Šta je novo?

Uredjenje trga ispred crkve Sv. Marka

Не знам на основу чега си закључио да се мозаик ради аматерски..

На основу овога:
403761_1000-crkva-svetog-marka-foto-nmutic-4_orig.jpg

Мени је ово сечење ногу Исусу аматерско.

Не могу оцењивати нечији рад уколико нисам из струке, тако да не знам је ли "аматерски" или не. Нити знам ко је радио мозаичко решење живописа. Претпостављам да ти јеси из струке, па на основу знања и искуства пишеш.
Са позиције лаика по питању иконологије, видим само да су ишли да размер Богородице и Христа буде 1:1, па бих по тој логици, његову фигуру спустио нешто ниже, ближе посматрачу.

Овако је у Храму Светог Саве..

1123406470_0_0_2048_2253_1920x0_80_0_0_0b7732cf591ec0bef2e64d58fee12153.jpg

Pročelje crkve Svetog Marka, u kojem su ispod lukova nagurali metalne kontejnere za paljenje cveća, pa ih još kao zamaskirali nekakvim "linoleumom" koji imitira fasadu crkve, i to tako već godinama, je buzdovanska urbanistička dovitljivost, bez osećaja za sklad, formu i estetiku,
Pogledajte prilog 237228Pogledajte prilog 237231
Imas neku bolju ideju da im predložis kako to da se reši gde da se pale sveće samo da napomenem iz većine crkava se sklanjaju prostori za sveće
Negde je to bolje negde lošije reseno

Ne vidim ni što su uopšte pokušavali da kamufliraju gorionike. Sveće treba da se pale izvan crkve zbog sigurnosti, gorionici niti su ružni niti narušavaju estetiku jer su baš deo pravoslavne estetike. Gorionici od crnog lima se sasvim lepo uklapaju u estetiku.

Imas neku bolju ideju da im predložis kako to da se reši gde da se pale sveće samo da napomenem iz većine crkava se sklanjaju prostori za sveće

Evo jedan lep primer, mislim da je negde u Šumadiji, znači odvojeni objekat od crkve ali da se uklapa sa crkvom. Ne mora da bude najobičniji metalni kao kod Hrama.

1000292822.jpg

Следећи корак као код римокатолика: нема више свећа, него оне лампице. убациш динар и она ради пар секунди.

Следећи корак као код римокатолика: нема више свећа, него оне лампице. убациш динар и она ради пар секунди.
И ватра и лампа су глупост, ко год (и кад год) да их је измислио. Све те материјалне ствари су одраз чистог сујеверја и треба их искоренити.

Evo jedan lep primer, mislim da je negde u Šumadiji, znači odvojeni objekat od crkve ali da se uklapa sa crkvom. Ne mora da bude najobičniji metalni kao kod Hrama.

Pogledajte prilog 237419
To može kod nekih crkava lepo da se uradi ali najčešće bude nakaradno uradjeno nista snicim i kod crkve sv marka nema gde jedino u okviru buduće zgrade koju crkva planira da gradi
Sadašnje privremeno rešenje po meni je najmanje lose postoji tema o crkvama pa možemo tamo da izaberemo najbolje rešenje od recimo bg crkava.
Inace poturanje katoličkih crvenih i belih plastičnih lamipona totalno bezveze

И ватра и лампа су глупост, ко год (и кад год) да их је измислио. Све те материјалне ствари су одраз чистог сујеверја и треба их искоренити.
За лампице сам сагласан међутим ватра има дубљи смисао и носи са собом дубоку симболику.
Сујевејре везано за свеће треба искорињавати, али не и сам чит паљења свећа.

Imam mnogo ideja, ali nemam para :), da bih bio ktitor! Ti metalni kontejneri, jeftino zamaskirani, u početku su stajali samo pod bočnim lukovima, ali su metastazirali i na pročelje, pa sad zaista deluje kao opšta krpež, nalik snalaženju, po takozvanim "nehigijenskim naseljima" Svakako nije primereno da druga crkva po monumentalnosti i među prvih pet po značaju u Beogradu, zahvaljujući "đakonskoj " estetici, deluje tako bizarno izbliza, pogotovo što je i prvi sprat pročelja, vizulno najneugledniji deo arhitektonske zamisli. Svakako mislim da se ti arkadni tremovi moraju osloboditi, jer su oni možda najefektniji deo crkve, ne računajući razigranost kupola koja je inspirisana uzorom po kojem je crkva građena.
Meni se ipak nekako čini da bi tu trebalo izvesti neki smelu zamisao, koja ne bi bila samo funkcionalani apendix već i vizuelno značajan.

Šuška se da SPC planira da gradi zgrade i razmatra se potencijalna garaža kod crkve, samo nije jasno odakle bi bio automobilski prilaz.

Iz ulice iza poste i takovseke novi objekat svakako treba da ima podzemnu garazu

Vrh