Šta je novo?

Trg Republike & Pozorisni trg

Ukratko-hoće da nam zamažu oči nekim parcijalnim rekonstrukcijama pred izbore..kao da treba da srede Crveni trg, a ne ono malo prostora. Mislim da to sve treba da bude pešačka zona u granitu i bez žardinjera. Pravac Kolarčeva-Vasina bih popločao kamenom kockom i tuda bih dozvolio kretanje samo tramvajima, elektrobusima i eventualno taksijima. Vratio bih tramvaj Kalemegdan-Slavija. Bilo bi idealno kada bi postojao neki tunel za automobile na pravcu Kolarčeva-Francuska, tako da Trg do Braće Jugovića bude samo za pešake. Prostor svuda oko Narodnog muzeja popločati kamenom kockom koja bi izdržala teret povremenog prolaska kamiona koji dovoze eksponate gostujućih izložbi. Kako sam čitao-ulaz u muzej za takve namene bi bio iz Čika Ljubine. Vasinu popločati kombinacijom granitnih trotoara i kolovoza od kocke za tramvaje/elektrobuse, ali da sve bude u istom nivou kao i ceo trg..to npr. na Jelačićevom trgu u Zagrebu dobro funkcioniše. Postojeće drveće ispred muzeja bih uklonio i tu posadio niže forme koje bi se mogle četvrtasto orezivati, kao ovo drveće u Parizu:Pogledajte prilog 1
 
Nit većeg rada nit većeg trga. Svaka velika proslava je organizovana ispred skupštine jer je glavni trg mali i bedan. Možda bi kada bi se srušio staklenac i ceo taj blok moglo da se nešto napravi od trga, ovako beda...
 
Upravo to Vucko, treba srusiti staklenac i blok iza njega i osloboditi taj prostor da se napokon napravi jedan veliki Trg.
 
To sam i ja mislio, ali sam promenio misljenje. Toliki trg nije potreban, jer bi bio duplo veci od idealnog, imao bi te cudne konture. Bolje manji i kompaktniji, kao na rederima sa galerijom.
 
qqFr3.jpg


Moj predlog za trg, Jednostavno,otvoreno..široko, prostrano, čisto, mermer / granit sa lepim zelenilom i klupama. To je to.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517761#p517761:3q2bcfed je napisao(la):
spatiotecte » Ned Feb 18, 2018 11:39 pm[/url]":3q2bcfed]A sta se desava ispod?

Nema ispod, to ti se čini zbog senki.. trg je popoločan klasično sa dva tri stepenika ispod ili iznad osnovnog nivoa zavisi da li je u pitanju klupa ili žardinjera u blizini bez mnogo detalja.
 
Aha izvinjavam se, ucinilo mi se da si napravio nadstresnicu iznad celog trga.
 
Pasarela da nisi ti projekotovao slaviju (mislim na ovaj deo za pesake) ?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=517793#p517793:29gd7cvr je napisao(la):
srdjanprpa » Pon Feb 19, 2018 12:36 am[/url]":29gd7cvr]Pasarela da nisi ti projekotovao slaviju (mislim na ovaj deo za pesake) ?


Hahah dobra fora.. nisam. Ja više ovo iz hobija radim mada bih rado učestvovao i u nekom profi projektu ako ih ima na sajtu ovde ili već.. ja sam grafički dizajner, slikar.. kreativac. Nisam arhitekta ako si to pomislio.

@tzoran1 da, mislim da bi to pomoglo i na psihološkom nivou Beogradjanima da prošire vidike da se opuste da prodišu.. previše imamo skučenih mesta, sokaka, prolaza, slepih ulica..
 
Cini mi se da je zgrada bioskopa "Balkan" pod nekom zastitom, sve ostalo ukljucujuci onu nadogradnju je grozno, i zato sto da ne?
 
Vrh