Dobro ljudi, svi imate neke poente i sve to stoji, ali odosmo previše u širinu. Što se tiče bloka između NBS i Hiltona, ne računajući zgrade u Svetozara Markovića (uključujući i onu na uglu SM i Kralja Milana (btw, ja sam u prethodnom postu pomešao SM i Kralja Milutina)), ja tu ne vidim ništa vredno niti autentično.
Ne može sve što je staro i ima trunku karakterističnosti, automatski da bude vredno. Po toj logici, i svaki Jugo je vredan. Jer em je star, em je karakterističan za naše podneblje i kulturu (istoriju). I šta sad, onda samim tim svaki od njih postaje vredan?
Neko će reći ''pa da, ali Jugića i dalje ima par hiljada širom Balkana, a ovoga je sve manje...'' Ali zapravo i nije tako. Ovakvih prizemljuša imate koliko hoćete, i po Beogradu i po Srbiji. I ne mogu da se čuvaju tako u nedogled, pogotovu ne na prestižnim lokacijama a bez ikakvih funkcija i smisla... samo zato što su stare. A i što se autentičnosti tiče, nisu one toliko autentične samo za Srbiju da bi se smatrale nekim unikatima.
Ako me sećanje dobro služi, i zemunice su bile karakteristične za ova područja i nas narode na Balkanu (između ostalog). Jel to znači da je šteta i propast što nijedna nije ostala na području Beograda? Pa i ne. Jer su bile pravljene sa namerom da se naprave što lakše i brže - isto kao ove prizemljuše; da odsluže svoju svrhu - isto kao ove prizemljuše; i da se onda zamene nečim novim i bolim - isto kao sve prizemljuše koje su 1920ih i 1930ih zamenjivane neoklasičnim i/ili modernističkim zdanjima.
Ne može sve da se čuva samo zato što je staro ili za 10 ljudi ima sentimentalnu vrednost, funkcionalnu nikakvu a estetsku jedva nešto malo...
To rade oni hoarderi (opsesivni sakupljači stvari). I na kraju završe živeći u svinjcu i infestacijama, i postanu robovi i zatočenici tih stvari.
Jbt kad vidim šta sve Država, Grad i čuveni Zaavoooud™ proglašavaju i čuvaju kao spomenike kulture, a šta dozvoljavaju da se ruši i sklanja bez ikakvog komentara (a kamoli intervencije) povraća mi se. Ispade da su nakaza od Beobanke, pojedini ''soc'' blokovi na Novom Beogradu, i ovakve prizemljuše bog zna kakvi spomenici istorije i kulture, a neka mnogo važnija, ukrašenija i poznatija zdanja ko šiša.