Šta je novo?

Trotoari

Kako nadležni ne shvataju da se trotoari trebaju popločavati, a ne asfaltirati? Što ne pogledaju Evropu (koju ne vade iz usta kad nam prodaju razne stvari)?

U slučaju nekih radova ploče (kaldrma) se samo izvade i posle radova vrate. Kod nas ne postoji trotoar koji nije prošaran naknadnim radovima.

Jedini komentar kad vidim spoj asfalta i kaldrme je - POVRAČAČU!

Mogu samo da nagađam zašto su prestali da popločavaju trotoare po centru grada, a na pamet mi pada i to da je pukla "behatonska politička veza"...

Doduše, iako je behaton iz Loznice krš živi, veći problem je, čini mi se, bio u samom izvođenju radova. Jer i tamo gde nije bilo behatona (granit u ulicama oko Kneza i na Vračarskom platou, ili onaj kamen oko Narodnog pozorišta), i tamo su ploče popucale i ulegle :( S druge strane, ima i behatonskih trotoara koji se sasvim fino drže, npr. u Svetogorskoj.

Tako da smo na kraju verovatno stigli do toga da im je asflat jednostavniji i jeftiniji za izvođenje, plus je došlo do određenih promena palitičkih okolnosti koje ne idu na ruku "MN Loznici", glavnom snabdevaču behatonom u Srbiji.

Inače, ima i u Evropi asfaltnih trotoara koji se odlično održavaju i samim tim lepo izgledaju :)

Homer Jay":249zpp7e je napisao(la):
Mogu samo da nagađam zašto su prestali da popločavaju trotoare po centru grada, a na pamet mi pada i to da je pukla "behatonska politička veza"...

Sigurno nije loš kvalitet materijal, aljkavo izvođenje radova ili rupa u gradskom budžetu, jer ni sva tri zajedno nisu jači od političko-burazerske veze.

De-evolucija u popločavanju trotoara je na snazi u Beogradu. Najnoviji primer u centru grada, dobili smo asfalt umesto granita i koliko se sećam jednog dela behatona pored Narodnog pozorišta!

Kada sam video, nisam mogao da verujem da ima mozgova koji će ovo uraditi, izvaditi ploče i nalepiti asfalt u ulici koja je skroz popločana (videti StudioB prilog http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=90228).

Evo šta dobismo nakon rekosntrukcije trotoara, je*** mu sunce zavrtelo mi se kad sam video:

dsc2302.jpg

dsc2301.jpg

dsc2303.jpg

dsc2307.jpg

A kako je to sve izgledalo pre rekonstrukcije vidi se sa druge strane na uglu sa Dositejevom:

dsc2304.jpg

dsc2305.jpg

Toliko sam zapanjen i zabrinut da ne mogu da opišem. Vodim se logikom da ako ovo mogu da urade na ovakvoj lokaciji onda ih ništa ne sprečava da to urade bilo gde u gradu gde su popločani trotoari, šetališta itd.

Незабележена деградација урбаног простора. Гранит замењен ливеним асфалтом испред ни мање ни више - Народног позоришта....

vidim da su uradili trotoar u đorđa stanojevića ispred zgrade rajfajzen banke. trotoar je širine kao za kaluđericu, a ne novi beograd.

zato su parking mesta više nego komotna bankarski audiji staju bez da vire na ulicu....

HOROR!A šta da očekujemo kada vidimo na šta liči Trg Republike i Savski Trg....TRAGEDIJA...DAN ŽALOSTI NA BEOBILDU! :pob:

Drugari, ovu rekonstrukciju inicirala je moja prijava rasklimanih ploča na samom uglu zgrade Narodnog pozorišta, problem koji je obuhvatao višestruko manju površinu i koji je trebalo da bude mnogo jednostavnije rešiti. U dopisu saobraćajnog inspektora navodi se da će ploče biti popravljane, a asfalt ne spominje:

Stoga, budući da se na neki način osećam odgovornim i da sam uznemiren ovim potezom isto kao i svi ovde, poslao sam nekoliko zahteva za pristup informacijama, ne bih li dobio sva dokumenta kroz koja ću ostvariti uvid u rešenje i zaključak koji se spominju u odgovoru inspektora, kao i u sve ostale akte koja su se vodila u upravno-administrativnom postupku između moje prijave i izvršenja radova na terenu, a poslao sam dopis i Agenciji za borbu protiv korupcije (sumnja na zloupotrebu javnih resursa). Uskoro ću u ovaj album na Fejsbuku postaviti skenove zahteva koje sam predao.

