...
Ja na VRO gledam kao sto su pre 100-150 godina gledali na topcider i kosutnjak.
Ako pogledas starije mape i fotografije, mozes videti da je na tim prostorima bila uglavnom ledina. Vec prostor danasnjeg Hajd parka je bio prazna neuredjena padina. I sirenjem grada taj prostor je preskocen (a nije bilo ni skupe eksproprijacije ni rusenja).
I ne govorimo o komunistickim vremenima kada je izabrano 'lakse resenje' vec i u peridu pre 2. svetskog rata. Urbanizovao se donji obod Senjaka, urbanizovalo se Dedinje i to onaj udaljeniji deo od centra, pa i cukarica na prostoru danasnjeg B.Brda, ali je prostor koji sam pomenuo deo posumljen, a deo pretvoren u parkove (Hajd park, Topciderski park i jos nekoliko manjih).
E sad o VRO.
Zasto mislim da je bas VRO nesto sto moramo sacuvati?
Pa prvenstveno zbog polozaja.
Taj prostor ima jednu specificnost ciju paralelu ne vidim u nekim drugim gradovima, a to je da se nalazi na mestu spajanja dve velike reke.
I pod pretpostavkom da na banatskoj strani "nikne" neki treci (NAJNOVIJI) Beograd, vaznost VRO bi rasla proporcionalno broju stanovnika tog dela grada.
O vaznosti "zelenih oaza, zelenih ostrva" unutar velikih urbanih celina, velikih gradova bi bilo glupo da raspredamo, jer valjda su svima jasne.
Taj prostor gledam kao neki nas buduci "central park".
Ali ako ga gledam kao 'central park' zasto sam toliko protiv ikakve urbanizacije, pa i premestanja Starog Savskog mosta (Zaricevog mosta) na VRO?
Zato sto smatram da bi to u danasnje vreme, kada smo u ovim tranzicionim vremenima svedoci potpunog odustajanja od planova, postovanja zakona i svih drugih degradirajucih pojava, rezultiralo totalnim unistenjem tog prostora.
Nisu samo sojenice i splavovi ono sto bi niklo ovde.
Mi imamo primer projekta BNV koji potpuno ignorise grad koji ga okruzuje, njegovu arhitekturu, njegovu topologiju, njegovu saobracajnu matricu.
Zasto neko ocekuje da bi urbanizovNje VRO "U DANASNJE VREME" izgledalo drugacije od A bloka, od BnV i slicnih?
Prenamena zemljista ovde nisu problem, gradnja pa prenamena objekata takodje, probijanje kvadratura, visina i jos stosta...
Sve je to danasnja realnost.
I kao posledicu takve realnosti, dobili bi samo nove, jos vece probleme.
Zato sam za to da VRO, koje nikoga ne ugrozava, ne pravi nikakve dodatne troskove ni gradu ni pojedincima, ostavimo ovakvim kakvo jeste. Ostavimo svojoj deci, svojim unucima ako treba.
Pogledajte koliki prostor imamo od SC Gale Muskatirovic do Pancevackog mosta, koji vristi za reurbanizacijom.
Pa tu jedan most od zitomlina postavite
Sent from my LG-D320 using Tapatalk