Šta je novo?

Trolejbusi

Pa kad su mnogo dobro odradili rekonstrukcije da je čak i biciklom povuci - potegni da se prođe.​
Znam, slažem se da je očajno uradjeno i nije bilo potrebe za kružnim tokovima u centru a tek semaforima na Studentskom trgu (mada ako sav saobraćaj bude u toj ulici, Vasinoj, možda i može biti opravdano).

Ja se izvinjavam na ovome što ću reći za pojedine vozače troli i lično mi je žao ali mnogo me nerviraju sporaći koji dave s trolom i idu 15 km/h, to su nesposobni ljudi. Mnogo dave i guše ceo sabraćaj i plus brze trole iza. Nemaju razloga da idu toliko sporo! Većina tih sporaća ili bulji u telefon ili puši ili samo davi jer mu se hoće. Ja se izvinjavam ali jako me nerviraju ovakvi vozači. Sutra idem na 40 i batalim daveže sa 29 jer su tamo normalniji vozači.

Ja idem korak dalje, pa kad me nerviraju sporom vožnjom, to im i kažem. Doduše nije mi se to dugo desilo, bar ne u trolejbusu, pošto ih je jelte sve manje na ulicama i samim tim ih sve ređe i koristim.

Ali bilo kako bilo, treba dići glas kad osoba smatra da ima osnova i argumenata za to.

Ja idem korak dalje, pa kad me nerviraju sporom vožnjom, to im i kažem. Doduše nije mi se to dugo desilo, bar ne u trolejbusu, pošto ih je jelte sve manje na ulicama i samim tim ih sve ređe i koristim.

Ali bilo kako bilo, treba dići glas kad osoba smatra da ima osnova i argumenata za to.
Ja bio u #2071 (da, ponovo na 29) a ispred #2012 koju je jedva vozio. Ova #2071 sva razdrndana letela i ubrzavala naglo kad je mogla ali uglavnom sporo išla zbog ovog napred. Konvoj prave ljudi. Ja se lično ne bih obraćao vozaču jer bih radije sa društvom nekim to uradio.

Ne treba da se ustručavaš. Prvo, čovek vremenom shvati da su masa ljudi ovde mutavi zombiji, i da čak i oni koji izgledaju opasno ili prete da će ovo i ono, na kraju ne urade ništa. Drugo, neće ti ništa, jer ionako ima kamera u vozilu i ne bi on ništa prvi uradio. Treće, zna da ima još ljudi i neće pred drugima sam da eskalira i pravi sebi problem.

Vucaranje po kolovozu jeste za primedbu, pa i za svađu ako treba. Pogotovu ako je zbog nekog idiotskog telefona, cigare ili prosto lenjosti vozača. Prevoz je već dovoljno usporen i usran raznim idiotskim semaforima (vidi samo potez Etno muzej - Autokomanda) i gužvama, ne treba nam dodavanje još po 10-15 minuta u proseku zbog nečije neodgovornosti i tromosti da pređe 30 km/h.

Ja sam tako pre nekoliko godina napušio jednog našeg matorog magarca na 39 koji je u jednoj ruci držao telefon a u drugoj cigaretu. Pa se vucara isto tako 15 na sat usred prazne Peke Dapčevića. A napolju 40 stepeni, a u kanturini Liazu 50 + vlaga. Ja ga gledam kako priča sa nekim likom pored, pa ne vidi da mu se nisu otvorila vrata na stajalištu, pa ajde opet, pa čekamo još da ti ljudi izađu i uđu, pa čekamo da ubrza posle dok gospoodin otkuca poruku, pa dok povuče dim, pa ovo pa ono... I tako jedno 5 puta kroz 5 stajališta. Gubimo vreme zbog aljkavog magarca koji kuca, puši i drobi sa likom pored umesto da gleda u jbni put i volan. Ja ga na kraju iznapušavao i opsovao, jer posle 30-40 minuta provedenih u raspaloj vreloj kanturini, i još u momentu dok žurim a dok kasnimo svi zbog bahatog neodgovornog imbecila, svo strpljenje i maniri su mi se stvarno bili istrošili. U nekim situacijama, i sa nekim ljudima, stvarno mora tako. Pogotovu u ovoj raspaloj anarhiji od zemlje gde mora čovek sve sam da sredi i završi jer odgovornost i institucije ne postoje.

