Šta je novo?

Uredjenje trga ispred crkve Sv. Marka

Заборављате да је та стамбена зграда изграђена у време када је званичан урбанистички план био другачији. Таш је требао да буде кластер јавних музеја а не парк. Дакле, са друге стране платоа је требала да буде зграда и да се фронт настави до Правног.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501573#p501573:2x2am2ry je napisao(la):
stf » Sun Dec 17, 2017 8:39 pm[/url]":2x2am2ry]Заборављате да је та стамбена зграда изграђена у време када је званичан урбанистички план био другачији. Таш је требао да буде кластер јавних музеја а не парк. Дакле, са друге стране платоа је требала да буде зграда и да се фронт настави до Правног.

Šta ti lično misliš da je bolje? Ovakvo trenutno stanje sa parkom ili bi bolje bilo da su se izgradile zgrade do kraja.

Zar nije po kasnijem predratnom planu tu trebalo izgraditi sud i druge državne ustanove, a prema ranijem Šambonovom planu trebalo je graditi muzeje? I posle Drugog sv.rata bio je konkurs za izgradnju zgrade Narodnog muzeja na Tašu. Inače, meni je lepše što je tu ostao park, ali mi je mnogo žao što ceo potez od Doma sindikata pa do Vuka tako nesrećno izgleda. Bulevar je unakažen užasnom arhitekturom počev od silosa na mestu 3 lista duvana, pa sve do Vuka. I Glavnoj pošti nije tu nikada bilo adekvatno mesto, šta će pošta u tako grandioznoj zgradi i to pored Skupštine i dvorova, a i zaklanja jednu od najvećih crkava u zemlji, koja je i podignuta u neposrednoj blizini spaljivanja Savinih ostataka..Da je bilo sreće, vremena i novca pa da su u tom kraju pre rata podignute zgrade ministarstava, biblioteke, kraljevskih muzeja, gradske kuće itd..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501608#p501608:3jdl8m6m je napisao(la):
Zvezdara » 18 Дец 2017 12:09 am[/url]":3jdl8m6m]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501573#p501573:3jdl8m6m je napisao(la):
stf » Sun Dec 17, 2017 8:39 pm[/url]":3jdl8m6m]Заборављате да је та стамбена зграда изграђена у време када је званичан урбанистички план био другачији. Таш је требао да буде кластер јавних музеја а не парк. Дакле, са друге стране платоа је требала да буде зграда и да се фронт настави до Правног.

Šta ti lično misliš da je bolje? Ovakvo trenutno stanje sa parkom ili bi bolje bilo da su se izgradile zgrade do kraja.

Не могу тврдити шта је боље јер је по тим предратним плановима парк планиран на другом месту. Дакле, не ради се о томе шта је боље имати на тој локацији, парк или јавне установе. Пошто би већина полетела са ставом "боље парк него зграда".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501634#p501634:1icpzsz0 je napisao(la):
stf » Mon Dec 18, 2017 8:37 am[/url]":1icpzsz0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501608#p501608:1icpzsz0 je napisao(la):
Zvezdara » 18 Дец 2017 12:09 am[/url]":1icpzsz0]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501573#p501573:1icpzsz0 je napisao(la):
stf » Sun Dec 17, 2017 8:39 pm[/url]":1icpzsz0]Заборављате да је та стамбена зграда изграђена у време када је званичан урбанистички план био другачији. Таш је требао да буде кластер јавних музеја а не парк. Дакле, са друге стране платоа је требала да буде зграда и да се фронт настави до Правног.

Не могу тврдити шта је боље јер је по тим предратним плановима парк планиран на другом месту. Дакле, не ради се о томе шта је боље имати на тој локацији, парк или јавне установе. Пошто би већина полетела са ставом "боље парк него зграда".

Svakako sam mislio da bi se u tom slučaju naš "Central park" gradio negde drugde u krugu dvojke. Više mi je utisak, koji ima i Vox, da je ceo ovaj kraj nekako nedovršen i krezub.

Mali off. Uvek me je nerviralo što se Bulevar KA nema prirodan prolaz ka Trgu i Terazijama, pa sam maštao o tome da tramvaj prolazi kroz Bezistan pravo na Terzije. :lol:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=501771#p501771:1cl9345s je napisao(la):
Zvezdara » 18 Дец 2017 07:27 pm[/url]":1cl9345s]
Svakako sam mislio da bi se u tom slučaju naš "Central park" gradio negde drugde u krugu dvojke. Više mi je utisak, koji ima i Vox, da je ceo ovaj kraj nekako nedovršen i krezub.

Тај утисак се добија зато што и јесте незавршен. Пар зграда у парку изграђених по првобитном плану ... види се да ту нешто није у реду. А таквим места по центру града има много. И све као последица радикалних измена урбанистичких планова од којих ниједан никада није довршен.

direktor » 29 Nov 2017 21:23
Behaton koji je bio na pocetnom stajalist tram broj 6 i stari ivicnjaci to se nosi u bazu bg puta
Tek sad se setih da pitam za mali of :

A sta se posle desava sa tim ,,kockama,, behatona iz baze Bg puta ?
moze li se i gde otkupiti (od grada ili Bg puta) kao reciklažni materijal sobzrom da je vec korišcen i uklonjen ?

Dobar je za poplocavanje stazice koja bi imala svoju ,,istoriju, (sto ne moze nove kocke behatona)
a leglo bi u svačijoj baštici po vikendicama ,
na pr. vako sa ,,pričom
,, ovo je sa nekadašnjeg Beogradskog pločnika a bio je ispred crvkve sv. Marka :D

Stavlja se ponovo kad negdje zatreba za neku ulicu u kojoj je taj model

Deo Jatove poslovnice prema novom platou su pregradili i tu će izgleda biti neki ugostiteljski objekat.

