Šta je novo?

Trotoari

Koja je razlika između poziranja ispred sveže izvučenih linija kolovoza i držanja lopate iznad kamena temeljca i poziranja ispeed sveže sređenih ivičnjaka?
 
DSC_0007.JPG
DSC_0009.JPG
 
Lepa vest. To mesto je uvek bilo problematčno. Zašto, ne znam. Valjda ima neko ulegnuće pa se stalno skuplja voda i omekšava podlogu. Inače, ima nekoliko upadljivih oštećenja između tog mesta i Trga Republike, u Kolarčevoj, na strani gde je Albanija. Nikako da ih uslikam. Deluju bukvalno kao da je neko namerno vadio kocke i razbacivao ih po trotoaru. Budi bog s nama.
 
Wow, bravo za Grad što par nedelja pred izbore radi ono što mora da radi svake nedelje.
Bukvalno sam izvrištao pročitavši tvoju poruku.

Ništa nisu radili godinama i sad zarad izbora i dodvoravanja građanima, nešto rade. Hvala bogu pa teoretske šanse nema da osvoje centralne gradske opštine, a i za ove van ćemo videti.

Zauvek će mi ostati u sećanju ona rupa u Vasinoj ispred hotela Credo Mariott (ili kako god da se zvaše) pored Narodnog pozorišta. Rupčaga, a do nje natakli nov novcijat znak "Dela govore."
 
Baš sam u subotu gledao jedno interno istraživanje u jednoj centralnoj opštini i neprijatno ćeš se iznenaditi za 10tak dana mada je ovo van teme...
 
Vračarac sve je ok, vidimo se 3.4. Letite ko bele lale. Evo me u Karađorđevoj dok čekam da rekonstruišete Kneza Miloša, ovu ulicu i druge koje ste najavili. Ili makar da kako ste najavili sredite Nušićevu i ostatak Sremske, ali ne možete ni podzemni prolaz već to morate da date privatniku putem javno-privatnog partnerstva.
 
Poslednja izmena:
Ja te čekam u Karađorđevoj 53 pa možemo užimo da se opkladimo ali ćeš morati da prestaneš da se kriješ iza partije i Vesića.
 
I šta vam je rekao Marko Bastać predsednik opštine Stari grad kad ste registrovali to?
"Питање: Да ли је ЈП „Путеви Београда“ задужено за санацију ударних рупа и улегнућа на коловозу и тротоару?
Одговор: У надлежности ЈП „Путеви Београда“ је одржавање пута и путне инфраструктуре (јавних путева и путних објеката, саобраћајне сигнализације и опреме). У складу са наведеним, Надзорни орган ЈП „Путеви Београда“ након обиласка локације уколико је пријава оправдана, издаје налог извођачу радова да санира оштећење."

A i nisam morao da ga pitam, nije to moj posao.
Šta je rekao njegov naslednik iz SNS, šta je rekao gradonačelnik? Pravili se mutavi, do izbora, sad se hvale.

I, da, ex-Vračarac, ne moraš da se trudiš mi persiraš.
Znamo te, nisi ni fin, ni kulturan ni vaspitan, ne pretvaraj se.
 
Pa nije ti ni persirao. stavio je malo "v". :)
A što se tiče lepih vesti, ona bi bila da ne moram na svakih par meseci da gledam isto mesto sa drugim radnicima i drugim fotografima istih.
 
Pa citirao je samo mene, samo meni je postavio pitanje, dakle persira mi sa "vi" ali ne zna upotrebu malog i velikog slova.
 

Klasično SNS - "Evo imaš vezu, samo mene cimni i sredimo to.". Bukvalno prave Stokholmski sindrom kod ljudi, da se napravi osećaj da oni sami lično sve završavaju i da tobože ne možemo bez njih "spasitelja"... 🤦‍♂️

Ne daj univerzume da slučajno gradske službe urade svoj posao po prijavi (ili bez iste!), regularnim tokom i u normalnom vremenskom roku...
 
Надам се да ће уклонити ову ужасну ограду.
 
