@Užice
Više puta sam pisao da naši Higeri nemaju baterije, već super kondenzatore, i zato nemaju veliki domet, al se jako brzo pune. Tu tehnologiju ne koristi ni jedan od evropskih proizvođača. Električni autobusi nemaju nikakvih posebnih ograničenja što se performansi tiče, odlične su na svim poljima, pa i po pitanju kočenja. Baterijske imamo u vidu Otokara E-Cent. Koliko mogu da čujem nisu se loše pokazali.
Sa zglobnim Higerom koji jeste bio testiran na trasi linije 31, i to sam pisao, nije bio nikakav fijasko. Ide kao lud, odlično se pokazao, a kapaciteta ima za najmanje dva kruga, takođe super kondenzatori. Bolji su sigurno od svakog BMC-a, pa i ovih krševa od BKM trolejbusa. Nije se niko bunio da se nabave za liniju 31, nego prosto ova bag** to nije htela da sprovede u delo. Pisao sam više puta da nisam protiv da se električni autobusi šire tamo gde za to postoje povoljni uslovi, a da sam ujedno i za očuvanje postojeće trolejbuske mreže, uz širenje ka Miljakovcu i Petlovom brdu.
Nešto premotavam film i ne mogu da se setim gde ti trole idu Budimom, koliko se sećam i znam Budimpeštu, trole su isključivo u Pešti, mislim da ne prelaze ni jedan most. No, manje bitno, negde se trole šire, negde ne, nije da ih baš nigde ne ukidaju, al mi svakako treba da ih sačuvamo, i ne znam što malo malo pa pominješ Tita. Kakve Tito sad ime veze sa svim ovim. Nije ta Jugoslavija nešto što se tako olako može samo prevaliti preko usta, pogotovo od ljudi koji nisu ni bili rođeni u vreme njenog postojanja. Ružno je, jer tema je vrlo složena i nikako nije za priču u par rečenica onako usput. Čovek umro pre još malo pa 45 godina, i dalje nam je kriv za sve i svašta, a svi posle njega bili cveće i veliki državnici. Oni bre Rusi kakvi god da su, pa realno ni Staljina toliko ne pominju, mislim ne pljuju ga i pored toliko dokazanih zločina, a mi se i dalje bavimo Titom, delimo na četnike i partizane. Nismo mi sposobni da idemo napred, vučemo isuviše duge repove, olako sudimo, najpametniji smo za sve itd. Nismo džaba tu gde jesmo, iskreno kažem. Mentalitet nam je stvarno nekad baš za vrlo opsežnu psiho analizu.