Šta je novo?

Trotoari

Izgleda da neko ušao u biznis sa vending aparatima (btw kako se oni zovu na srpskom)

Pogledajte prilog 237649
То су апарати/аутомати за продају свега и свачега - слаткиша, сокова, грицкалица, "мушких заштитних одела ;) ........... https://www.kupujemprodajem.com/pretraga?keywords=vending+aparati&so=1

Вендинг апарат постављен у основној школи

Понедељак, 26.05.2025. у 11:29, И. Бановић
Оброк из аутомата
У ОШ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ”

Тортиља са пилетином, сендвич са ћуретином или јунетином, воћна салата... Уз инсталирану апликацију и картицу, деца у Основној школи „Светозар Марковић” на Врачару могу из вендомата добити избалансиран оброк намењен њиховом узрасту.
– Идеја за иновативан начин да се промене навике у исхрани школараца у Србији родила се из личне потребе......
https://www.politika.rs/scc/clanak/679322/obrok-iz-automata

Nije iz Beograda, ali je slika i prilika naših trotoara i brige za običan narod.

Ko ne zna, ovo je prvi čovek Srbije (u Novom Pazaru).

premijer np.jpg

Ne slučajno da ih uklone ili da urade one 5 m niže i srede zelenilo oko ulaza briga rk briga grada a vi gradjani ko vas je...

Verujem da trenutno postoji samo jedan majstor u Beograd putu koji bi znao da ukloni te stepenice i da bude "invalid frendli", tj. bez stepenika.

Nisam odavno tuda prošao (ne radim više u Beorgađanci), ali koliko vidim očistili su grafite sa tog zidića. Jedno vreme sam bio uporan sa prijavama tih grafita, curenja vode,tih stepenica i najviše onog stubića u prolazu iza Grineta.

Ali Dule, postavlja se pitanje zašto je neko u originalu uopšte posadio te stepenice tu. Zašto nije napravio bolji nagib da sve bude u istom nivou, bez prekida.

Ovo nije usamljen slučaj, pun je Beograd takvih primera, isto iz doba SFRJ.

07533.jpg

Kao imaš trotoar, imaš visinsku razliku od pola metra-metar na dužinu od 3 metra, i onda kao imaš stepenice. Pa ko u svetu radi tako?

Zato ja ponavljam ko papagaj - ovo je grad slepila bar 100 godina. Nije slepilo i rusvaj krenulo 2012, nije krenulo ni 2000, ni 1990, ni 1945... Ne. Oduvek ga je bilo ovde. Samo nekad više nekad manje. Ali i ovo danas je toliko izraženo i užasno jer se samo taloži jedno na drugo već 100 godina.

Kad se pogleda slika ovih stepenica kod Idee, lepo se vidi da je sve to moglo bez njih i bez prekida. Samo da se malo bolje osmisli. Isto važi i za onaj stepenik-uzvišenje iza ovog ulaza, kad se prilazi česmi iz Kralja Milana. Isto neki stepenici i prepreke. Čemu to? Nego jbg, i tad ih mrzelo da bolje kroje pa vele ma samo rokaj prave linije, stepenice i ispupčine pa nek se snalazi narod.

Poslednja izmena:
Ovo je slika iz 2013, sad je stepenik uz trotoar još viši otkako su nešto dorađivali plato.
50701407.jpg

I jedna sveža
plato-djoke-vjestice-beogradjanka.jpg

Ko normalan smišlja nešto tako? Pa niko. Nego bolelo ih uvce i tada, kao i sada. Možda je i bilo nekih koji su korektno i promišljeno radili ali džaba kad oni koji su odobravali i odlučivali nisu videli problem nego su samo potpisivali da se sve što više i što brže izgradi.

Znam, ja sam tražio da se stepenice uklone.

Lakše je napraviti stepenik nego nagib, ali brate, 21. vek je.

Pisao sam već kako sam doživeo šok kada sam prvi put bio na "Zapadu" i kada sam primetio koliko ima ljudi u invalidskim kolicima koji sami idu gradom. Onda sam shvatio da i kod nas ima toliko nepokretnih ljudi, ali oni ne mogu iz svoje zgrade da izađu, a kamoli da idu autobusom ili do prodavnice.

Ali zelenilo beograd obožava da radi stepenice gde ne treba skoro svaki renoviran park ima bar od 1 do 3 stepnice viska bez potrebe

Ceo grad usvinjen, bukvalno izgleda kao da je oluja bila pre sat vremena a ne juče ujutru.

I oni kao misle da dočekuju i prave EXPO sa ovakvim svinjcem... Jbt kakvi maloumnici.

Vrh