Šta je novo?

Veštačka inteligencija

Da se ispravim, probao sam ja sad da mu tražim nešto i zaista mi je izbacio .xlsx dokument. Mislim da ovo nije moglo ranije kad sam probao. Zaista će nas sve zameniti :)

Zaista će nas sve zameniti
Zavisi kako gledaš. Što ga bolje koristiš to si produktivniji. AI je najjači kad ga upariš sa našom inteligencijom 😅 Mislim ima raznih stanovništva, ali za mene lično je AI nešto kao moćan čekić kojim vešto baratam svojom rukom.
Sve je dobro dok sebi ili nekom drugom ne razbijem glavu.

Zavisi kako gledaš. Što ga bolje koristiš to si produktivniji. AI je najjači kad ga upariš sa našom inteligencijom 😅 Mislim ima raznih stanovništva, ali za mene lično je AI nešto kao moćan čekić kojim vešto baratam svojom rukom.
Sve je dobro dok sebi ili nekom drugom ne razbijem glavu.
Postoji 2 opcije kao uvek, ili ce se nonstop dizati lestvica ocekivanja i produktivnosti ili idemo ka universal basic income scenariju gde covek ne moze da se vise takmici sa masinom.
Ja se nadam da ce programiranje da potraje jos barem 10-20 godina kao dobro placena oblast, a deca mogu da rade nesto drugo 😂

Npr da izdaju stanove :cool:

Postoji 2 opcije kao uvek, ili ce se nonstop dizati lestvica ocekivanja i produktivnosti ili idemo ka universal basic income scenariju gde covek ne moze da se vise takmici sa masinom.
Ja se nadam da ce programiranje da potraje jos barem 10-20 godina kao dobro placena oblast, a deca mogu da rade nesto drugo 😂

Npr da izdaju stanove :cool:
Ja idem na kartu gotovosti da naučim bilo šta gde me neće zameniti. Znam da kuvam jbg, tu ima posla uvek. Nemam stanove da izdajem, a rado bi grickao kašičicu u kafiću i završavao poslove po gradu...

Ja idem na kartu gotovosti da naučim bilo šta gde me neće zameniti. Znam da kuvam jbg, tu ima posla uvek. Nemam stanove da izdajem, a rado bi grickao kašičicu u kafiću i završavao poslove po gradu...
Samo nabavi ove robote evo izlaze mi tekstovi i od pre par godina i grickaj kašičicu i nadgledaj 😉 Još si u IT možeš sajt, reklame, usavršiš dostavu, možda i neki program ili AI agenta da sam naručuje namirnice kada budu pri kraju. Ih posle uz pomoć Chatgtp-a Excel tabelu zarade prihoda, troskova, zarade i kolike cene da staviš.

Elon opet prčkao po Groku
1000016183.jpg
1000016185.jpg

Video prezentacija nove AI verzije, Grok 4

Premjera Teslinog taksija bez vozača u Ostinu je bila toliko uspešna da je za veoma kratko vreme odlučeno da se proširi gradska površina na kojoj robotaksi saobraća. Video sam originalnu X poruku nekog klinca koji Elonu Masku predlaže da novi servisni obuhvat AI taksija ima veoma poseban oblik, kao vid duhovite "osvete" cenzuri u principu, velikim medijima konkretno, a posebno Republikancima i Demograma koji sad zajednički vode kampanju protiv njega. Jedna od retkih stvari u kojoj su ujedinjeni. Nisam baš previše verovao da će da ga posluša, ali prevario sam se :LOL:

Poslednja izmena:
Iskreno ne mogu ovoliku količinu botovanja... Retko neduhovito i patetično stvorenje, jedva čekam da nam se skloni sa ekrana i iz života zauvek.

Pošto je i muzika u ogromnoj meri postala roba i prazna generička "zabava", ispostavlja se da je sve veći deo muzike bar delom komponovala veštačka inteligencija. A sada su se pojavile i čitave muzičke grupe koje ustvari ne postoje. U tome postaje vidljiva neumoljiva zakonitost kapitalističkog sistema. Kad jedini cilj postane profit, onda je nužno da i produktivnost bude glavni kriterijum. A onda tu više nema mesta za ljude, jer su namenske mašine uvek produktivnije od njih.

AI made a number 1 song and it's confusing everyone

At the time of making this video, Dust on the Wind by The Velvet Sundown is the most viral song on Spotify in the UK, but how did this generic AI band end up so popular?

Grok je sada ugrađen u Tesline automobile. Dakle od sada vaš automobil može da priča sa vama dok vas sam vozi. Groku još uvek nije dozvoljeno da izdaje komande AI sistemu koji vozi, ali to je samo pitanje vremena i testiranja bezbednosti povezivanja dva prilično različita tipa AI sistema. Plan je naravno da se povežu, tako da ćete ubuduće u kolima Groku prosto saopštiti, recimo, da nađe gde vam se devojka trenutno nalazi i da vas zatim odveze tamo.

Problem je doduše što je za sada teško zaboraviti Kujubrikovu Odiseju:

- "Open the pod bay door, HAL"
- "I'm sorry, Dave, I'm afraid I can't do that. This mission is too important for me to allow you to jeopardize it."

Za početak, naravno, prvo su krenuli oni da "maltretiraju" njega ....

"My Tesla can talk! First look at Grok on Tesla"

Sećam se svojih misli i reakcija kad sam gledao ovo 2006. Tad sam mislio da je super fikcija i priča ali da nema teorije da ovo bude do 2035. Samo dobra fikcija s malo filozofije i ništa posebno preko.

Sad kad opet gledam shvatam da će 2035. izgledati upravo ovako kao u ovom filmu.

Za časopis Communications Psychology kao i u nekoliko intervjua, Marčelo Mortiljaro je kao viši naučnik u Švajcarskom centru za afektivne nauke (CISA) pri UNIGE-u, rekao je da su on i kolege sproveli uobičajene testove emocionalne inteligencije na šest velikih jezičkih modela, uključujući generativne AI četbotove poput ChatGPT-a.
To su isti tipovi testova koji se obično koriste u korporativnim i istraživačkim okruženjima: scenariji koji uključuju složene društvene situacije i pitanja koja traže da se od pet reakcija izabere najbolja.

Stručnjaci za emocionalnu inteligenciju su uglavnom složni i tvrde da postoje „tačni“ ili „najbolji“ odgovori u ovakvim scenarijima, zasnovani na teoriji upravljanja konfliktima. Ispostavlja se da su LLM modeli i AI četbotovi češće birali najbolje odgovore nego ljudi.
Mortiljaro je rekao:
„Kada ove testove sprovodimo na ljudima, prosečna stopa tačnih odgovora je između 15% i 60%. LLM modeli su u proseku imali oko 80%. Dakle, odgovarali su bolje nego prosečan ljudski učesnik.“

Vrh