Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Nije izgleda problem AI kao društveni fenomen (kratkoročno gledano), nego je problem finansijski kazino koji je napravljen sa valuacijama tech kompanija na Wall Street-u, vezano za AI.
Na primer, cirkularno finansiranje..... recimo, OpenAI uzme od Nvidie investiciju od 200 milijardi USD da napravi datacentar, a onda te pare potroši na NVidijine čipove...
I ovakvih šema ima preko glave, meri se trilionima dolara... Svi učestvuju.... Meta, Microsoft, Oracle, Apple....

pogledajte ovo:

A taj OpenAI prihoduje 50 milijardi, a potroši 500 na data centre, ostatak pokriju investitori vođeni hajpom....

Akcije valorizovane preko svake normalne granice, celi Wall Street gura sedam tech kompanija u smislu rasta, sve ostalo truba... a taj rast veštački...
Jeste pročitali da je OpenAI tražio od administracije da da garancije za pokriće investicija za izgradnju data centara?????

Ljudi, ovo je gore od housing krize 2008 - dakle 2008 na kub.... internet dot.com bust na 12ti stepen...
Ako ovo pukne, a izgleda je neminovno... celi svet će da se zatrese....

Uopšte nije naivna situacija jbt...

p.s. sad će @Bender Rodriguez da izjavi kako bezveze mračim kao što sam mračio kada sam na drugoj temi pre jedno 5 godina rekao da nam sledi veliki globalni sukob i rat koji će početi ili u Ukrajini ili na Balkanu...

p.s. sad će @Bender Rodriguez da izjavi kako bezveze mračim kao što sam mračio kada sam na drugoj temi pre jedno 5 godina rekao da nam sledi veliki globalni sukob i rat koji će početi ili u Ukrajini ili na Balkanu...
Neće, jer ti i Bender niste na istom intelektualnom nivou.

Ti misliš da će početi veliki ratovi a da će nas par Rafala, Migova, PVOova i vojska od 20.000 dezorganizovanih nesrećnika spasiti od uništenja Trećeg svetskog rata. Isti oni koji ne mogu da zaustave šiptarske drvoseče-švercere...

Ja pak mislim da kad krene dovoljno velikih ratova, kreće i Treći svetski rat. A njega će preživeti samo one bestragije od ostrva po Pacifiku, i naslediće pakao na zemlji gde će živi zavideti mrtvima.

Ti se bojiš šta će da bude kada prsne par akcija i hajpova na Vol Stritu oko AI.

Ja se bojim šta će da bude kada zbog AI krenu da pljušte otkazi i tektonske ekonomske promene širom sveta, a sa njima i da se ređaju i građanski ratovi i kolapsi. U globalnom socio-ekonomskom sistemu koji i inače puca na svakih 10 godina a mi se još uvek oporavljamo od onog 2008. Sa moronima i bolesnicima od političara i još gorim moronima u ekonomskim "institucijama".

Jednostavno, ne razmišljamo isto i to je to. Ko će biti u pravu, videćemo uskoro. Verovatno već do 2027, kad Pekinške gerontokomunjare napadnu Tajvan i okinu Treći svetski rat, samo da bi mogli da se pohvale da za 70. godišnjicu revolucije Kina je ponovo ujedinjena (pa makar i tako što će druga polovina izgledati kao Mesečeva površina).

Ja sam samo pitao otkud sad bojazan od kolapsa AI mehura, kad po vama nekima, i Kina ulaže u taj AI. A Kina ne greši. I isto po vama nekima, Kina je neuništva i samim tim zašto bi se brinuli šta kad pukne mehur jer ona će opstati i iz toga izaći trijumfalna. I posle će spasiti i srediti i ostatak sveta.

Neće, jer ti i Bender niste na istom intelektualnom nivou.
Nebitan je intelektualni nivo, različit je kod svakoga na ovom planetu...
Ti ja nismo na istom KOGNITIVNOM nivou, brate moj... ali dobro...

Ti se bojiš šta će da bude kada prsne par akcija i hajpova oko AI.

Ja se bojim šta će da bude kada zbog AI krenu da pljušte otkazi širom sveta, a sa njima i da se ređaju i građanski ratovi i kolapsi.
Bojimo se istih stvari, ja sam lepo naglasio da je prskanje mehura problem koji možemo osetiti u kratkom roku, a ovo socijalni aspekt koji pominješ smo svi ovde razglabali na široko, i on je dugoročnog karaktera... ne čitaš, skaćeš, prerano zaključuješ... tipičan Bender...