Nema veze sa platoom, ali vidim i da su počeli da rade zgradu Tehnoprometa, okačili su banner da je za izdavanje, zamenili stakla na prvom spratu, vidi se sa ulice i da su se zezali sa plafonom.

Cela ta strana izgleda bezveze, pošta ne ostvaruje nikakvu vezu sa crkvenom zgradom, ona sa crkvom, one dne zgradice preko puta Meka i Madera su na najčudnijem položaju u gradu, Pravni ne ostvaruje nikakvu vezu sa Metropolom, on sa Univerzitetskom Bibliotekom, a ona sa zgradom tehničkih fakulteta. Sve me podseća na igrice za izgradnju grada pa samo lupate objekte jedan pored drugog i čekate da pokupite pare koje naprave.

Sa teme Hram Svetog Save
stf wrote: ... Сад нешто гледам ГУП 1928 и видим да је простор око Храма замишљен тотално другачије....
A evo i platoa i hrama Sv. Marka :D
u tada je glavno setališe parka Tašmajdan bilo je bolje ukolopljeno sa trgom ispred crkve Sv Marka
nego sada vako presečeno

U sklopu uredjenja trga , morace da i ovi iz grad. Zelenila povezu i stazu :D

Dobro su popločali plato, ali žardinjera po sredini je višak. Ako su hteli drveće-mogli su posaditi par stabala uz Jatovu zgradu, ali središnja vizura iz Resavske mora da se očuva. Zato se nadam da će bar to drveće koje planiraju da posade biti patuljasto.

Kao da hram nije zaklonjen već i previše.

Послато са Lenovo K53a48 уз помоћ Тапатока

Nadam se da nece biti nista vece od zbunja nekog inace lijevi i desni dio platoa imaju potpuno razlicito poplocavanje
A razdjelno ostrvo u sredini se siri od bulevara ka crkvi

Решење за трг Светог Марка је заиста још једно од безброј изврнутих достигнућа која се умножавају и сва та решења заједно уместо га град учине лепшим, а нас поноснијим и радоснијим, за госте привлачнијим и занимљивијим, су често досадна, без посебности и препознатљивости, а често на штету природности.

У случају решења трга код трамвајске окретнице, природност је довољна, али је распоред поплочаног и будућег дела са растињем, споран. Дрвеће је требало да буде посађено са или без травњака неколико метара ближе згради, а уместо средишњег поплочаног дела, требало је поставити травњак, цветни партер слично као у Ташмајданском врту и као што може да се види у решењу из 1928. године. Такав цветни тепих би нагласио саму цркву, за разлику од Митровићевог решења којим ће у средини стајати камена стаза, а лево травњак са дрвећем који ће зависно од места гледања ипак значајно нарушавати поглед на храм и симетричност трга.Са десне стране тог могућег средишњег дела са ниским растињем би била поплочана стаза која би одузела неколико метара садашњег травњака са бандерама до окретнице.

Glas prirode, svidja mi se kako si zamislio da izgleda plato. Nije mi palo na pamet da se ispred crkve napravi široki cvetni deo sličan onom ispred Starog dvora, a to bi izgledalo vrlo lepo. Drveće da ide sa strane, a zatim da se sam krug oko crkve lepo poploča i bio bi to pun pogodak.

Хвала ти Вокс, ценим твој допринос због занимања за вртове, само размисли мало више пре него што напишеш нешто о сувишном дрвећу и другом растињу...Дрво је ретко кад сувишно и штетно на улицама и трговима, а увек и свуда све око њега чини лепшим, пријатнијим и здравијим.
Верујем да би ти се свидела и нека друга решења за тај трг, али ћу се уздржати, много позајмљују,затим са хвале, а заборављају да плате, макар и неком речи захвалности...

Sve može ispred crkve, samo da je nisko i da nikako ne može da zaklanja pogled na celu crkvu.

Drveće može negde sa strane, ali valjda je poenta da se cela crkva obuhvati pogledom iz Bulevara i dok se prilazi njoj.

Stare slike mnogo volim jer često ima malo drveća i objekti se vide celi. Ovaj prizor sada ne možemo da vidimo.

Pogledajte prilog 1

Trenutno imamo spreda ovaj pogled

Ubacimo još neko drvo ispred i šta dobijemo - nemogućnost da uhvatimo pogledom (fotografijom) celu crkvu.

Glas prirode, zanima me gde misliš da sam pogrešio kada sam pisao da treba poseći drveće ispred najlepše fasade Starog dvora, Narodnog muzeja, oko MSU i Vojnog muzeja? Zar ne misliš da je arhitektura tih lepih zgrada suviše vredna i retka da bi se skrivala drvećem? Svuda na Zapadu ističu svoje lepe zgrade i ne zaklanjaju ih. Zna se da se ispred takvih objekata sade niske vrste, cveće, a ne visoko drveće. U Pionirskom parku je dosta starog drveća, četinari izgledaju uglavnom suvo i bolesno-to sve treba zameniti novim drvećem. Pisao sam i da u Tašu treba posaditi još drveća, kao i na onolikom prostranstvu Ušća, ali isto tako sam za to da se npr. MSU ne zaklanja i da se nepotrebno drveće do Save poseče kako bi taj muzej stupio u kontakt sa gradom i oplemenio pogled sa Kalemegdana, a na kraju krajeva i svojom pojavom mamio ljude da posete tu zanimljivu zgradu. Ovako sakriven samo izviruje iz krošnji. Dakle baš me zanima šta misliš-u čemu grešim sa ovakvim razmišljanjem?

Bravo, Zex, to je već po mome ukusu :D Još kada ne bi bilo Jatove zgrade i tramvajske okretnice..

Vrh