Šta je novo?

Upravljanje stambenim zgradama (stambene zajednice, kućni saveti, upravnici zgrada)

Da, trenutno "šegrtujem" u jednoj firmi sa profesionalne upravnike na Zvezdari dok polažem uskoro za licencu profesionalnog upravnika kako bi mogao da obavljam ovaj posao u punom kapacitetu. Drago mi je da ovde na temi ima profesionalnih upravnika koji su primer da nisu svi profesionalni upravnici problematični ljudi koji ne rade pošteno.
Zato kapa dole @konfuzija koga sam imao čast da skoro i upoznam uživo. Već puno učim od njega.
 
Poslednja izmena:
Mi imamo problem sa upravnikom koji nije problematican u smislu nekih prevara ali jeste u smislu da ne radi apsolutno nista i da ga zabole ona stvar cak i kad su neke vazne stvari problem pa tako te stvari sede mesecima i ne resavaju se...međutim revnosno šalju račune i samo zbog toga smo uopste svesbi njihovog postojanja
 
Razumem, i ja sam mislio da samo ima problema pri prevelikom trošenju računa, ali ima i taj drugi ekstrem gde nema trošenja novca. Stanari trebaju da se slože oko toga šta rade sa fondom zgrade koji se skuplja za investiciono održavanje, upravnik je tu da olakša stvari, predloži radove, ali ako nema sloge stanara onda džabe sve.
 
Menjajte ga. Jel dotičnio doneo i prezentovao neki god plan rada?
Mi imamo problem sa upravnikom koji nije problematican u smislu nekih prevara ali jeste u smislu da ne radi apsolutno nista i da ga zabole ona stvar cak i kad su neke vazne stvari problem pa tako te stvari sede mesecima i ne resavaju se...međutim revnosno šalju račune i samo zbog toga smo uopste svesbi njihovog postojanja
 
Menjajte ga. Jel dotičnio doneo i prezentovao neki god plan rada?
Šta je to?

Ma kakvi, prijavljujemo mu problem vezano za ormaric sa brojilima (potencijalno uzrok velikih glavobolja) i nista,
makar da nas posavetuje sta kako mozemo/moramo jer resavanje problema zahteva malo novca ali je ipak delikatna sa drugih aspekata
Vidi kako pisemo u viber grupi o tome i nista...
..tu su onda i neke vece stvari koji zahtevaju makar da se o njima prodiskutuje na primer ko to moze da sredi i koliko para, jok opet nista...
 
Pa dokument sa projekcijom budžeta, šta treba da se radi, šta je hitno a šta ne i sl.
Taj dokument, služi kao smernica u smislu "kud idemo i kad će da stignemo". S'druge strane, njega samog, da je pametan kao što nije, može da oslobodi krivice u slučaju nekih situacija, pogledajte video/prilog par postova iznad.
 
Relativno sam nov u zgradi ali po onome sto cujem od ostalih stanara, nije dobro...

Jel treba 2/3 ukupno stanara da se proemni upravnik ili 2/3 od priutnih na skupstini?
Taj deo nisam bas skontao..
 
Prof 2/3 a komšija 1/2+1 od ukupnog broja posebnih delova. 1 stan-1 glas, u slučaju da stan ima suvlasništvo, udeo u glasovima tog stana srazmerno udelu u vlasništvu.
 
Uf pa to je bas mnogo, komsija nece uz obrazlozenje da komsiju niko nece da sluša i drugacije je poimanje kad je neko sa strane poput nekog nadzornika
 
Tako je kako je. Ako ste složni sve je lakše, smenite starog, angažujete novog, i taj ne valja, smenjuj i tako u krug.
 
Nije problem nesloga vec sto dosta stanara isto boli uvo da se bahcu sa bilo cime,
to je valjda i sam upravnik prepoznao pa celu zgradu stavio na ignore jer mu se moglo
 
Ako ste već složni, kao što kažete, onda ste pola problema rešili.
 
Ali malo nas je koji hocemo bar malo da se angazujemo...
Probacemo u narednom periodu da dobacimo do 2/3 ali bice tesko...
 
Kod preuzimanja bankovnog računa u banci, možete se izjasniti da pečat nećete koristiti. Za sve ostale radnje, preporučujem upotrebu istog.
Uopšte ne morate da čekate bivšeg upravnika da izvrši primopredaju dokumenata, da bi izvršili promenu u banci. Promenu radite čim dobijete rešenje od registratora koje glasi na novog upravnika. Samim raskidom ugovora sa prof upravnikom ne prestaju i njegove obaveze ka SZ, za vreme dok se ne izabere nov upravnik ili dok traje otkazni rok po ugovoru, on je dužan da vodi i dalje SZ. Naravno, otkazni rok mu se plaća po ceni koja je bila u ugovoru. Ako u ugovoru stoji otkazni rok 3 meseca, dužni ste po zakonu da mu plaćate i u slučaju da je nov upravnik stupio na dužnost.

Mi smo rešili sa njim da on da ostavku što je juče i učinio, od jučerašnjeg dana više nije upravnik, otkazni rok ne postoji tako da nije ni plaćen niti nas predstavlja. U narednim danima ćemo sazvati sednicu za izbor upravnika iz redova stanara i to završavamo. Dogovor je da on čim dobije rešenje registratora o ostavci preda ključeve pečat i dokumenta.

