VeniVidiVici
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 07.08.2015.
- Pohvaljen
- 4.188
Biciklistkinja":2y2eu90w je napisao(la):Mislim da je predlog zakona o stanovanju gde se kaže da će biti obavezno prijavljivanje svih stanara i podstanara upravniku zgrade protivustavan jer zazire u privatnost i pravo na raspolaganje ličnom imovinom. Ako sam ja vlasnik stana ili ga iznajmljujem mogu sa njim da radim šta hoću i da ga dam kome hoću sve dok ne ometam komšije ili na neki drugi način štetim okolini.
Vidiš, ti možeš da radiš sa imovinom šta god želiš dokle god je to u zakonskim (i etičkim) normama. Samo zaboravljaš da kada živiš u stanu, ti deliš stambeni prostor (zgradu) sa ostalim stanarima. Ne lebdi tvoj stan u vazduhu, nego je samo jedna jedinica u većem objektu.
I ti kao stanar (sa svim ljudima koji žive unutra) si odgovoran za održavanje celokupnog objekta. Što reče neko, jel o krovu treba da brine samo poslednji sprat, a o kanalizaciji samo prizemlje? Mnogo naknada koje plaćamo zavise upravo od namene objekta i broja ljudi koji ga koriste (voda, struja, smeće, itd. itd.).
Ako ti ne prijaviš pravi broj stanara, ti zapravo KRADEŠ od ostalih stanara, jer oni plaćaju tvoju potrošnju. Ne znam koliko je to u skladu sa ustavom, tj. mislim da se za KRAĐU ide svuda u zatvor (ili se plaćaju pozamašne kazne).
Kome se ne sviđa, neka proda stan, i napravi sebi kuću (za čije dvorište će takođe biti odgovoran i morati da ga održava da ne bi remetio izgled i mir okolnih kuća.
Meni je kranje fascinantno kako se ljudi u Srbiji prave glupi (ili možda i jesu) pa ne shvataju neke mehanizme koji su potpuno normalni širom sveta.