astrodule » Pon Jun 29, 2020 11:47 am[/url]":2pa58n20]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=752283#p752283:2pa58n20 je napisao(la):
Cvikarbus1923 » Yesterday, 16:13[/url]":2pa58n20]Dugo sam se bavio plivanjem, sada treniram u teretani i na ergometru. Plivanje dosta pomaže i za fizički izgled u fazi razvoja i za dobru kondiciju u svako doba života. Što se ishrane tiče prvo treba obratiti pažnju na to da sve što se u organizam unese mora i da se potroši, ja se vodim time i ne koristim neke specijalno izbalansirane programe ishrane, osim što striktno vodim računa da konzumiram što manje slatkiša i veštačkog šećera.
Mislim da bi decu trebalo "dati" na plivanje makar godinu dana upravo zbog ovoga što si napisao.
Sa svime se slažem, ali bih hteo da kažeš šta podrazumevaš pod veštačkim šećerom?
Ja inače zastupam stav da šećer (beli, kuhunjski) nije štetan dok god se koristi i preporučenim dozama. Problem je što se ta preporučena doza prekorači već sa jednom slatkom kafom i čašom koka kole
Što se tiče ishrane sportista (rekreativaca), naročito kod aktivnosti koje mnogo troše organizam, tu treba pojačati unos šećera.
Što se tiče sportova tipa biciklizam i trčanje (duže od sat) mnogo znači konzumiranje slatkih napitaka tokom aktivnosti, a naročito posle. Ja sam u početku bavljenja trčanjem pio samo vodu i uvek sam ostatak dana bio umoran. Počeo sam da pijem izostar posle treninga i oporavak mi se ubrzao. Naravno, tada sam krenuo da čitam malo više o procesima u telu (najviše o glikogenu) i sve mi je postalo jasno.
Što se tiče drugog tipa sporta (dizanje tegova), tu uglavnom svi kažu da je dovoljno piti vodu za vreme treninga, ali zato odmah posle treninga treba popiti dekstrozu i naravno bogat proteinski obrok posle. Ja lično u teretani izgubim snagu posle pola sata ako pijem samo vodu, tako da i tada pijem neki slatki napitak. Doduše, ja volim u teretani da ostanem malo duže i odradim celo telo, pa mi je energija neophodna za rezultate.
Kad smo se već dotakli šećera, dekstroza (glukoza) je ono što nam je najpotrebnije (fruktoza uopšte nije toliko poželjna bez obzira što se zove voćni šećer).
I naravno, dolazimo do meda, koji je čist šećer plus mizerno malo mikro nutrijenata, pa je zaista pitanje koliko bi meda smelo da se unosi na dnevnom nivou.