Na uglu Omladinskih brigada i Bulevara Milutina Milankovića kod bloka 40 raskopan je deo trotoara zbog kablova.
IMG_20220408_183143.jpg
IMG_20220408_183147.jpg
 
У ЦЕНТРУ ГРАДА

Саплитање о поломљене плоче на тротоарима​


Рузвелтова, Булевар краља Александра, Македонска, Трг Политика, улице од Рузвелтове до тврђаве, Вуков споменик, Кнез Михаилова, Коларчева, Теразије... само су неке од тачака на којима су плочници, без обзира на њихово „годиште”, искочили или су неравни и небезбедни за пешаке

677z381_Makedonska-ploce,-foto-D-Aleksic.jpg

(Фото Д. Алексић)

Девастирани плато код Вуковог споменика годинама чека обнову, а у међувремену, док до тога не дође, пролазници се о његов дотрајали плочник сваког дана спотичу. Рузвелтова улица, с друге стране, не тако давно је обновљена, али плочници у њој на више места не изгледају ништа боље од оних код Вуковог споменика. Клепетање бехатон плоча под ногама осети се и у Булевару краља Александра, сређиваном пре 12 година, а неравнине и избочине су и у деловима Коларчеве и Македонске, рађеним пре три године у оквиру реконструкције Трга републике...
Слично је и на више места на Теразијама, у главној пешачкој штрафти Кнез Михаиловој, у скоро рађеним улицама од Рузвелтове до тврђаве, на Тргу Политика и делу Македонске који није био обухваћен радовима на Тргу републике. Избочине, неравнине, недостајуће плоче... Не само они који нису упућени у „конфигурацију” тротоара у центру града, већ и Београђани који њима корачају свакодневно, очас посла се могу спотаћи о њих па и повредити се.
Недавно је због лошег стања плочника на Тргу Политика близак контакт са тротоаром после саплитања о избочене плоче имала суграђанка Јана Савић. Како каже, толико брзо се све десило да јој је требало неколико тренутака да схвати у ком чуду се нашла и да убрзо увиди да је повредила колено због нестабилних плоча на овом тргу.
Неколико десетина метара одатле, у Македонској, јуче је и Београђанки Борки Вуксановић мало фалило да због изваљених плоча исто заврши на тротоару.
– Не знам како врат нисам сломила. У последњем тренутку сам некако успела да одржим равнотежу. Али, заиста је ужасно у каквом стању су тротоари у центру града – оценила је ова суграђанка.
Не треба бити грађевински стручњак да би се схватило да плочници у централном делу града, без обзира на то када су сређивани, нису нешто чиме би град могао да се похвали.
На делу наведених плочника, као што је Вуков споменик, оправдање донекле може бити то што годинама није рађена детаљна обнова. Али, лоша нивелација, силне неравнине и избочине и поискакале плоче видљиве су чак и на тротоарима који су гранитним плочама прекривани пре годину, две, три. Јасно је да највећу одговорност не може имати нико други него извођач радова, надзор и град који је тако нешто платио не марећи за квалитет урађеног. Најсликовитији пример недавно лоше обновљене улице у којој су тротоари у катастрофалном стању јесте Рузвелтова. Када смо неколико пута писали на ту тему, у граду су се правдали да су оштећења на тротоарима у Рузвелтовој настала због накнадних радова власника околних зграда. Ако би се за поједине тачке у овој улици то и узело као оправдање, онда је питање што се не примењује градска одлука од пре неколико година која је подразумевала да када неко раскопа плочник због одређених радова, после њих има обавезу да тротоар врати у претходно стање. Ипак, тротоари у Рузвелтовој се буквално распадају на више места па је очито да је у њој пре свега упитан квалитет урађеног. Претили су градски оци црним листама за лоше извођаче, али те претње су прохујале с вихором.
Не баш тако лош, али свако ко крене од Коларчеве ка Македонској до Дечанске такође може лако да уочи колико је нераван плочник на коме су радови званично окончани 2019. За разлику од овога, Булевар краља Александра бар је „изгурао” више од деценију откако је реконструисан, па климање бехатона у њему (који је више пута подизан због свакојаких радова на инсталацијама) и не чуди, а нарочито не стање пешачких коридора у Македонској, „код Вука” или у Кнез Михаиловој, чије детаљне, комплетне обнове нису рађене дуго. Ови коридори јесу крпљени и поправљани. Али, ти више пута искрпљени тротоари, осим што су небезбедни за пешаке, остављају и ружан призор у центра града који би требало да буде један од најлепших мотива на пејзажу Београда.
Izvor: https://www.politika.rs/scc/clanak/504769/Saplitanje-o-polomljene-ploce-na-trotoarima
 
Svako ko malo obrati pažnju dok hoda ili vozi bicikl je svestan da su skoro svi trotoari zreli za obnovu. Eto prilike za sve te firme koje su u dilu sa gradskim ocima. Bukvalno imaju posla za naredna dva života. Pa onda ako se i krene malo dalje od centra, bukvalno perpetum mobile.

Eto vam biznis plan za svaku gradsku vlast.
 
Vrh