Samo što nema nikakvog namernog neodržavanja mreže i vozila. GSP ništa specijalno ne zapostavlja trole, jer to isto može bilo ko da kaže i za tramvaje, a nisu u planu za ukidanje. Kidanje mreže može biti i čista posledica nemara vozača, tačno i neispravnosti trolnih glava, kao i loše zategnutosti motki, al isto tako i katastrofalnog vešanja BKM trolejbusa. Održavanje je takvo kakvo je, nije planirano loše, nego je mnogo tu faktora, među kojima i sam kvalitet vozila. Takođe, za te iste trolejbuse nemate ovlašćenog servisera, pa ni distributera delova. Nešto o čemu sam već pisao i pre, a važi i za neka druga vozila u inventaru GSP-a.
Što kažeš tu ima mnogo faktora. Neki se vide svakodnevno, neke znaju i zaljubljenici, neke samo majstori i vozači, a neke političari.
Ono kako ja vidim, a nešto može baš lako da se reši, i nerivare me pošto traje od kada znam za sebe (u svim vidovima prevoza). i zato mislim da ima pasivnog namernog ukidanja trola:
- skloniti žice koje vire
- zašrafiti sve ručice kako treba da ne tresu
- zameniti dihtunge prozora da ne curi kada pada kiša
- očistiti vozilo od markera, žvaka, ulja oko vrata
- zašrafiti sve poklopce
- tokom vožnje obraćati pažnju na rupe, kritična mesta za vožnju
- ne uletati u krivine da se sve lomi
- odmah sanirati rupe i koroziju kada se pojavi
- obezbediti rezervne delove
- unapred planirati da će u nekom trenutku morati bar deo vozila da se menja a ne sve odjedom kao sada
E sad, deo je do održavanja majstora u depou, deo do vozača, deo do same uprave GSPa, a deo do grada tj države.
Ako se pusti vozilo za šrafom koji viri iz rukohvata, do majstora je u deopu. Ako se tokom vožnje otkači poklopac a vozač ne stane i ne vrati na mesto već ostavi da landara, do vozača je.
Ako nema kontrole koja će to da kontroliše i isključuje vozila, onda je do sistema koga baš zabole. I još kada smo okruženi političarima koji gledaju manje - više sebe da obezbede, onda neko ko teži uređenom sistemu nije siguran da li je stvarno nedostatak novca / neke više sile, ili namerna sabotaža.
I sve ovo je neka vrsta namernog neodržavanja, samo pitanje u kom delu lanca odražavanja.
Što bi moj stari reko, i yugo može da traje sa održavanjem a mercedes da se upropasti, sve je do načina vožnje i održavanja.
Ps ima i onaj plehani poklopac kod nogu iznad točkova koji stalno landara, zvecka, bode pri prelasku preko rupa i samo gledam kada će da me pogodi xD