Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Mislim da se na fasadu gleda kao celinu, mnoog ružno će biti tako iseckano negde ima negde nema. Dodatni problem je logika tj ne znam čemu izolacija posebnih delova. Ti ćeš izolovati tvoj deo ali će ostatak ostati neizolovan pa će efekat biti nikakav. Izolacija ima smisla samo ako se radi skroz u suprotnom će ti zid biti hladan od drugih delova pa makar stavio 50cm kamene vune.
 
Ja sam jednu sobu (soliter na Banjici) koja je bila na cosku zgrade izolovao sa unutrasnje strane i rezultati su bili vrlo solidni. Upravo je bio problem da ne mogu da je izolujem sa spoljne strane.
 
Unutra je druga priča, tu već ima efekta. Samo što se unutrašnjom izolacijom postiže brže grejanje i potencijalan problem vlage. Samim tim se brzo i hladi jer su zidovi izolovani i ne mogu da se zagreju tj ne mogu da akumuliraju toplotu.. Svakako bolje ista nego ništa.
 
Kod mene u zgradi je bio nazovi profesionalni upravnik iz Kosmaja. Održao je samo jedan sastanak, obećao sve i svašta, a više se nije pojavljivao u zgradi. Trebalo mu je godinu dana da uopšte otvori račun u banci, a nakon toga je pare sa tog istog računa je uzimao kako mu padne na pamet, pa je tako skinuo sredstva za plan evakuacije i PP aparate koje nikad nije ugradio. Kad ga zoveš na telefon, neće da se javi nego ti pusti poruku da je zauzet i da mu pošalješ poruku ili da zoveš kol centar. Kad zoveš kol centar, kažu da je upravnik danas na hitnoj intervenciji i da će mu preneti da se javi sutra. Naravno, nikad ti se ne javi.

Pare za ugradnju PP aparata su izvukli preko neke firme koja je registrovana na neku straćaru u Borči kao servis za popravku električne opreme. Iza svega stoji Ivan Matić, vlasnik Kosmaja osvedočeni patološki lažov i prevarant kao i svi zaposleni u Kosmaju. U nekoj normalnoj zemlji ova firma bi odavno izgubila dozvolu za rad i svi bi završili u zatvoru.

Na kraju čitave balade kada su konačno smenjeni čak su pokušali mene da spreče da budem upravnik i da preuzmem kontrolu nad računom u banci da ne bi otkrio njihove mutne radnje.

Otkad nema više ovih lopova, zgrada nam je procvetala i rešeni su neki dugogodišnji problemi. Za 6 meseci skupilo se više para na našem računu, nego u prethodne dve godine dok su ovi kriminalci kao upravljali zgradom.
 
Inace ljudi, kad neko trazi dodatnu izolaciju stana(konretno izbacena soba od ostatka zdrade pa je na promaji) da li tu treba cela stambena zajednica da ucestvuje u placanju izolacije tog stana?
Jedino šta može i mora da traži od stambene zajednice je odobrenje da to sme da uradi od svojih para. Ako mu je ladno onda jedino može da se žali toplani i to ako mu temperatura u stanu pada ispod 19c dok je uključeno grejanje. Te fore to je fasada, pa kao pripada ostalima, to mačku o rep, posebno ako je izvorna fasada i dalje na mestu. Jedino ako se većina složi da se to radi, pa onda da ide na celoj zgradi. Ovako on sam, samo peca u mutnom.
Moj tast je skoro to radio i samostalno je platio radove, ali je pre toga skupio preko 50% saglasnosti da to sme da uradi.
 
Kod mene podrume koristi nekoliko komšija a zgrada je stara 50 godina. Upravo pripremam tužbe protiv uzurpatora podruma, a videćemo šta ćemo sa upravnicom koja toleriše ovakvo stanje i odbija da reši tu nepravdu.
 
