Šta je novo?

Trg Slavija

Što jes jes, ta prčvarnica i ona njena montažna štala, pardon hala ispred su bili institucija za sve saobraćajne pajkane i radnike obližnjeg Parking servisa. :mrgreen:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455535#p455535:2skk0o2b je napisao(la):
astrodule » 02 Jun 2017 08:27 pm[/url]":2skk0o2b]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455530#p455530:2skk0o2b je napisao(la):
spatiotecte » 14 minutes ago[/url]":2skk0o2b]Pricam u precnuku.
Beogradu fale fontane takvih gabarita.

Slažem se.

Ali ako su već hteli nešto spektakularno, mogli su nešto ovog tipa (Madrid - Plaza de Cibeles)
5686155141_53cb652b0a_b.jpg

Razumeli smo se Astrodule, o takvim fontanama pricam, da ih imamo 4, 5 u gradu bilo bi vrh. :kk:

Jel oni postavljaju travu oko fontane ili se meni samo čini ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455626#p455626:nmcknw4y je napisao(la):
gygy11 » Sub Jun 03, 2017 2:40 pm[/url]":nmcknw4y]Jel oni postavljaju travu oko fontane ili se meni samo čini ?
da, postavljaju, video sam da prave podlogu, a i mislim da sam negde video neki plan u kome je trava

Katastrofa, , dakle fontana je predvidjena da joj niko ne prilazi?

Imas zelju da ubacis novcic? :D Tako je obicno kada se fontana nalazi u kruznom toku. Evo primer iz Barselone:

placa-d-espanya.jpg

Najavljeno je kako ce park pored biti skroz sredjen i kako ce ljudi iz njega moci da uzivaju u pogledu na fontanu.
Verovatno se planiraju ovakve nekakve stepencie. Dobra je to fora :wink:

stringio.jpg

Ne planiram da joj prilazim, ali blato oko fontane u najavi.Po meni , trebali je provući kroz travnjak nekoliko kamenih staza do fontane da se izbegne blato koje će se sigurno stvarati zbog ljydi koji će prilaziti fontani.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455639#p455639:2zlz464o je napisao(la):
Bulbulderac17 » 03 Jun 2017 03:03 pm[/url]":2zlz464o]Kakav prilazak fontani u sred kruznog toka?
Onakav kakav ćeš da vidiš već od prvog dana. Da se kladimo?
Ako nisu želeli da im narod gazi po travi i prilazi fontani, onda je obavezna neka vrsta ograde ili prepreke.

Gygy11, zasto nama uvek trebaju neki spacijalni uslovi i adaptacije za sve sto zelimo da gradimo?
Nama ne treba nista drugacije u odnosu na normalan svet.

placa-d-espanya.jpg

Ova slika savrseno objasnjava kako to treba da izgleda kod nas, bez ograda, bez trotara i bez prilaza. Nema tu sta ko da trazi.

Ima da se parkira narod pored fontane u sred kružnog toka, samo kako bi se slikali :)

@gygy To ti je isto kao da si rekao hajde da stavimo ogranicenje u naseljenom mestu 100km/h jer jelte dosta njih ce da voze toliko. Sa stanovnistva bezbednosti u caobracaju prilazak ovoj fontani je ravno prelasku auto puta.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=455652#p455652:2dmc8rw4 je napisao(la):
Bulbulderac17 » 03 Jun 2017 03:54 pm[/url]":2dmc8rw4]@gygy To ti je isto kao da si rekao hajde da stavimo ogranicenje u naseljenom mestu 100km/h jer jelte dosta njih ce da voze toliko. Sa stanovnistva bezbednosti u caobracaju prilazak ovoj fontani je ravno prelasku auto puta.
Pogrešno razumeš primedbu i pišeš.
Da si razumeo šta sam napisao ti bi rekao, " to je isto kao kada bi u naseljenom mestu gde ludaci jure 100km/h mi postavili ležeće policajce." E to je analogija mojoj primedbi, a ovo što si ti napisao nije.

Trebalo bi napraviti parking za turističke autobuse u blizini. Sada će 300 000 bugara i par stotina miliona kineza da nagrnu :)

Pa šta bi sa onim kontrolisanjem mlaza?
:lol: :lol: :lol: :lol: :bash: :bash: :bash: :bash: :laugh: :laugh: :laugh: :lool: :lool:

Pa neće biti blata ne brini, osim ako ga baš ne izgaze kolima, meni je nekako veća verovatnoća da će biti korov ko na Novom Beogradu. Od kako su došli na vlast drastično je smanjeno košenje trave! Pride, sada kose samo onim ručnim kosilicama, ove što se guraju nisam video nekoliko godina.