Planiramo da se sve ovo završi u što najkraćem roku, i više profi upravnika ne verujem da ćemo imati. Sve će ostati isto ali nas niko potkradati neće.

@Dejan011 hvala za info o održavanju računa.
 
On vam je upravnik sve dok registrator ne izda rešenje, hteli to vi ili ne. Trebali ste običnim raskidom ugovora da to rešite na licu mesta, i onda taj isti raskid priložite uz registraciju novog upravnika, zasto pravite prazan hod bez razloga. Takođe, ako je u ugovoru stajalo da postoji otkazni rok,a sigurno jeste, a vi niste u otkazu naveli da se on tog roka tj nadoknade odriče, može da vam to i fakturiše.
Pišete da više ne želite prof upravnika jer vas je bivši potkradao, ok poštujem odluku, i onda ga tek tako pustite da ode?
 
Rešenje o brisanju podataka iz Registra? Za to je rok 5 radnih dana koliko sam razumela, neće tu biti praznog hoda. Jel mi možemo odmah da sazovemo sednicu i biramo novog upravnika, jel ne moramo da čekamo to rešenje?
Neće fakturisati ništa, to je već rešeno i predato Infostanu. Ako bilo šta fakturiše izmisli fantomski posao, skine neovlašćeno novac ide krivična prijava bez upozorenja.

''Pustili'' smo ga da se ne bih natezala da tražim 2/3 u zgradi u kojoj je od 20 7 nedostupno, pola zgrade se izdaje i ne interesuje ih ništa pa moram da ih jurim po celom Bg, ostala polovina gerijatrija. Da mi on ne odbija da vrati dokumentaciju i pečat mesecima, da zaista ne moram da ga tužim zbog kršenja ugovora itd. Dato mu je da da ostavku i sve uradi u najkraćem roku.

Komšinica ima ideju da pečat oglasimo nevažećim, plaši se da ga nije koristio za ko zna šta, da li to ima smisla?
 
5 radnih dana jedino pod uslovom samo vaš predmet da rade, obično je rok od 2 do 3 radne nedelje. Vi ste već mogli da izaberete novog upravnika i da podnesete prijavu. Ovako čeka se da njega ispišu i još toliko da drugog upišu, što je mesec dana minimum. Pečat i sve ostalo je mogao i odmah da vam preda, ali po PS-u, ide kad ga registrator razreši. Sto se tiče ostalog u vezi pečata, sve što je pečatirao do ostavke je ok, osim, ako je overavao ugovore za radove bez sednice.
 
U međuvremenu je došlo do toga da ga razrešimo jer ovi na Čukarici su zaista prestrogi. Podneo im je ostavku ali nije i zapisnik sa sednice na kojoj je podneo ostavku te je registrator odbio. To je trajalo dva dana, ja sam išla do opštine da se raspitam neću da ih čekam. Sad smo skupili 2/3 većinu, izabrali novog upravnika i u ponedeljak predajem svu dokumentaciju. Žena mi reče da ćemo dobiti rešenje u roku od 5 radnih dana.

Šta se dešava ako se on pravi lud i neće da vrati pečat, preda našu dokumentaciju ključeve i slično? Kome da se obratim?
 
Kod vas je baš situacija u skladu sa mojim nick-om.
Jel taj bio prinudni upravnik ili izabrani profesionalni?
Kažete registrator nije hteo da prihvati njegovu ostavku bez skupštine...smešno. Njegova odluka o raskidu ugovora je sasvim dovoljna, bez sednice. U rešenju donetom od strane registratora bi to i stajalo, da je dao ostavku i od tog trenutka vi ne bi imali upravnika, a vas bi trebao samo da obavesti.
Pošto se radi o otuđenju tuđih stvari to je krivično delo, tako da je to posao valjda za policiju, nemam iskustva stim.
 
Ma dao je ostavku očima svojim sam videla papir u spisu predmeta na Čukarici. Registrator, ta žena je ekstra ljubazna ali kako tumači zakon je van svake rasprave. Njemu je tražila tu sednicu i zbog nedostatka tog papira odbila, tako mi je rekla, a nama je rekla da pri razrešenju i biranju upravnika bilo iz redova stanara bilo profesionalnog ne može biti nedostupnih stanara. Meni je to van pameti a i van zakona ali im se očigledno može.
Mi smo namakli 2/3 i pored svih izazova zgrade a ima ih prilično.

Bio je izabrani profesionalni, za sad nije odbio da vrati stvari, to se raspitujem za ne daj Bože.

Nije situacija ništa spec konfuzna već ja pišem od početka konfuzno jer sam sama u ovome, ostali su za ali naravno da se uključe neće. A i meni je mozak bio na paši godinama što se tiče ovoga, imali smo profija pa me nije zanimalo. Sad sam u nedelju dana morala sve da pohvatam šta i kako, i veliko hvala na pomoći, baš znači.
 
Jel postoji neka slušalica interfona gde može da se reguliše nivo zvuka, da nije samo on/off? Trenutna slušalica je Bitron 1407/001 4+n, zvono je ko školsko svaki put doživim fras kad mi neko pozvoni.
 
Postoji verovatno na svakoj ali mora da se otovri kuciste interfona (u stanu) i da se malo zavrne potenciometar ako nije dostupno spolja.
 
Otvarala sam, ovako izgleda, šta da zavrćem?:
interfon.png
 
Vrh