Ne mogu, ali nije bitno :)

U mojoj bivšoj zgradi komšinica zaposela bivše zajedničke prostorije u nivou garaže i donela papire da je njeno. Zgrada je tužila i - izgubila. Ostade njeno, evo već jedno 25 godina. Bio bilijar klub, pa diskont, sad je auto perionica.
 
Mislio sam da su mozda otkupili.
Zgrada do moje vidim da su prodali ili izdaju nekome za skladiste pa verovatno moze na neki nacin i zajednicka prostorija da se otudji..
 
Da li je moguće obavljati dužnost PU u nekim zgradama u kojima nema validnog ugovora sa tim stambenim zajednicama kao što je slučaj sa firmom LA PRESIDENTA .Ugovor je davno istekao a ona svoj nerad naplaćuje stanarima u S.Glavaša 26,16 i u ulici Kneza Danila 9.
 
Njih dodeljuje opština, pa moguće da mogu samo da nastave. Ako oni rade, a vi plaćate, obligacioni odnosi.
Svakako i da imaju i da nemaju ugtovor, ako hoćete da ih menjate skupite većinu i zdravo zdravo.
 
Mislio sam da su mozda otkupili.
Zgrada do moje vidim da su prodali ili izdaju nekome za skladiste pa verovatno moze na neki nacin i zajednicka prostorija da se otudji..
Ako je u elaboratu za upotrebnu dozvolu zajednicka prostorija tako upisana, i ako svi vlasnici stanova u ugovoru o kupoprodaji imaju klauzulu da su (zajednicki) vlasnici te prostorije, onda je prakticno nemoguce prometovati takvu prostoriju, pogotovu ako se do nje ulazi kroz stepeniste zgrade. Teoretski, to je moguce ako bi se svi vlasnici stanova slozili ali i tada jako tesko izvodljivo, morali bi se ponovo overavati svi kupoprodajni ugovori, itd.
U starim zgradama gde nema elaborata i kupoprodajnih ugvora vec samo ugovori o otkupu mozda je nekako i moguce.
 
Kod mene podrume koristi nekoliko komšija a zgrada je stara 50 godina. Upravo pripremam tužbe protiv uzurpatora podruma, a videćemo šta ćemo sa upravnicom koja toleriše ovakvo stanje i odbija da reši tu nepravdu.
Vi ste još i dobri. Nama su komunistički genijalci 80-ih zajedničke podrumske prostorije (kao deo polusuterena) prepravili u dva stana. Ništa nije legalizovano, iako je 2/3 površine polusuterena zapravo poluukopano sklonište (za ceo blok jer nijedna dvojna kuća ili mala zgrada sa par stanova nema legalno sklonište, ali ima 10x više podruma po stanu + garaže) i vešernica koja se ne koristi bar 45 godina (odma su počeli da postavljaju mašine iako su kupatila baš uska). Decenijama je par stanova imalo ključ od vešernice dok su se ostali otimali za sklonište. Nakon uvođenja upravnika upotreba skloništa je zabranjena, glavni korisnik vešernice je u međuvremenu preminuo tako da sad svi koristimo vešernicu punu kao oko, iako je najveći deo preostalog prostora (zanemarivši dodatne stanove) ostao neiskorišćen (za razliku od okolnih zgrada čije podrume i garaže zauzvrat mi ne koristimo).

Kad smo hteli da podelimo polusuteren (upravo nakon uvođenja upravnika) iz opštine rekli da je to u nadležnosti vojske, a da stanare iz polusuterena ne mogu da izbace (tj. da se to njih jednako tiče kao i nas jer de jure žive u svom stanu, iako de fakto u našem podrumu, whatever). Ispada da po zakonu nikad nismo ni imali pravo na zajedničke prostorije. Sada se prepiremo ko će koliko čega da baci u vešernicu. Mi spremali stan pa odneli privrememo neke stolice dok ih ne odnesu rođaci u selo, kad ovaj ispod (čije su inače prethodno stajale dole 10 godina dok ih konačno nije bacio) kuca i u fazonu "a oćeš ti ono dole da baciš, treba i meni za stvari". A inače otkako nam burgija već 20 godina pod glavom ne dolazi da kaže. Samo kad njemu nešto treba odma se nacrta on ili žena. Za utehu je što su matorci bili još gori.