Sad čujem da je fontana koštala 211.000.000 dinara bez PDV-a. Garaža na Obilićevom vencu 500.000.000 dinara, a svi radovi na proširenju pešačke zone u centru + rekonstrukcija garaže 1.000.000.000 dinara. Čekaj, odakle ovolike pare i još 4.000.000 EVRA, vođi za oglašavanje pred izbore ???

Stvarno slabo stojim sa matematikom, neka neko upotrebi digitron, pa da nam ovde lepo kaže, da li se isplati dati 4.000.000 evra za REKONSTRUKCIJU GARAŽE da bi se dobilo 250 novih parking mesta ?!?!?

Zar nije logično da se za te pare sagradi NOVA GARAŽA sa 500 parking mesta ?!

Zar nije logično da se prvo sredi Slavija, tako da ne izgleda kao rupa, pa na kraju da se ukrašava fontanom, zelenilom, mobilijarom ??? Šta sada imamo. Imamo urbanističku rupu, koju ukrašava muzička fontana sa 200 reflektora u raznim bojama. Znači RUPU smo ukrasili "spomenikom", koji verovatno treba da simbolizuje našu nesposobnost (nakon skoro 80 godina od prvoaprilskog bombardovanja Beograda), da uredimo taj CENTRALNI DEO Beograda. Za to vreme smo izgradili CEO Novi Beograd, prigradska naselja, evo gradi se i Beograd na vodi, a Slavija ostaje jedna UKLETA rupa (sa spomenikom koji prska, izvodi melodije i ima 200 reflektora u 2.560.840 boja) ????

Slavija.jpg

Trg u centru grada na kome su jedini reprezentativni objekti Mekdonalds restoran i hotel Slavija Lux... :bash:
Džaba ovakvoj rupčagi i fontane iz Peterhofa kad sve okolo izgleda ko Mogadiš.

*Napomena - kad kažem reprezentativni ne mislim na estetiku nego da generalno liče na nešto. NBS i Hilton ne računam jer nisu na samom trgu.

@Bender: Sasvim si u pravu. Ali, s obzirom na to da sam svakodnevno na Slaviji i da sam dugo razmišljao o tome kako bi ona u infrastrukturnom i urbanističkom smislu mogla da se reši, odgovor je (najblaže rečeno) - veoma teško.

Slavija nikada nije dobro izgledala, a od završetka Drugog svetskog rata izgleda i vrlo loše. Naročito je unakažena rušenjem okolnih zgrada (bioskop) i insistiranjem na novopazarskom art dekou (roštiljnica, šupe iza stanice trole,...).

Po meni, neki koraci koji bi kudikamo rehabilitovali trg bi bili:
-sređivanje svih fasada koje se vide sa samog trga, što u smeru Deligradske/Bulevara Oslobođenja, što u smeru Beogradske;
-prodaja i sređivanje hotela;
-Gašenje parkinga i davanje tog zemljišta za izgradnju

Ostale dve parcele bi, u principu, mogle da ostanu kako ih planiraju: Mitićeva rupa, po meni, treba da bude neki park, a plato Dimitrija Tucovića nije loše zamišljen (videćemo realizaciju).
No to otvara dva nova srodna problema: treba pristupiti i rešavanju pitanja udžerica i oronulih kuća po Beogradskoj i Bulevaru Oslobođenja (koga zanima, u jednoj se trenutno obavlja tipično srpsko "ubudživanje" lokala nepoznate namene).

Generalno, Slavija sa ulicama koje joj gravitiraju je najveći problem centra Beograda.

Pa sam si rekao, ona teško da će ikad biti lep i privlačan svetski trg, ali svakako da ima prostora za unapređenje. Sve što si naveo stoji i ja bih tu dodao i sređivanje kolovoza (tj. njihovo bolje i redovnije održavanje), sređivanje trotoara i sređivanje inventara. Zatim, da se uklone razne (preostale) prčvarnice, kockarnice, barake i bordeli koji ''krase'' njene prilaze. I tamo gde je moguće, da se kolko tolko uskladi spratnost objekata, da ne bude baš svih 360 stepeni ko equalizer u Winampu. :D Kažem, to za spratnost uraditi gde je moguće, i tu ostavljam stručnijima i upućenijima da kažu da li bi to valjalo raditi, gde i kako. Ali ovo ostalo bi obavezno moralo da se uradi, i to što pre. Ako ne zbog sebe samih onda bar zbog svih ovih turista kojima se naši diče u zadnje vreme.

Vrh