[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=595759#p595759:1xvc6k1n je napisao(la):
Drakche » Čet Jan 17, 2019 2:59 pm[/url]":1xvc6k1n]sole care, opet ti o manjinama, a s tim ova prica veze nema. Ne slazemo se.
Bender, dobra poenta, mislim je u ovom slucaju lopta kod Hrvata, da oni promene u "... Hrvatske", zvuci vise drzavnicki.
I te kako ima veze sa manjinama , između ostalog. Dokle god se smatra nezrelim , slepačim , kompleksačkim i sl. manjanje naziva ulica po mestima sa EX - YU prostora , ne naravnmo sad da treba da zaređamo i sve žive promenimo , teško da ćemo se maknuti u pozitivnom smeru. Prvo smo imali ulice po zanatima , kraljevima i ostalim vladarima , zaslužnim Srbima iz tog perioda , pa smo onda to sve promenili u ulice po "zaslužnim" komunistima (domaćim i stranim) i nesvrstanim državnicima , oblastima i sl. sa prostora EX - YU , kao i predsedniku iste nam bivše države , pa smo onda opet vraćali nazive pre komunista i uvodili nove nazive... Sad odjednom nije u redu menjati EX - YU geografske pojmove , moramo da imamo i komunističke nazive , jer su se neke grupacije pobunile pobunile ili zbog novobratskih odnosa ...
Ja jesam za to da treba očuvati istoriju , a ne da sa dolaskom svake nove vlasti satremo sve žive nazive prethodnika , čisto da ne bude zabune , što je jedan vid preterivanja , isto koliko je i protivljenje i smatranje , delom hipotetičkom menjanju pojedinih naziva geografskih EX - YU pojmova , da je kompleksaški.
Zbog toga što od miša pravimo mačku , zato nam i jeste tako bajno i krasno.
P.S.
Opet ponavljam , onaj ko nije lično imao problema zbog politike nezameranja manjinama , teško da može da shvati poentu. Da li ti koji si Srbin u Nemačkoj , možeš da upadneš u radnju i kreneš nožem na prodavačicu zato što nemaš da platiš hranu ili da uzmeš da polomiš staklenu flašu i kreneš da je guraš u zadnjicu Nemca , i da prođeš sa izvlačenjem ušiju i iskrenim priznanjem da ne znaš šta ti je bilo i da ti se to neće više ponoviti , ili ćeš momentalno da zaglaviš u zatvoru?
Kod nas je bio slučaj da imigrant napadne prodavačicu sa nožem u sred Beograda jer je ostao bez kinte , dok je u Subotici grupa Mađara koji žive u Srbiji napala Srbina tako što je polomila flašu i krenula da mu je gura u zadnjicu. U oba slučaja maltene da nije bilo kazne.
Kroz ovakve stvari se ogleda kakvo je neko društvo i šta to donosi. Ja sam duboko ubeđen da ćemo zbog ovakvih stvari da živimo daleko bolje i pojedinačno , i kao društvo.