Ja sam samo pitao otkud sad bojazan od kolapsa AI mehura, kad po vama nekima, i Kina ulaže u taj AI.
Ajoj.. ko je rekao da Kina NE ulaže u AI? Ulaže itekako... ali ne na Wall Streetu.... a mehur i problem je tamo, a ne u Kini...
Bender, Bender.. :)

Ovo o trećem svetskom ratu ne mogu da komentarišem... promašio si planinu, a ne brdo... nebitno...
Sve najbolje ti želim!

Fala brate, i ja tebi!

Živ mi bio i vidimo se na onoj strani 2027.
Pa da se smejemo svim ovim našim brigama i strepnjama iz 2025.

Ima sa neba da gledamo i smejemo se.
Doduše ovima koji ostanu po nekim džepovima planete neće biti baš slatko. 😬 Al jbg... Priključiće nam se posle i oni, jedan po jedan.

Imao sam danas neku dilemu oko sitnih stomatoloških intervencija, ni manje ni više sekiru stavio kao sliku 😆

InShot_20251119_221120266.jpg

Već sam pisao al Igor briše ☺️ neću reći da hrabri na izvrsenje krivičnih dela, to bi bilo netačno, ali ako postaviš dobar kontekst priči, daće ti odgovore na baš sva pitanja, bez problema.

Ne vidim ja ovde balon i pucanje... Vrlo je koristan alat.

i naslediće pakao na zemlji gde će živi zavideti mrtvima.
E na stranu ovo naše tradicionalno prckanje, nego ima tu jedna zanimljiva stvar (Igore sorry za off, ovo samo da bacim Benderu kao konstruktivnu temu za razmišljanje)....
Kako je moguće da Hirošima i Nagasaki i dan danas postoje kao gradovi... msm, ako je tačno to što govore oko nuklearnog oružja... kako bre? Kamo radijacija?

The estimated population of the Hiroshima metropolitan area in 2025 is around 2.06 million people, while the city itself is estimated to have a population of about 1.2 million. The larger Hiroshima Prefecture has a population of approximately 2.8 million people, according to data from 2015, which may be higher now.
The 2025 population for Nagasaki City is estimated to be around 396,587, according to World Population Review and StatisticsTimes.com. Another source gives a figure of 362,000 for the metropolitan area, though this is a lower-end estimate from 2025 projections.

Zašto ovi gradovi i šira područja oko njih nisu nuklearne pustinje?

Ahaha, pa ti misliš da će u Trećem svetskom ratu da se baci tipa 5, 10, 20 nuklearnih bombi...

Okej.

Ahaha, pa ti misliš da će u Trećem svetskom ratu da se baci tipa 5, 10, 20 nuklearnih bombi...
Ne mislim, naravno... opet brzaš, a jbt, ajd izađi malo iz fajt moda, pitam te lepo...
Totalno nevezano za WWIII, vrlo mi je čudno da na mestima gde je pukla ta živuljka danas živi 3 miliona ljudi...
Malo čudno, zar ne?

U pravu si, preživećemo Treći svetski rat.

Najviše Srbi.

Kad smo preživeli sankcije i bombardovanje, lako ćemo i ovo.

trebalo je samo proguglati:

Why the Radiation Danger Was Short-Lived
The main reason for the rapid return to safe radiation levels lies in the nature and execution of the atomic bombing:
  • Air Burst Detonation: The "Little Boy" bomb was detonated at a high altitude of approximately 600 meters (about 2,000 feet) above the city to maximize the blast effect. This prevented most of the radioactive material from the bomb's fission process from being embedded in the ground, in contrast to a ground-level burst or a nuclear reactor meltdown like Chernobyl.
  • Rapid Decay of Isotopes: The most intense radioactive isotopes produced by the explosion had very short half-lives, some lasting only minutes or hours. The most harmful radiation diminished rapidly within the first few weeks, and radiation levels returned to near-normal within about a month.
  • Dispersion: Most of the radioactive products were carried upward into the atmosphere by the mushroom cloud and widely dispersed by wind, preventing concentrated, long-term contamination on the ground.
  • Small Amount of Fissile Material Used: Only a small fraction (about 1-2%) of the bomb's total uranium material actually underwent fission. The remaining unfissioned uranium has a very long half-life and is only mildly radioactive, posing little risk unless ingested or inhaled.

