Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Danas je veliki dan, upravnica iz redova stanara se povlači sa mesta upravnika moje zgrade.Stvari nisu funkcionisale, a žena se stvarno trudila ali pored svojih radnih obaveza prosto nije mogla da postigne da se bavi zgradom.S obzirom da niko od komšija i komšinica a ni ja nismo hteli da se prihvatimo te velike odgovornosti da budemo upravnici iz redova stanara tražimo profesionalnog upravnika sa Zvezdare. Dogovor je da dostavimo svoje preporuke profesionalnih upravnika pa da stambena zajednica izabere najboljeg kandidata.
Боље је да се договорите како знате и умете између себе него да ангажујете "профи" управника - профи ће вам скинути лову и то је то.

Ne bi se složio sa tobom jer sam radio prošle godine sa profesionalnim upravnicima, i većina nisu takvi kako ih predstavljaš.

Kod upravnika iz redova stanara retko kada stvari funkcionišu kako treba, i to uglavnom kada su upravnici neki penzioneri koji su bili u vojsci ili inženjeri, ali i to je retkost. Uglavnom su kao zgrade u mom kraju kod Gradske bolnice na Zvezdari zapuštene, stanari se ne svađaju, a lift je pokvaren i delovi fasade padaju na prolaznike jer niko stanarima nije objasnio da je Tito umro, i da je zgrada zajedničko vlasništvo stanara.

Moje iskustvo sa profeaionalnim upravnikom je 1 od 3 se trudio zaista ali se nekim stanarima svideo jer su valjda mislili da ce da resi probleme za dan, drugo 2 su samo uzimali pare ali bukvalno samo to… Sad imamo upravnika iz zgrade momka od tridesetak godina placamo 500RSD po stanu i stvarno se trudi jos je i zaposlen i sve. Tako da ono nema pravila cini mi se da je bukvalno do ljudi kao i svuda.

Mišljenja sam da je potrebno da se uvede limit sa koliko individualnih stambenih zajednica može da upravlja jedan upravnik. Okej mi je da on zaposli dodatne upravnike, da rade za njega. Na primer naša upravnica ima preko 150 stambenih zajednica koje pokriva. Jeste, ona ima ljude koje zapošljava da vode evidenciju i papirologiju umesto nje, računovodstvene poslove, itd., ali niko od njih nije zapravo upravnik niti može da prisustvuje sastancima i zvanično obavlja poslove u ime zajednice. To dovodi do toga da ona zapravo radi dobar posao, ali moraš da je konstantno pritiskaš jer je razvučena na sve strane.

U mojoj zgradi i dalje je prinudni upravnik kojeg plaćamo 600 din po stanu, poslednja skupština SZ bila pre 4 meseca. Otada se ništa nije promenilo ni na bolje ni na gore, samo što je za ovih 4 meseca uzeo 144.000 din na ime svojih usluga. Dakle, mogao je bilo ko da radi to volonterski (tačnije da ništa ne radi kao prinudni) i bilo bi potpuno isto.

Kod mene u zgradi se zanose idejom da raskinemo ugovor sa prof.uoravnikom i preuzme neko od stanara.Licno nisam za to,jer "ko je vas poznavao,ni pakao mu nece tesko pasti".Osim odnosa sa komsijama,koji ce se nesumnjivo narusiti ako neko preuzme ulogu upravnika,tu je i odgovornost za masu stvari u vezi zgrade i oko nje.Novac je tu najmanje bitna stavka.

Istina je da profesionalni upravnik poznaje materiju vezanu za vođenje zgrade, ali isto tako ništa posebno neće da se trudi ako ga na to ne nateraju stanari. Poverenje stanara se stiče tako što si bolji od prethodnika, sve se objavi javno i transparentno i onda ne bi trebalo da bude problema, sa normalnim ljudima. Odgovornost uvek postoji, ali mislim da se ona uglavnom prelama na budžet stambene zajednice. Npr. ako nekome padne fasada na glavu ne plaća upravnik štetu tom licu već to ide sa računa zgrade.

Ako padne fasada ne treba da plati ni stambena zajednica ni upravnik već osiguranje, zgrada mora da uplaćuje mesečno oaguranje od odgovornosti stambene zajednice. Posebno ako se radi o nekoj starijoj zgradi. Nažalost svest o tome ne postoji ni kod stanara ni kod upravnika. Bilo je reči o tome u novom nacrtu zakona o stanovanju ali je izgleda stalo.

Moje lično mišljenje je da niko ne poznaje zgradu i stanare bolje od njih samih, nijedan profesionalni upravnik se neće potruditi nikada kao neko ko živi tu,ma koliko izrazio želju i volju. Govorim iz iskustva nakon nekoliko promenjenih profesionalnih upravnika.

U mojoj zgradi i dalje je prinudni upravnik kojeg plaćamo 600 din po stanu, poslednja skupština SZ bila pre 4 meseca. Otada se ništa nije promenilo ni na bolje ni na gore, samo što je za ovih 4 meseca uzeo 144.000 din na ime svojih usluga. Dakle, mogao je bilo ko da radi to volonterski (tačnije da ništa ne radi kao prinudni) i bilo bi potpuno isto.
Kako 600 dinara? Koliko imate stanova???

Evo odluke o minimalnoj ceni za prinudnog upravnika.

Da li neko zna ako isto lice ima vise stanova u vlasnistvu u istoj zgradi, kako se to racuna prilikom glasanja za upravnika zgrade? Da li ide 1 stan = 1 glas, ili 1 vlasnik = 1 glas?

Kako 600 dinara? Koliko imate stanova???

Evo odluke o minimalnoj ceni za prinudnog upravnika.

Nisam iz Beograda, ali svejedno za moju opštinu je taj minimalni iznos oko 400 dinara. Međutim, kada sam išao da pitam zašto je to tako rekli su mi da je to samo minimalni iznos koji može biti veći (iako po načinu na koji je pravilnik napisan ne izgleda tako). Očigledno da je 600 din dogovor prinudnog upravnika i opštine koja ga postavlja, jedino još ne znam da li i za tako nešto mora da postoji pisana dozvola, ugovor i sl. Jer da sutra dođe do spora i tužbe za neplaćene obaveze moraju da imaju osnov po kome traže naplatu u tom iznosu.

Skoro me je zvao upravnik da mi kaze da se komsija iznad zalio na mene.

E sad pitacete zasto, pa zato sto sam komsiji u poslednjih 8 meseci pustio 3 sms poruke moleci ga da umiri decu da ne trce, skacu i bacaju stvari po podu jer prave ogromnu buku.
Epilog je da mi njima remetimo mir i pravimo stres... po recima upravnika i sta mu je komsija rekao.

Isti taj komsija mi je dao broj njegovog telefona nakon nase prethodne svadje da bi mu ja javio kada deca prave buku da ih on smiri, a sad ispadamo mi opet krivci sto zelimo da jednom u 3 meseca imamo tisinu uvece (a on svojoj deci nece nista da brani, to su deca i ona se moraju igrati, mi nemamo razumevanja).

Sreca pa necu jos dugo biti u ovom stanu ali neverovatan mi je mentalni sklop nekih ljudi.

Isti problem sam imao samo sa psom kog vlasnici ostave samog pa isti arlauče, cvili, zavija, udara o vrata, laje.. Neki ljudi kao da su odrasli u šumi...

Koliko god sam za mirno resenje - Kod mazgova pomaze samo kada vide da si ti jos "veci mazgov".

Vrh