Šta je novo?

Trolejbusi

Odlučio sam malo da tražim snimke trolejbusa u Beogradu po Jutjubu i našao trolu #2049 koja pravi zvuk za koji sam hteo da pitam zašto se čuje sve više i više na trolama i šta tačno proizvodi taj zvuk. Zna li neko? Zvuk se može čuti od 00:08 otprilike.

Odlučio sam malo da tražim snimke trolejbusa u Beogradu po Jutjubu i našao trolu #2049 koja pravi zvuk za koji sam hteo da pitam zašto se čuje sve više i više na trolama i šta tačno proizvodi taj zvuk. Zna li neko? Zvuk se može čuti od 00:08 otprilike.

Ne čujem dobro ali rekao bih da je kompresor.

Prede, srecna trola pa prede. Ali salu na stranu ne znam, ali i ja to svuda cujem

Rekoh da se osvrnem na neke od komentara. Mislim da je kupovina 100 elektrobuseva za EXPO sama po sebi neracionalna, ranije su pominjali kupovinu 59 Ebuseva pa su malo povećali. Njih kupuje Republika Srbija, a ostaju GSP-u što je pozitivna stvar. Proizvođač će biti sigurno već poznat od ranije jer tako funkcionišu stvari. Svakako je bolja varijanta nego da je Strela dobila te linije na JPP. Ako ništa drugo protesti radnika GSP-a koji su primarno za trole su i osvetlili javnosti o tome da je GSP pod udarom Strele i drugih privatnika kojima se daju linije šakom i kapom.

Bio je i osvrt da radnici GSP-a nemaju šta da traže na protestu studenata i obratno, mislim da se tu grdno greši. Naime, radnici GSP-a nemaju iste zahteve kao studenti, i zahtevi jesu neobični u odnosu na standardne radničke proteste npr prosvetara koji traće velike plate, ali radnici GSP-a se bore za očuvanje radnih mesta protiv ukidanja depoa Dorćol i trolejbusa kao sredstva rada što jeste radnički i sindikalni zahtev.

Od svih javnih preduzeća koji sarađuju sa studentima jedino je GSP Beograd na nivou grada Beograda, i to kao najveće javno gradsko preduzeće kojem je osnivač grad Beograd. Ovo je i trenutak kada je GSP stavljeno u svetlo javnosti kako bi se osvetlilo šta se dešava iza kulisa dok Šapić predstavlja neverovatni napredak preduzeća i uvodi "besplatan" javni prevoz koji je u potpunsti subvencionisan čime javni prevoz ispade socijalna usluga dok se istovremeno privatizuje.

Istinu za volju protestuju i apoteke Beograd, ali slabo ko ih prepoznaje kao gradsko preduzeće i tu je situacija dobrim delom povezana i sa Ministarstvom zdravlja dok je GSP 100% zavistan od grada Beograda kao osnivača i finansijera nabavke vozila. GSP jeste Beograd i GSP Beograd je najbolji lakmus papir kakvo je stanje u Beogradu, ko god da je na vlasti.

Što se tiče idućih akcija, ne mogu previše da otkrivam, ali mogu da vas uverim da se na tome radi i da se ne sedi na rukama. Inače, zakazana je i sednica skupštine grada Beograda za prekosutra kojoj neće prisustvovati Šapić niti imalo bilo kakve teme koje se tiče trolejbusa i GSP-a. Jedino se vrši rebalans budžeta GSP-a Beograd da se budžetira topli obrok prema novom kolektivnom ugovoru koji je skoro potpisao Samostalni Sindikat.

IMG_2541.jpeg

IMG_2542.jpeg

Ups 🙂

Verujem da su ili otkazale kočnice ili nisu mogli točkovi da se okrenu ili je do vozača.

Mnogo me nerviraju de*ili koji za svaku nezgodu u prevozu kažu “Šri Lanka ili Pakistan” makar to bio i GSP. E takvi neobrazovani verovatno glasaju za SNS i dozvoljavaju sve ovo.

Edit: Postavio bih ovo u odgovarajućoj temi, ali verujem da bi ovo moglo da se iskoristi za još veći pritisak i nagovaranje da se kupe nove trole.

Mnogo me nerviraju de*ili koji za svaku nezgodu u prevozu kažu “Šri Lanka ili Pakistan” makar to bio i GSP.
Zato što je bilo dosta snimaka incidenata sa njima pa su ljudi stekli utisak da su oni skloniji nesrećama nego naši.

E sad da li su skloniji nesrećama ne znam, ali znam da nisam ranije viđao toliko naših vozača koji krenu u pogrešnim smerovima, niti toliko njih koji su u stanju da mrtvi ladni gledaju seriju dok voze.

Ja sam prošlog leta (pre nego što se desilo par nesreća) napisao za njih da su mirniji (nisu svadljivi), da ne trube, da hoće da sačekaju i da otvore van stanice. I da su tada pazili da čuvaju vozilo koje voze. Ali da jesu mnogo ležerni po pitanju bezbednosti u toku vožnje. Onda se desilo još par sudara i još par snimaka gde voze dok gledaju serije, ili voze u kontra smeru, i počeo je da se stiče utisak da su katastrofe koje čekaju da se dese.