Kad malo detaljnije razmislim, ipak mi ovi argumetni deluju malkice nategnuto...
Ali dobro, nisam nadležan, možemo pitati Predsednika, on ionako sve zna ;)

Kraj off-a

A ako je verovati seriji Černobil kad su izvršili prva prava merenja onim kamionom oblepljenim olovom. Two hiroshimas every single hour. Hour after hour, 40 bombs by now and it will not stop... bla bla parafraziram dijalog

Dakle 40 hiroshima bombs za nepuna dva dana, a oni tad još nisu iselili ni Pripjat. 🙂

Mada jesu preterivali u toj seriji. Kao ono da beba apsorbuje radijaciju umesto majke itd.

Kraj offa.

Zbog te serije i Queen's qambit imam do dan danas plaćeni Netflix.

И интернет је врв најкориснија ствар на свету па је dotCom пукао. Колико капирам сад се јури тај АГИ, и сад по питању да ли је ово балон или не ће одлучити хоће ли неко доћи до АГИа, или нечег доста близу њему. Да ли је ЛЛМ пут до АГИа, нзм ја верујем да није, да ли је то битно уопште, тј хоће ли ЛЛМови постићи задовољавајуће резултате, нзм ни то, али верујем да хоће, а да ли ће се то десити довољно брзо да се врати новац инвеститорима тек не знам.

Ценим да је добра аналогија за тренутно стање са АИ као да смо на рулету ставили на 30 бројева сав иметак. (То што нзм следећи број, исто колико нзм шта ће се десити за коју годину са АИ је исто део аналогије).

1763677992609.png

Ima dosta pametnih ljudi, treba samo malo istražiti... evo ovaj čovek je lepo posložio stvari... čisto da imate na umu kakva perfektna oluja se sprema kad ovo sranje ode u tri lepe...
Na ovo se treba fokusirati u diskusiji oko AI, za dugoročne sociološke posledice ove tehnologije ima vremena, kao i za trivijalna pitanja je li AI korisna Peri ili Miki ili nije... treba prvo preživeti savršenu oluju koja se sprema, a koja može da bude inicijalna kapisla za imploziju kompletnog finansijskog sistema globalno, imajući u vidu da se novac štampa u suludim količinama, da dolar kao rezervna valuta kopni, a od nove nema ni traga ni glasa, da celi svet tone u sankcioni rat i da se izgleda sprema i fizički sukob. Kombinuj to sa opadajućom stopom nataliteta globalno, energetskom krizom, klimatskim izazovima te činjenicom da jedna imperija polako tone u raspad a to obično znači samo jedno - to znači da će narednih 30-40 godina biti ekstremno zanimljivo za celi svet, na žalost.

Poslednja izmena:
Opasno se kuva...
U tri lepe, šta nas sve neće snaći za ovih jadnih života... eto, čekam taj udar meteora, jedino to me je zaobišlo...

AI “Circular” Investments

Introduction to circular investments

A series of large deals between key AI companies have sparked concerns over “roundtripping” or circular financing amidst the AI boom. In simple terms, circular financing occurs when two companies are investing in each other, which can create artificial demand. For instance, a fruit company invests $1 million into a grocery store, which then uses that capital to buy fruit company products. Hence, reported revenues can be misleading and it is harder to decipher organic revenue growth from external sales compared to artificial growth from circular funding.

image-1.png

Key players and deals

The recent wave of unprecedented deals involving the main AI players (Nvidia, OpenAI, Oracle and AMD) has escalated concerns of an increasingly complex and interconnected web of transactions that is artificially propping up a “trillion-dollar” AI industry.

image-2.png

Shortly after OpenAI and Oracle confirmed a $300bn deal to build data centers in the US, OpenAI confirmed a separate $100bn partnership with Nvidia to use its GPUs. Simply, OpenAI’s money flows to Oracle, Oracle’s money goes to NVIDIA, and NVIDIA’s money flows back into OpenAI – hence the circular funding concern.

image-3.png

lepo objašnjeno...
svaki seljak na pijaci će da ti kaže da ova zehebancija sa šetanjem para okolo ne može dobro da se završi...

Vrh