Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Recimo kod mene u zgradi u NS je javno istaknuta u prizemlju zgrade, na panou...
 
Исто и у мом улазу само што није ажурирана једно 15 година.
 
Iz ugla stanara, meni je sasvim ok da se ti spiskovi uklone, jer nema potrebe da svako ko uđe u hodnik zgrade vidi ko sve živi u mom stanu, kako mi se zovu deca, koliko nas tu boravi itd. Sudovi, policija i svi ostali po službenoj dužnosti će svakako nabaviti te podatke ukoliko im to treba.
 
Stanari SZ Stanoja Glavaša 16 su uspeli krajem prethodnog meseca da smene renomirana firmu za pružanje usluga profesionalnog upravljanja koja samo štampa račune i apsolutno nemate nikakve koristi od te firme.
 
Koja je prosečna cifra za profi upravnika po stanu mesečno?
Ima li neki tips and triks za upravnika iz redova stanara koji bi da max prištedi (ne kao profi da angažuje privatnike za sve i svašta) ? Za šta može da se angažuje infostan (navodno može za više stvari, ali oni namerno gnjave i odugovlače)-interfon, sijalice, pp aparati...?
 
Infostan ne možeš za nista oni samo vrše naplatu usluga na uplatnici mozes izlistati stavku 1.investicjono odr 2.tekuće odrz 3.upravnik
Gradsko stambeno je to koje vrši održavanje zgrade traljavo i loše
Sve što preko njih radis je skuplje ali jedino oni daju na rate
Kako da pristedis tražiš sto vise ponuda
Za jednu zgradu razlika izmedju najefnije ponude i najskuplje za krečenje hodnika 7 spratova i farbanje gelendera bila je 1000 evra
Prvo popises sta sve treba da se radi na zgradi pa podeliš po hitnosti
Raspitaj se kod komšija da li neko hoće ako zna nesto da izmjastorise za zgradu probono ili za malu naknadu ili zna neko nekog majstora
 
SZ Vojvode Stepe br. 314 ili 4.faza VK se je početkom prošlog meseca oslobodila profesionalnog upravljanja renomirane firme za pružanje takvih usluga.Investitor joj je poklonio poverenje krajem maja prošle godine,a već početkom marta je smenjena PU iz te renomirane firme.To je izgleda rekord koji je ostvaren samo dogovorom složnih stanara.Prema tome,smena PU koju odredi investitor je moguća i pre isteka prve godine ugovora o profesionalnom upravljanju.Renomirana PU je smenjena u prethodne tri faze VK.Verovatno će joj investitor dodeliti i petu i šestu fazu VK.
 
Renomirana PU svoje usluge u centru grada(CG)naplaćuje vrlo skromnih 400 dinara.Cenu je formirala još 2017.godine.Kondominijum CG ima rešeno održavanje i obezbeđenje od strane firme koja odlično sarađuje sa renomiranom PU.Postoji i pravilo gde jedna firma dobije posao ona vuče za sobom drugu firmu.
Na internet prezentaciji firme te renomirane PU u delu gde opisuje svoju firmu u šest rečenica,obratite pažnju na 4. i 5.rečenicu.Citiram :"Prvi kondominijum u centru grada svakako je slika našeg rada.Zadovoljni stanari su rezultat svega što smo postigli do sada."NE zna se koja od ove 2 rečenice bolje opisuje stanje koje sada vlada u CG gde je počela,a danas jako retko zalazi,većinom šalje novozaposlene PU da vode sastanke preostalih 5 stambenih zajednica.Kada pročitate te 2 rečenice ne znate da li da plačete ili da se smejete.Ruinirani CG je svakako njena slika i prilika,tj.slika njenog rukovođenja i urušavanja kondominijuma CG.
 
Pozdrav, mozda neko ima iskustva i da savet.
Zbog problema koji je proistekao zbog ne odgovornosti PU, dosli smo u situaciju da budemo tuženi. Dug je nastao prema agenciji za čišćenje zgrade. Istu smo plaćali preko računa SZ, stvarno nikakvih zamerki nikad nismo imali, svoj posao obavljaju perfektno, a dug prema njima je tromesečni. Oni i dalje čiste ali su nas zamolili da to nekako resimo ili ce ici na utuženje. Jel ima neke poente tuziti PU, bar nekako da ublazimo stetu koju je napravio.
 
Iskoristite to kao razlog za raskid ugovora i rešite se te bede
 
Sve vreme radimo na tome. E sad, ova agencija je vise nego tolerantna, svoj deo posla obavljaju, ali biće problem ako nas stvarno tuže, sa punim pravom. Dug, advokatski troskovi ...a mi na racunu imamo neki novac koji skupljamo za ulazna vrata.
 
Pvo pokušajte da pričate sa upravnikom pa onda ga prijavite svim mogućim inspekcijama da mu uzmu licencu
 
Pvo pokušajte da pričate sa upravnikom pa onda ga prijavite svim mogućim inspekcijama da mu uzmu licencu
Hvala @direktor na savetu
Prosto je neverovatno da sad svi mi trpimo samovolju PU, i da svi mi zavisimo od njegove dobre volje. Tokom nedelje imamo zakazano masinsko pranje podova, što je po ugovoru sa agencijom, predlog je da mi bar skupimo za 1 mesec i damo na ruke a oni ce to nekako da rasknjize za 1 mesec. Pitanje, ako mi tuzimo PU, jel imamo pravo da trazimo novcanu nadoknadu po osnovu loseg upravljanja?
 