Poslednja izmena:
Trole imaju veliki potencijal da idu brzo i naše umeju da lete, ali eto, daveža ima koji ne iskorišćavaju potencijal. Sad je asfalt na nekim delovima sa trase 29 mnogo bolji i stvarno nema razloga da se ide sporo. Nije ni dobar izgovor za spadanje motki jer njihove kolege idu mnogo brže i uglavnom ne bude ništa. I do 35 km/h mislim da ima male šanse da stvori havariju.

Ma obično se vidi iz aviona kad se vozač ili vozilo vuku jer je loš put ili neispravno vozilo, a kad je samo lenjost ili aljkavost vozača. Pogotovu mi koji pratimo ove stvari. Ja sam isto doživljavao da se vucaraju 20 km/h na pravcu duž Kneza Miloša i to duž deonice gde je asfalt ispravan i ravan. Doduše u par navrata jeste bila dupla bundeva pa sam uvideo da je vozač ok i na mestu te da nije do njega nego nešto ne valja sa vozilom ili su mu naredili da ga štedi maksimalno. Ima svačega, zavisi od situacije.

Ali da JGP sve skupa jeste usporio u zadnjih 10 godina, vala jeste. U današnje vreme kad uđem u autobus i doživim da ga malo nagari i zaleti duž pravca budem u fazonu u bogte, ovo nisam skoro video! 🤣 Ranije su mnogo više jurili i zato si u samom urbanom tkivu grada svuda stizao u roku od 45 minuta ili manje.

Inače, usput, pre jedno 20 godina kad su autobusi menjali trolejbuse na 19, 21 i 29, lik je uveče pred kraj dnevnih polazaka toliko jurio IK-203kom da sam od Bregalničke do Studentskog trga stigao za 11 minuta. Tačno se sećam, Bregalnička, St trg, 11 minuta. Leteli smo po sedištima kako je vozio! 🤣 Pogotovu mi koji smo bili u prikolici. I dan danas pamtim to kao najjaču i najluđu vožnju prevozom ikad.🥹

A da, na kraju sam mu na izlazu rekao da je bolji od Šumahera. On se samo blago nasmejao, zatvorio vrata i okrenuo Ikarbus pa ode na početnu, na novu turu. Naravno, sve pod gasom i arlaukanjem onog D20 motora. 😁

Poslednja izmena:
Ima li neke trole u Kordunu i hoće li ići neka u Kordun na remont? Jesu sve predviđene za Kordun remontovane?

Juče na plavom mostu opet počele da spadaju motke na istom mestu. Očigledno nešto ne valja na tom mestu. Ili su loše montirali ili je u trolnoj glavi došlo do zamora materijala.

Ja se izvinjavam na ovome što ću reći za pojedine vozače troli i lično mi je žao ali mnogo me nerviraju sporaći koji dave s trolom i idu 15 km/h, to su nesposobni ljudi. Mnogo dave i guše ceo sabraćaj i plus brze trole iza. Nemaju razloga da idu toliko sporo! Većina tih sporaća ili bulji u telefon ili puši ili samo davi jer mu se hoće. Ja se izvinjavam ali jako me nerviraju ovakvi vozači. Sutra idem na 40 i batalim daveže sa 29 jer su tamo normalniji vozači.
Ide sporo kad se jedva voze krševi.

Netačno. #2012 je znatno pričvršćenija od #2071 koja je brže išla i asfalt na većini trase 29 je znatno bolji i nema razloga za davljenje.
Sledeći dan će ući neki normalan vozač koji će brže voziti na istoj trasi ili na drugoj liniji i to preko rupa al ništa se neće desiti.

Zato onoliko uspore do one jedne rupe na mostu i nakon toga ubrzaju.
Taj deo plavog mosta je presvučen asfalt. Primetio sam na levoj žici gde se motka odvojila od žice da je žica pred pucanjem. Velika je verovatnoća da je spoj slabo zašrafljen.
Ali je neverovatno da ti BKM trolejbusi koji imaju pneumatski sistem ili takozvane "lovce" nesupšta automatski motke da ne bi došlo do dalje havarije na mreži. Kao i sve u GSP-u je u kvaru i neće da održavaju.

Taj deo plavog mosta je presvučen asfalt. Primetio sam na levoj žici gde se motka odvojila od žice da je žica pred pucanjem. Velika je verovatnoća da je spoj slabo zašrafljen.
Ali je neverovatno da ti BKM trolejbusi koji imaju pneumatski sistem ili takozvane "lovce" nesupšta automatski motke da ne bi došlo do dalje havarije na mreži. Kao i sve u GSP-u je u kvaru i neće da održavaju.
Немају чиме да одржавају, а од нових трола ни трага ни гласа.

Vrh