Šta je novo?

Trolejbusi

Neoplan je to počeo među prvima. Kad se to lepo odradi sa ukusom i nekako, tipa delimično pokriveni da budu, plus kao neki fazon, al mi je tek bezveze prednje upravljive točkove pokrivati kao na ovim "lepotanima" sa slika.

Ma kad može da vozi po Pragu, može i u Beogradu. Kako sam i pre pisao, i jedna Bozankaya će biti skok na bolje 99% u odnosu na BKM. Inače su izlagali svoje trolejbuse i na sajmovima po nemačkim gradovima. Otpočeli su masovniji proboj ka Evropi.

Keša je u pravu, Neoplan je jedan od pionira toga, jer su oni voleli da budu neobični i futuristički. Ali vreme je da taj trend ode u istoriju. Kao što su kola nekada davno imala razne šiljke, izbočine i izobličena stakla kabine pa je vremenom shvaćeno da je to nepotrebno i suvišno, a i nepraktično, pa je obustavljeno.

Heuliez je jedan od retkih koji to i dan danas primenjuje i meni ne izgleda uopšte loše.

Meni nikada nisu bili jasni sa tim fazonom pravljenja trolejbusa da liči na tramvaj. A i nijedan takav model mi nije lep. Što bi rekli, nije moja šolja čaja.​
Nađe se poneki primer gde to i ne ispadne loše. U principu nema ni meni neku poentu, pogotovo što su Francuzi izmišljali tramvaje na gumenim točkovima i sa jednom centralnom šinom.

Lepi su i ovi e-busevi iz Barse, domaća proizvodnja Irizar. Mogu da ih zamislim u BG kada bi postojala neka trolejbus verzija.

1749390655231.png
1749390776470.png

Trolejbusi i dalje umiru svakodnevno, ganguloidni bolesnik im više ni ne spominje bilo kakvu nabavku ili zamenu, kada prestanu sve ove silne privremene izmene i redukcije možda više u bukvalnom smislu neće imati šta da vozi na njihovim linijama.

Kada sindikat GSP planira da stupi u štrajk protiv ukidanja trolejbusa koji je najavio još pre pola godine? Da li je odustao od svojih zahteva? Potpuno su zamrli bilo kakvi protesti povodom ove teme. Samo je pitanje vremena kada će se ponovo desiti ovakvo zlo, neko može i da nastrada ako mu kilo gvožđurije padne na glavu, a režimski mediji će i za to optužiti "blokadere" a ne retarde u Starom Dvoru koji puštaju da nas voze nebezbedna vozila stara 15 godina. Toliko su srozali svaki aspekt življenja u ovom gradu da je postalo rizičnije ući u beogradski trolejbus na ulici nego u pokvareni avion na pisti. Da li je baš neophodno da nas zadesi nova nadstrešnica da bi id*** naručio nešto novo, pa makar i direktnom pogodbom od svog ortaka Bozankaje? I neka obavezno dođu u plavoj boji, to je najbitnije od svega. :mad::mad::mad::mad::mad:

Poslednja izmena:
Vrh