Inače ni ispred zgrade nije ništa bolje. Garaže su praktično otkupili stanari druge zgrade, a primarni parking namenjen našoj zgradi prebukirala je ta ista, inače nadzidana. Možda dva mesta ostala. Sad nam posetioci okolnih prodavnica (koje nekad nisu ni postojale) zatrpavaju i trotoar. Luda kuća, da ni najgorem neprijatelju ne poželiš.
 
Za prodaju zajedničke prostorije potrebna je saglasnost svih vlasnika tu za otuđenje jer su svi bitni kao suvlasnici sve ostalo je muljanje
 
Da li je moguće obavljati dužnost PU u nekim zgradama u kojima nema validnog ugovora sa tim stambenim zajednicama kao što je slučaj sa firmom LA PRESIDENTA .Ugovor je davno istekao a ona svoj nerad naplaćuje stanarima u S.Glavaša 26,16 i u ulici Kneza Danila 9.
Zakon je iznad ugovora, a profesionalni upravnik po zakonu o stanovanju ima neograničen mandat bez obzira što mu je istekao ugovor i moraju stanari da ga smene.
Na drugoj strani, upravniku iz redova stanara prestaje mandat nakon 4 godine. Ovo je jedna od nelogičnosti ovog nesrećnog zakona koji je napisan tako da favorizuje PU.
 
Ostavi gdje ko sta stigne
Screenshot_20230302-234459_Gallery.jpg
Screenshot_20230302-234510_Gallery.jpg
Screenshot_20230302-234503_Gallery.jpg
 
Upravnik stambene zajednice je bez saglasnosti stanara objavio spisak stanara na oglasnoj tabli pa i maloletnih lica bez saglasnosti stanara. Šta predlažete?
 
Možeš slobodno da skineš i baciš ako hoćeš. Mora da ima saglasnost svih stanara za tako nešto.
 
Može li dodatno objašnjenje, šta je tačno problem tj. ako su oba problem šta je veći problem? Da li je problem što je spisak stanara uopšte objavljen bez saglasnosti stanara ili je problem što su na njemu navedena maloletna lica bez saglasnosti stanara?
 
Tu su u sukobu dva zakona zakon o održavanju stambenih zgrada i zakon o zaštiti podataka o ličnosti tu treba naći balans
To isticanje spiska stanara u ulazu mi tako komunistički propis da služba lakše zakca na vrata ne vidim svrhu istog
Čak imaju novi interfoni samo sa brojevima
 

Општина Младеновац суфинансира инвестиционо одржавање зграда


Радови на инвестиционом одржавању зграда у свих пет централних месних заједница у Младеновцу су настављени, саопштено је из ове општине.

Како се наводи, радови су настављени у месним заједницама Центар, 25. мај, Драпшин, Баташево и Селтерс. Планирана је замена улазних врата у 33 улаза, санација кровова на 21 згради, прилазних стаза и тротоара око 18 стамбених заједница, као и молерски радови у 20 објеката.

Општина суфинансира радове са 90 одсто, док стамбене заједнице учествују са 10 процената.

 
Tu su u sukobu dva zakona zakon o održavanju stambenih zgrada i zakon o zaštiti podataka o ličnosti tu treba naći balans
To isticanje spiska stanara u ulazu mi tako komunistički propis da služba lakše zakca na vrata ne vidim svrhu istog
Čak imaju novi interfoni samo sa brojevima

Po važećem Zakonu o stanovanju upravnik je dužan da vodi evidenciju stanara i vlasnika, ali ona nije nigde javno istaknuta.
 
Vrh