[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=764153#p764153:16u2k443 je napisao(la):
zexland » Sub Avg 08, 2020 11:44 am[/url]":16u2k443]Za Slavkica da ne kuka vise
(bilo vec)
Antenski stub se po pravilu stavlja na najvišu zgradu, tako da bi u slučaju da postoji jedna, a pogotovo dve više zgrade pored palate ck, bilo potpuno besmisleno da antena stoji na toj zgradi.
Pošto bi u takvom slučaju antena bila na ovoj najvišoj kuli, ona bi postala još znatno viša, neuporedivo sa drugim dvema kulama, a palata ck bi u takvom okruženju još bez antene izgledala kao mali miš. Tako da je prema mom mišljenju, sorry, ali ova zamisao totalno pogrešna. Ali totalno.
Meni se sviđa ovako kako je urađeno sada, što su palate iste visine a sviđa mi se i što je dvojka malo šira. Jednaka visina kulama daje tu dimenziju da su na neki način bliznakinje. Nije bitno kada je koja izgrađena, palata ušće 1 je temeljno rekonstruisana pre 15-ak godina tako da su obe moderne i skladne.
Da je neka viša, druga bi bila inferiorna a to bi bilo glupo. Druga stvar, na Novom Beogradu je pravilo da imate više zgrada iste visine, pa se ovo uklapa u taj koncept. Što se širine tiče, bilo bi bez veze da su potpuno iste širine, to bi izgledalo kao da je dvojka imitacija jedinice, a to bi bilo mnogo glupo. Dvojka je ipak zgrada za sebe, nije puka imitacija, a opet jednakom visinom čini tu celinu sa jedinicom. Sviđa mi se što ovim aluminijumskim delom razbija monotoniju staklene fasade, i unosi mrvicu duha 80-ih.
Ja bih inače volela da se Tržni centar Ušće izmesti na trenutno zelenu površinu sa leve strane raskrsnice, preko puta šest kaplara. Tu ima mesta da se izgradi i veći tržni centar od postojećeg, a ta lokacija po mom mišljenju to ipak zahteva i zaslužuje. Dakle između Kule 1 i Palate Srbija. Nakon što bi se izgradio taj još veći tržni centar Ušće, ovaj postojeći bi trebalo da se ukloni da bi pogled na palate bliznakinje bio konačno otvoren. Isto ulazi u obe palate bliznakinje treba da postoje i sa prednje strane, sa ulice Bulevar Mihaila Pupina, da bi zgrade bile otvorene i prema gradu, a ne samo prema Dunavu.
I još nešto što se svetla tiče: Fasadno osvetljenje druge kule je malo prejako. Prva kula je klasično i šmekerski osvetljena, naravno govorim o unutrašnjem osvetljenju, jedino mi smeta što je restoran gore osvetljen žutom nijansom svetla, dok je osvetljenje na svim nižim spratovima beličasto. Bilo bi lepo da se to svetlo po tonu malo uskladi.
Eto toliko za početak