nesto sto moramo sacuvati?
Pa prvenstveno zbog polozaja.
Taj prostor ima jednu specificnost ciju paralelu ne vidim u nekim drugim gradovima, a to je da se nalazi na mestu spajanja dve velike reke.
I pod pretpostavkom da na banatskoj strani "nikne" neki treci (NAJNOVIJI) Beograd, vaznost VRO bi rasla proporcionalno broju stanovnika tog dela grada.
O vaznosti "zelenih oaza, zelenih ostrva" unutar velikih urbanih celina, velikih gradova bi bilo glupo da raspredamo, jer valjda su svima jasne.
Taj prostor gledam kao neki nas buduci "central park".
Ali ako ga gledam kao 'central park' zasto sam toliko protiv ikakve urbanizacije, pa i premestanja Starog Savskog mosta (Zaricevog mosta) na VRO?
Zato sto smatram da bi to u danasnje vreme, kada smo u ovim tranzicionim vremenima svedoci potpunog odustajanja od planova, postovanja zakona i svih drugih degradirajucih pojava, rezultiralo totalnim unistenjem tog prostora.

Nisu samo sojenice i splavovi ono sto bi niklo ovde.
Mi imamo primer projekta BNV koji potpuno ignorise grad koji ga okruzuje, njegovu arhitekturu, njegovu topologiju, njegovu saobracajnu matricu.
Zasto neko ocekuje da bi urbanizovNje VRO "U DANASNJE VREME" izgledalo drugacije od A bloka, od BnV i slicnih?
Prenamena zemljista ovde nisu problem, gradnja pa prenamena objekata takodje, probijanje kvadratura, visina i jos stosta...
Sve je to danasnja realnost.
I kao posledicu takve realnosti, dobili bi samo nove, jos vece probleme.

Zato sam za to da VRO, koje nikoga ne ugrozava, ne pravi nikakve dodatne troskove ni gradu ni pojedincima, ostavimo ovakvim kakvo jeste.
Ostavimo svojoj deci, svojim unucima ako treba.
Ovde se mešaju 'sadašnjost i budućnost', jer niko nije za to da se danas urbanizuje VRO.

Oni koji će o tome odlučivati danas imaju 15-20god i odrasli su uz 'pamatne telefone', pa će
možda pametno i odlučiti kada se budu stekli materijalni uslovi za neke velike radove na VRO.

spatiotecte":3rl6kff6 je napisao(la):
Meni neko da objasni sta to VRO ima vise od ostalih slicnih ostrva na Dunavu kojih ima na desetine, da bi uzivalo status svetinje ovde na forumu.
Vec sam delimicno odgovorio na ovo pitanje na temi o trokrakom mostu.
Specificnost VRO u odnosu na ostale ade (ostrva) na Dunavu su:
1. Polozaj gde se spajaju dve velike reke.
2. Polozaj u milionskom gradu.

Vrednost prirodne celine je proporcionalno veca ako se nalazi blize urbanom podrucju.
Posto je VRO u 'srcu' grada, njegova vrednost je posledicno ogromna.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Samo da podsetim da je u centru Budimpešte na Dunavu urbanizovano ostrvo Margitsziget :

Urbanizovano pre 200-300 godina. Da je nekim slučajem ostalo netaknuto do danas, mogu da garantujem da bi mađari pre obesili onoga ko bi pokušao da ga preuredi nego da to dozvole. Ali mi nismo mađari i ekološka svest je kod nas ravna ništici što bi rekli braća hrvati.

Nije ovde bitno kada je urbanizovano, ni da li smo mi Madjari, već šta ćemo da uradimo.

Moram stalno da naglašavam da se ovde radi o predlogu za dalju budućnost, a ne za danas.

Za mene je prihvatljiva neka umerena ili laka urbanizacija VRO - kada za to dodje vreme.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480788#p480788:28ult7ew je napisao(la):
dragan » 27 Sep 2017 01:39 pm[/url]":28ult7ew]...kada za to dodje vreme.
Kada za to dođe vreme - neka odluče naša deca šta će da rade. Hajde da im ostavimo bar nešto, ako su već nama prethodne generacije nešto uništile ali nešto i ostavile.

Kada za to dođe vreme - neka odluče naša deca šta će da rade.
Pa, samo pre pola sata sam napisao da će 'naša deca' odlučivati, a Mi samo predlažemo :
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480777#p480777:30zs2jvh je napisao(la):
dragan » 27 Sep 2017 02:14 pm[/url]":30zs2jvh]
Oni koji će o tome odlučivati danas imaju 15-20god i odrasli su uz 'pamatne telefone', pa će
možda pametno i odlučiti kada se budu stekli materijalni uslovi za neke velike radove na VRO.