Rešen problem sa PU, nakon razgovora sa nasim advokatom, izgleda dok se ne zapreti tuzbom nista drugo ne pomaze. Tako da bi zamolio da pored par preporuka za novog PU, ako nekog mozete da nam preporučite i vi. Sto se nas tice jedino mozemo da preporucimo agenciju za ciscenje, za ostalo ne.
Unapred hvala
 
Znam dva upravnika profesjonalna za preporuku jedan banovo brdo jedan nbg ali pitanje je da li hoće tj da li mogu da prihvate nove zgrade
 
Stanari kompleks zgrada ATRIUM 63 su se oslobodili velikog balasta. Renomirana PU je podnela sama ostavku,a obavljala je funkciju profesionalnog upravnika od jula 2020.godine.To su 4 stambene zajednice SZ JAPANSKA 3,SZ JAPANSKA 5,SZ EVROPSKA 13 i SZ EVROPSKA 15.Jedan stanar je pokrenuo akciju i posle višemesečnog rada rezultat je tu.
 
Čuveno pitanje na koje do sada nisam ni ja došao do odgovora, da li iko zna šta se dešava sa parama koje se naplaćuju preko Infostana, a tiču se održavanja zgrade.
Npr. Stambeno uzima, pare, cele godine ništa ne uradi i na kraju šta je sa tim fondom?
Ide u bunar ili se nekako može doći do tih para i zahtevati da se nešto uradi?
Ja bi se najradije otkačio od njih, ali imam starije ljude koji se plaše kako će se lift održavati iako ima firmi koje se time bave i sa kojima može da se potpiše ugovor.
NIje mali iznos kada se sabere na 30 stanova, koji kada bi se prelio u našu kasu, doneo bi nam mnogo više mogućnosti za sređivanje.
 
Ako se ne varam pre jedno 5-6 godina je država dozvolila JPGS a možda i mnogim drugim sličnim firmama izmenu načina poslovanja tako da se ne vodi evidencija o prihodima od pojedinačnih stambenih zajednica pa da svaka stambena zajednica ima detaljan uvid koliko para su prikupili i šta za taj novac mogu da urade već se sada sve pare svih zajednica slivaju u jedan takoreći "blackbox" fond a samo JPGS odlučuje gde će i kako usmeriti sredstva. Faktički novoizgrađene zgrade koje još uvek nemaju puno kvarova i troškova finansiraju dotrajale višedecenijske zgrade. Otprilike tako nekako. Možda sam banalizovao malo ali tako je.

Da skrenem temu malo ako je neko skoro radio termoizolaciju stambene zgrade može li da podeli neke savete oko celog procesa (što administrativnog, što praktičnog građevinskog)? Ili možda da da preporuku za firmu ako su stanari bili zadovoljni kvalitetom radova i cenom?
 
Poslednja izmena:
Od kad sam otkacio zgradu od pijavice zvano gradako stambeno procvetali smo.
Prve godine kad nisu mi dali stanje na računu zgrade iako su bili u obavezi po ugovoru
Tražio sam raskid i čišćenja i održavanja
Sto se fasade tice prvo treba vidjeti da li zgrada pod zaštitom i kako u raditi fasadu izolaciju da ne upropastite izgled zgrade nije samo to zalepi stiropor i zabaci i boja
Položaj klima nosači klima odvodi klima o svemu tom treba voditi računa. Ako je moguće da se klime porođaju maskiraju
Onda o eventualnoj ugradnji instalacija prije izolacije tipa za kamere i rasvetu dekorativnu.Stanje odluka njihovi nosači onda ograde balkona simsovi pod prozorima itd ...
 
I naš upravnik se uhvatio Gradskog stambenog ko pijan plota. Oni maltene ne nude nikakvu uslugu osim čišćenja zgrade, za sve popravke se plaća u fulu, a GS je tu samo da uzme proviziju.
Koji bi bio postupak raskidanja ugovora?
Navodno hitne intervencije ostaju i nemaju veze sa GS.
 
Ne ostaje ništa na ime hitnih intervencije GS uzima nesto oko 2000 din mjesecno jer eto oni dezuraju
Podnese se zahtev za raskid i navede razlog ako imaš lift moras naći firmu koja će ga preuzeti od gs oni kao firma su zarobljeni u dalekoj prošlosti.
Moj razlog je bio ne davanje fin izveštaja i stanja na računu zgrade i cijele ne transparentnosti
U vezi koliko se sredstava prikupi koliko ide na koju stavku
 
Meni je isto želja da se otkačim od njih, nego imam dosta matorih u zgradi koji se plaše da će ostati bez lifta zbog neodržavanja. Ne mogu da im objasnim da imaju firme koje se time bave.
Imate li neku preporuku za firme za liftove, pa da zovnem da se raspitam kako to funkcioniše
 
Mi nemamo lift, ostaju te hitne intervencije da se nađe alternativa.
718 din je održavanje i 218 čišćenje
 
Renomirana firma za pružanje usluga profesionalnog upravljanja izgubila je 2 stambene zajednice u okviru kondominijuma NOVI DORĆOL i to SZ Venizelosova 29g i SZ Venizelosova 29v. Neprofesionalnost se danas skupo plaća.
 
Vrh