Zacudio bi se koliko zgrada u Beogradu nema ugovor sa npr Gradskim stambenim za odrzavanje zgrade...
Gradsko stambeno je po mom misljenju jedna prevarantska firma ali ipak ima neke standarde koje zgrada mora da ispunjava da bi usla u njihov sistem odrzavanja.
Jedan od njih je npr da zgrada mora da ima izlaz na krov (ne na tavan, nego sa tavana da moze da se izadje na krov bukvalno). Mnogi stanari zadnjih spratova su se prosirili na tavan i zatvorili taj tehnicki izlaz na krov. Ima ih i ko je ostavio ali GS ne priznaje otvor koji je iz necijeg "stana" nego zahtevaju da bude dostupan bez da mora neko da se "moli" da se udje kod njega. Sa te strane su u pravu. Bas u neposrednom komsiluku postoji jedna zgrada kojoj je GS otkazao "odrzavanje" kada su prilikom redovnog ciscenja oluka videli da ne mogu na krov bez komsija Pere. Znam da su im otkazali odrzavanje i da sada preko Infostana placaju samo ciscenje, stavku odrzavanje nemaju. Sta ce biti sa njihovom novcanom rezervom nemam pojma jer nije moja zgrada.
Inace ko preko Infostan-a placa tekuce/redovno odrzavanje GS taj nece placati ponovo , ostaje samo investiciono. Zato i u prijavi za registraciju SZ postoji rubrika gde se upisuje kome je zgrada poverena na odrzavanje.
Misha V":3h14xih3 je napisao(la):
Izgleda da hocemo, ni ja ne vidim zasto bi bilo sta menjao kad to sve placam preko infostana. Moj upravnik zgrade tvrdi da treba da se napravi novi ugovor sa nekom firmom za odrzavanje, ja ne vidim zasto bi se pravio novi ugovor, kad vec postoji jedan sa GS. Naravno jasno je da i upravnik zeli deo kolaca! Lopovska posla!
Ako je profesionalni upravnik, mora po zakonu da ima najmanje 3 ponude izmedju koje stanari glasaju. Uvek ima mesta za muvanje i zato je uvek bolje da je upravnik - komsija. Vec sam pisao o upravniku "nisam mnogo lep, nisam starletan" licenca broj 105, koji krade struju, ne placa komunalije...a ima licencu i sad ce on nekome da bude upravnik. Zato ako upravnik nije upravnik i u svojoj zgradi, tu je nesto cudno...
Ja sam pristalica da treba bezati od Gradskog stambenog jer su njihove usluge bezobrazno skupe a cenovnik im nije transparentan. Oni nemaju jedinstvenu cenu npr za m2 krecenja ili bilo koje usluge nego im sve zavisi od zgrade do zgrade i kako kome lupe cenu.
Samo za ovu "migraciju" treba imati novca na racunu jer nece ni jedna firma/majstor da popravljaju kvar u zgradi ako nema novca za rad. Jedino kod GS moze na veresiju ali je cena paprena.
Cuo sam da ce i Investiciono moci da se naplacuje preko Infostana a Infostan uz proviziju od 12% prosledjivace na racun Stambene zajednice sa rokom 60 dana... ali to su neproverene informacije. Dobra stvar je sto ce sve biti na jednoj uplatnici, bez provizije a losa stvar sto ce se cekati 2 meseca da novac legne na racun zgrade.