Mozda je u redu da oni i predlazu i odlucuju?
Piste, teniske terene, hipodrome mozemo i sada da gradimo na lokacijama koje nisu u sred Beograda a pogotovo koje "urbanizacijom" nismo unistili.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480784#p480784:3sd06h6y je napisao(la):
dragan » 27 Сеп 2017, 14:27[/url]":3sd06h6y]Samo da podsetim da je u centru Budimpešte na Dunavu urbanizovano ostrvo Margitsziget

наш еквивалент Маргитзигету је Ада циганлија. енд оф стори

Dragane, stvarno preteruješ sa pistama i teniskim akademijama. To može da se napravi i bilo gde drugo, izvan grada. Ovo bi trebao biti centralni park a ne luna park.

Ali i ovi ostali preteruju sa "VRO nesme da se pipne", "ostavite to našoj deci".
Koje gluposti.

VRO je već pipnut. Tamo neki ljudi već žive. Izbacite njih ako nesme da se pipne.
A i Lido je narušavanje "netaknute divljine". Zabranite onda da ljudi dolaze tu na plažu.
Ostavite sve prirodi i životinjama.
Ako hoćete "netaknutu prirodu", budite principijelni i ogradite celo ostrvo tako ništa od ljudskog uticaja i zagađenja može da naudi ovom svetom ostrvu. Ne dajte ni čamcima da pristaju na obalu VRO. To je svetogrđe prema prirodi.

Ja imam moj predlog, a Vi predlažite šta hoćete .... ako imate neki predlog.
Obavezno formiranje Javnog preduzeća za upravljanje celim VRO, slično kao
kod Ada Ciganlije i u katastru preneti pravo korišćenja na to J.P. VRO.

Usputni efekti bi bili oslobadjanje sadašnje lokacije Hipodroma za izgradnju i
izmuljavanje oko milion kubika nataloženog mulja u Dunavcu koji bi se koristio
za nasipanje VRO, a omogućilo bi se nesmetano korišćenje Dunavca za plovidbu.

"Formiranje Javnog preduzeća za upravljanje celim VRO" - to je nešto sa čim bi se složio.
Ali u statut tog preduzeća da se stavi da je glavna namena VRO " gradski park" koji bi bio javno dobro na usluzi svim građanima beograda.
I da nema naseljavanja na ostrvu, niti promene namene bez javnog referenduma.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480669#p480669:3d897b8u je napisao(la):
spatiotecte » 27 Sep 2017 09:05 am[/url]":3d897b8u]Meni neko da objasni sta to VRO ima vise od ostalih slicnih ostrva na Dunavu kojih ima na desetine, da bi uzivalo status svetinje ovde na forumu.

zato sto te desetine ostrva se ne nalaze 2km od centra grada. Najblizi je Cakljanac koji je 10 km od trga republike ali ceo taj deo grada (veliko Selo) ima nikakvu infrastrukturu. Ove povrshine na banatskoj obali ova vlast hoce da asfaltira i ne planira nikakve druge nove znacajne prirodne celine u bilo kakvim urbanistickim planovima. Cak i park na uscu ce pretvoriti u vasariste. Sve zelene povrshine u ovom gradu su na udaru trenutno i mete za monetizaciju - od pravljenja novih stambenih blokova na zelenim parcelama u Blokovima, pa onda pravljenje pumpe isto tamo. Ako negde nesto moze da se proda i zaradi na tome na brzaka, to ce biti uradjeno
Bilo kakva infrastruktura, tipa stalni most bice smrtna presuda za ratno ostrvo i znacice pretvaranje u Adu. Ako naprave most, u roku od pola godine neki povezani lik ce napraviti restoran tamo cak i bez vodovoda ( postoje reshenja) ili dozvole (pogledati primer kucica na savskom nasipu ili Sava Nove) i to ce pokrenuti lavinu....
A ova pricha sa Margit ostrvom je besmislena - mi vec imamo adu, koju ne iskoriscavamo uopste kako treba. Ne postoji nikakav inteligentan plan organizacije dogadjaja tamo, koji bi iskoristio potencijale tog ostrva. pogotovo van letnje sezone

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=480669#p480669:2ntx4g88 je napisao(la):
spatiotecte » 27 Sep 2017 09:05 am[/url]":2ntx4g88]Meni neko da objasni sta to VRO ima vise od ostalih slicnih ostrva na Dunavu kojih ima na desetine, da bi uzivalo status svetinje ovde na forumu.