U međuvremenu, sve vas ću zamoliti da podelite ovde ako imate ideju kome da pišem i koje informacije da zahtevam vezano za ovo. Ja ću rado napisati dopis i poslati odgovarajućoj instituciji. Takođe se ne ustručavajte da i vi sami dopisujete.

Ovo se, naravno, ne dešava prvi put - u slučaju popravki biciklističkih staza, svi znamo da se više ne koristi crveni, već crni asfalt, postoji slučaj sa novim podzemnim kontejnerima u Višnjićevoj ulici oko kojih je izliven asfalt iako su mogle biti vraćene ploče koje su skinute i otuđene, u Bul. Mihaila Pupina na stazi takođe umesto vraćanja ukrasnih ploča izliven je beton itd, međutim to su sve bili manji slučajevi koji nisu privlačili veliku pažnju. Deluje mi neverovatno da prethodno urađeni projekat po kome su trotoar ili biciklistička staza izgrađeni može tako jednostavno da se zaobiđe, te izvrši popravka koja ni na koji način nije u skladu sa tim projektom, koji je sigurno nešto koštao.

Polako Jlaki, nisi ti kriv.

Primarni radovi su bili na postavljanjun nove hidroizolacije krova javnog WC-a i odvođenje otpadnih voda, tj. drenaža. Zato su uostalom i raskopali sve.

JLaki, hvala tebi na svemu sto radis, nema ovde 1% tvoje odgovornosti. Nažalost komuniciraš putem prijava sa osobama koje ne kapiraju zašto crveni asfalt treba da koristi na biciklističkim stazama koje su ga posedovale pre iskopovanja i sa ljudima koji ne kapiraju da kocka treba da zameni kocku.

Ja sam malopre pisao StudijuB, jer su oni preneli vest o pocetku radova pa ih mozda interesuje kako je sve to zavrseno. Verovatno uzaludan posao jer nemaju oni zube da udju u bilo koju raspravu sa gradom. Poslao sam i link ka ovoj temi da se informisu jer imaju sve na gotovom.

Ovo je razlog zašto sam prestao da prijavljujem ovakve stvari :(

jlaki - svaka tebi čast za trud. Ako hoćeš ostavi neki žiro račun gde možemo da ti uplatimo neku siću - ipak ovo šta radiš nije besplatno...

stf":25bqecsc je napisao(la):
Polako Jlaki, nisi ti kriv.

Primarni radovi su bili na postavljanjun nove hidroizolacije krova javnog WC-a i odvođenje otpadnih voda, tj. drenaža. Zato su uostalom i raskopali sve.

Odakle ti ta informacija?

Krov wc je navodno propusto jer predhodna izloacija koja je uradjena prije postavljanja ploca bila neadekvatna ,pa su morali raditi ponovo ,ali mi se cini da nece vracati ploce po debljini asfalta ,koji mamlazi rade u tom beograd putu i da to tako prodje nemogu da vjerujem da neko primi radove strasno nije ovo glogonjski riti

Trotoar pored Narodnog pozorišta duž Francuske ulice (do rakrsnice sa Braće Jugović) je završen, i ispao je mnogo gori od očekivanog...

Kada su počeli da postavljaju nekoliko redova kamene kocke (paralelno sa zgradom pozorišta) postojala je nada da će ostatak površine trotoara pokriti pločama sličnim onim u Francuskoj... Međutim, oni su samo nalili crni asfalt i završili posao :shock:
Ovakav trotoar od crnog asfalta, sa nekoliko redova kamene kocke, em očajno izgleda sam po sebi, em se ne slaže ni sa čim u svojoj okolini... :bash: Ko je osmislio i ko je odobrio ovakvu sramotnu rekonstrukciju trotoara?

Ajmo da tražimo odgovornost i za to i za izgled trga r.,pa strašno je da se uređuju neki blokovski parkovi dok nam je centralni trg ruglo..nema opravdanja.. :kafa:

2012":10mxrggd je napisao(la):
strašno je da se uređuju neki blokovski parkovi dok nam je centralni trg ruglo..nema opravdanja.. :kafa:
Заправо има. Блоковске паркови су ту да служе становницима и биће ту занавек такви какви јесу у тој функцији.

Са друге стране Трг Републике треба да се редефинише после изградње 1. линије метроа, затварања саобраћаја и реконструкције Народног музеја. Сада га сређивати би било бахато бацање пара.

Што наравно, не оправдава рупе у асфалту поред самог Кнеза Михаила.

Ako je razlog metro onda ćemo istrpeti,ali ipak da ukažem da je trg.rep.centralna tačka cele zemlje..