Mogu malo i da ih razumem, ali svakako smaraju sa komentarima o baš svakoj nesreći bez da provere ko je uopšte vozio. Ovo su ti oni ljud "GSP vozi svaku liniju u gradu Beogradu". Uglavnom, za ovo su maloumnici na vlasti krivi jer su svojim uslovima rada oterali dosta naših pa uvozili Azijce i Afrikance kod kojih pola njih ne može da se navikne na naš id*otski prevoz i sistem. Neke od stranaca ne mogu ni da krivim, sem ovih što gledaju serije na telefonu dok voze. 😃

Pa sad... ja bogme mogu da krivim i onog koji uđe u pogrešan smer. Jer ipak je on obučen vozač, nije juče seo u auto/autobus. A znam i ljude koji jesu juče seli za volan pa nikad ne bi bili toliko nesmotreni da odu u pogrešan smer.

A što se ostalog tiče, ljudi su kivni i siti svega, sa razlogom. Pa nekad opale i po onome ko je kriv i po onome ko nije. Ali i sam režim je kriv za to. Najpre jer je svojom debilnom politikom oterao mnoge vozače. A onda i time što su napravili od Srbije veliki ring gde se svi stalno nešto svađaju i kritikuju. Istina je da i ja učestvujem u tome na drugim temama, ali to je samo moja reakcija na ono što gledam 12 godina. Da se smrdljivi SNS ne meša i ne svađa gde god se pojavi, ne bi bilo ni toliko ljudi koji kad god se desi nešto, jedva dočekaju da se okome na njega. Sami žanju šta su posejali ranije.

Takođe, niko od nas u Srbiji nije pre par godina mogao da zamisli da neće neko toliko srozati sve da ćemo morati da uvozimo vozače. Pogotovu u jednoj zemlji u kojoj je nezsposlenost uvek bila problem a vozača uvek dovoljno. E ovi su uspeli i to da unište, a kao rešenje ponudili su slepački uvoz onoga ko će da im radi za siću, da sroza i drugima cenu rada, a da pritom bude kotrljajući hazard na ulicama. Ja sam isto strašno protiv uvoženja radnika bilo gde bilo kad osim kad baš gori pod nogama ili zaista nema drugog rešenja. Ne mislim samo u sferi vozača, mislim generalno. Masovno uvoženje radnika, pogotovu u zemlje kao što je Srbija, je za mene van svake pameti. I jedan vid sebičnosti biznismena i štetočinstva države prema svom narodu.

Poslednja izmena:
А сад ће Гангула на ово: "Видите да нам требају електробусе путем ЈПП да и то само приватном превознику пошто је наш ГСП неспособан".

Pogledajte prilog 231229
Pogledajte prilog 231230
Ups 🙂

Verujem da su ili otkazale kočnice ili nisu mogli točkovi da se okrenu ili je do vozača.

Mnogo me nerviraju de*ili koji za svaku nezgodu u prevozu kažu “Šri Lanka ili Pakistan” makar to bio i GSP. E takvi neobrazovani verovatno glasaju za SNS i dozvoljavaju sve ovo.

Edit: Postavio bih ovo u odgovarajućoj temi, ali verujem da bi ovo moglo da se iskoristi za još veći pritisak i nagovaranje da se kupe nove trole.

Kakav smo narod, čudo da niko nije napisao da je iberturaža kriva. 🤦‍♂️🤣

Danas sam se vozio sa 22 i posle sa 19, ono više nije za ulicu, trese se nenormalno, ispod lupa nešto na sve strane, imaš osećaj kao da će se raspasti svakog trenutka. Rukohvati klimavi, samo čekaš kad će se odlomiti, vrata poluispravna (otvori se jedno krilo pa drugo nakon 5 sekundi se katapultira, nije bezbedno). Potrebne su nove trole pod hitno.

Danas sam se vozio sa 22 i posle sa 19, ono više nije za ulicu, trese se nenormalno, ispod lupa nešto na sve strane, imaš osećaj kao da će se raspasti svakog trenutka. Rukohvati klimavi, samo čekaš kad će se odlomiti, vrata poluispravna (otvori se jedno krilo pa drugo nakon 5 sekundi se katapultira, nije bezbedno). Potrebne su nove trole pod hitno.
Nažalost izgleda da ćemo se načekati za to,ako i uospte dočekamo da ih ne zamene obični autobusi :/

Kako uopšte pustiti nove trolejbuse/autobuse u saobraćaj na 19/21/22/29 kada se ulice bukvalno raspadaju? Potez Vojislava Ilića od Crvenog krsta pa sve do Medakovića 3 je u groznom stanju. Ja iščekujem najavu za radove, ali nešto gubim nadu. Jel treba vozači nova vozila da voze 10 km/h zbog rupa?

Vrh