zato sto te desetine ostrva se ne nalaze 2km od centra grada. Najblizi je Cakljanac koji je 10 km od trga republike ali ceo taj deo grada (veliko Selo) ima nikakvu infrastrukturu. Ove povrshine na banatskoj obali ova vlast hoce da asfaltira i ne planira nikakve druge nove znacajne prirodne celine u bilo kakvim urbanistickim planovima. Cak i park na uscu ce pretvoriti u vasariste. Sve zelene povrshine u ovom gradu su na udaru trenutno i mete za monetizaciju - od pravljenja novih stambenih blokova na zelenim parcelama u Blokovima, pa onda pravljenje pumpe isto tamo. Ako negde nesto moze da se proda i zaradi na tome na brzaka, to ce biti uradjeno
Bilo kakva infrastruktura, tipa stalni most bice smrtna presuda za ratno ostrvo i znacice pretvaranje u Adu. Ako naprave most, u roku od pola godine neki povezani lik ce napraviti restoran tamo cak i bez vodovoda ( postoje reshenja) ili dozvole (pogledati primer kucica na savskom nasipu ili Sava Nove) i to ce pokrenuti lavinu....
A ova pricha sa Margit ostrvom je besmislena - mi vec imamo adu, koju ne iskoriscavamo uopste kako treba. Ne postoji nikakav inteligentan plan organizacije dogadjaja tamo, koji bi iskoristio potencijale tog ostrva. pogotovo van letnje sezone

Preneto sa teme o "trokrakom mostu" ;)

laki72":d8qwk986 je napisao(la):
...
Ja na VRO gledam kao sto su pre 100-150 godina gledali na topcider i kosutnjak.
Ako pogledas starije mape i fotografije, mozes videti da je na tim prostorima bila uglavnom ledina. Vec prostor danasnjeg Hajd parka je bio prazna neuredjena padina. I sirenjem grada taj prostor je preskocen (a nije bilo ni skupe eksproprijacije ni rusenja).
I ne govorimo o komunistickim vremenima kada je izabrano 'lakse resenje' vec i u peridu pre 2. svetskog rata. Urbanizovao se donji obod Senjaka, urbanizovalo se Dedinje i to onaj udaljeniji deo od centra, pa i cukarica na prostoru danasnjeg B.Brda, ali je prostor koji sam pomenuo deo posumljen, a deo pretvoren u parkove (Hajd park, Topciderski park i jos nekoliko manjih).

E sad o VRO.
Zasto mislim da je bas VRO nesto sto moramo sacuvati?
Pa prvenstveno zbog polozaja.
Taj prostor ima jednu specificnost ciju paralelu ne vidim u nekim drugim gradovima, a to je da se nalazi na mestu spajanja dve velike reke.
I pod pretpostavkom da na banatskoj strani "nikne" neki treci (NAJNOVIJI) Beograd, vaznost VRO bi rasla proporcionalno broju stanovnika tog dela grada.
O vaznosti "zelenih oaza, zelenih ostrva" unutar velikih urbanih celina, velikih gradova bi bilo glupo da raspredamo, jer valjda su svima jasne.
Taj prostor gledam kao neki nas buduci "central park".
Ali ako ga gledam kao 'central park' zasto sam toliko protiv ikakve urbanizacije, pa i premestanja Starog Savskog mosta (Zaricevog mosta) na VRO?
Zato sto smatram da bi to u danasnje vreme, kada smo u ovim tranzicionim vremenima svedoci potpunog odustajanja od planova, postovanja zakona i svih drugih degradirajucih pojava, rezultiralo totalnim unistenjem tog prostora.

Nisu samo sojenice i splavovi ono sto bi niklo ovde.
Mi imamo primer projekta BNV koji potpuno ignorise grad koji ga okruzuje, njegovu arhitekturu, njegovu topologiju, njegovu saobracajnu matricu.
Zasto neko ocekuje da bi urbanizovNje VRO "U DANASNJE VREME" izgledalo drugacije od A bloka, od BnV i slicnih?
Prenamena zemljista ovde nisu problem, gradnja pa prenamena objekata takodje, probijanje kvadratura, visina i jos stosta...
Sve je to danasnja realnost.
I kao posledicu takve realnosti, dobili bi samo nove, jos vece probleme.

Zato sam za to da VRO, koje nikoga ne ugrozava, ne pravi nikakve dodatne troskove ni gradu ni pojedincima, ostavimo ovakvim kakvo jeste. Ostavimo svojoj deci, svojim unucima ako treba.

Pogledajte koliki prostor imamo od SC Gale Muskatirovic do Pancevackog mosta, koji vristi za reurbanizacijom.
Pa tu jedan most od zitomlina postavite ;)

Vrh