Ok you can leave,we dont need you anyway.. :wink: Have a nice trip.. :kafa:
vss_enterprise_have_nice_day.jpg

ku-xlarge.jpg

Ја не знам да ли ми је страшнији било који део града од платоа испод и тротоара око мека, између Бранкове и Зеленог венца. Укључујући стајалишта и горе и доле. Какво је сад стање, срећан бих био да се све и само асфалтира. Само да буде равно а не овако уништено неугледно. Право ругло, где се приликом чишћења терасе мек доналдса сапуница и прљавштина слива на стајалишта испод. Какав је то тек утисак!

Borčanac,sve je tako,baš tako..ruglo i u Pjongjabgu su trgovi sređeniji.. :kafa:

У Гроцкој се дуж Смедеревског пута од Булевара ослобођења према Смедереву (до НИС пумпе) израђује тротоар обећан још за изборе давне 2008. године.

Радови се врше на деоници дужине 933 метра а радове изводи Партизан пут. Могу вам рећи да радници раде доста квалитетно иако је приметна штедња, тј. класично прескакање колских прилаза, а употребљени су и парковски ивичњаци на регионалном путу уместо уличних, те нисам сигуран да је ово баш по пропису, али кога брига, то је Гроцка, јели тако...

24e27w7.jpg

1zcjn6b.jpg

2epq3vr.jpg

Надам се даће урадити пешачки пошто је у наставку тротоар са друге стране. Нисам те разумео најбоље, не раде колске прилазе? Не стављају оне спуштене ивичњаке?

Баш тако, не раде спуштене ивичњаке на колским прилазима дворишту. Не раде чак ни асфалтирање па не видим поенту да тротоара мало има, па мало нема. Пешаци ће се свакако искаљати. Међутим, будући да смо ћале и ја тродневним притисцима на шефа градилишта, прво љубазним тоном, а после претњом инспекцијом испред дворишта добили спуштене ивичњаке, намеће се закључак да су они итекако урачунати у цену али да се крадуцка.

Ево прегледа радова:

1. Класично ошљарење и недостатак координације јавних служби. Саобраћајни знак нису померили за 30цм чиме је ће сам тротоар бити сужен на овој тачци на ширину испод законом прописане. Самим тим, овај тротоар не може добити употребну дозволу, а добиће је, то сви знамо. Само пар метара даље ЕДБ бандера по сред тротоара коју, наравно, неће изместити. Не само да инвалидска или дечија колица неће моћи да користе овај тротоар, већ ће и здрави људи морати да силазе на коловоз.
xnbxg4.jpg

2. Веома ретка пракса код нас. Одливни канали за атмосферске падавине урађени на сваких 50 метара чиме се спречава накупљање кишнице на коловозу и уобичајено купање пешака када год прође неко возило. Ово је доказ да се ради о пројектованом а не дивљем тротоару, а то даље потврђује сумњу да је прескакање колских улаза чиста пљачка. Немогуће је да се пројектује одливање кишнице а не пројектује се спуштени ивичњак. Глупост.
2804epw.jpg

3. Већ сам споменуо да радове изводи Партизан пут. Асфалтирање врши друга фирма, заборавио сам која. У сваком случају, обратите пажњу на граничне кочиће које су постављали радници Партизан пута и крајњу линију асфалта. Очита крађа. 10цм тротоара пута 933 метра дужине износи 93.3 м2 украденог тротоара. Ако узмемо да је м2 асфалта 25 евра (набавна цена), долазимо до украдене цифре у износу од 2 332.5 евра.
vne1w0.jpg

4. На овом месту тротоар прелази на десну страну пута из ко зна којих разлога те ће овде вероватно бити пешачки што је само по себи сулудо јер је ово опасна кривина.
cj09i.jpg

5. И ево. Прекид у дужини од 75 метара. Како, зашто и чему. Да напоменем да је првих 20 метара блато до колена сваки пут када падне киша. Поента?
sfjj1g.jpg

6. Недостатак спуштених ивичњака овде и могу да разумем, у питању је споредна улица, пардон, "улица". Али барем је тротоар асфалтиран.
10fw843.jpg

7. Још један прескочени колски улаз уз неопростиве рупе и грбе који чак нису ни асфалтирали.
2ekqdld.jpg

8. И поносни резултат преговора са пословођом: Спуштени ивичњаци. :) Иначе ми је прилаз гаражи на нижој коти од улице а пад коловоза према мом дворишту. Ово је прва јесен и прве кише а да ја нисам поплављен. :vops: И ту се тротоар и завршава. Нема даље!

2vuzypx.jpg

Vrh