Pazite, dvodelni su zamena za katice. I idealne su za manje opterećene linije. Njihovim spajanjem dobijamo vozilo od 40m, tačno onoliko koliko je jedno stajalište. Da je tramvaj duži, ne bi moglo da bude sparivanje. Dakle suštinski mi dobijamo veću fleksibilnostApsolutno, ja sam mislio da će uzeti možda 30-50 kraćih tramvaja i to ne baš dvodelne od 20 metara, nego trodelne od 24-26 metara, a da ostalih 50-70 budu od 28-32m.
Ovako je jedino logično rešenje da se u budućnosti upare i da idu dva u sinhronu.
Не, суштински ми добијамо преполовљен капацитет трамвајског система од могућег и де факто мороторијум на ширење мреже на 20-30 година, што значи да ће Београд саставити 60 година без озбиљног ширења мреже.Pazite, dvodelni su zamena za katice. I idealne su za manje opterećene linije. Njihovim spajanjem dobijamo vozilo od 40m, tačno onoliko koliko je jedno stajalište. Da je tramvaj duži, ne bi moglo da bude sparivanje. Dakle suštinski mi dobijamo veću fleksibilnost
Mrtva trka s nabavkom 300 autobusa za 600 miliona evra.Најштетнија набавка у историји јавног транспорта у Европи.
Највећи капацитет и удобност имају дупле катице. Удобнији су од Цафа, а и више људи може да стане у њих. Не знам који четвороделни трамвај или петоделни као Цаф има већи капацитет од два трамваја од по двадесет метара осим ако немају дужину од четредесет метара.Дводелни трамваји су превазиђени за потребе Београда. Требају нам као најмањи троделни за мање оптерећене поласке, и у највећој мери четвороделни.
Tako je, ja sam baš rekao da sam bio u šoku kad sam video da neki nepoznati proizvođač iz Rumunije verovatno dobija posao, ali kad sam pogledao ko su i šta su i kakvu istoriju imaju, shvatio sam da zapravo uopšte nisu loši. Jedna od prednosti je što veliki broj delova uzimaju od Siemensa i samim tim će biti lakše održavati ih.Šta god da planiraju, samih tramvaja će biti mnogo više u inventaru nego što ih imamo sada. Bez prikolica, mislim da po brojnom stanju imamo 98 operativnih tramvaja bez švajcarskih prikolica. Biće više naravno, ako se sve ove nabavke ostvare. 20 Katica iz 1997 će valjda ostati, logično je da ih zadrže, a možda i još neka pride od pre remontovanih. Da ove iz poslednje serije budu sve u sinhronu, znači barem osam, a možda i 9 kompozicija, ne znam dal su sve u radu, opet da ponovim 25 CAF-ova i 25 Bozankaya. Na to kao dolazi 100 dvadesetometraša, koje će verovatno, barem bi trebalo, stavljati i u sinhron, jer nemamo gde da rasporedimo tolika vozila. 170 tramvaja nikada nije bilo u inventaru. Realno, neka maks 40 i rade kao dvodelni, mada je možda i to mnogo, i da od 60 dobijemo 30 kompozicija, to je 70 tramvaja na 50 pre pomenutih, a bez i jedne Katice, pa već imamo 120 vozila. Sa Katicama između 130 i 140, što je i više nego dovoljno. Prosto da sačekamo malo i ispratimo šta je stvarno plan, a ne da odmah gledamo na sve ovo kao na živi užas. Na kraju možda uopšte ne ispadne loše, čak šta više, možda konačno i šinski vozni park počne da liči na nešto. Idealno verovatno biti neće, al ako sprovedu plan, svakako mnogo bolje od sadašnjeg stanja.
Pa ovaj vagončić ima samo troja vrata ???! Mučena prepotopska Katica ih ima 4, a zglobni busevi isto.Inače kako izgleda nova dvodelna verzija
Pogledajte prilog 234440
Apsolutno i onda gledam bar da su vozila solidnog kvaliteta, a ne baš neko kinesko đubre kao što kupuju autobuse.Mislim da sad već možemo da se pomirimo sa činjenicom da dok su ovi na vlasti Beograd neće videti kvalitetna vozila koja su u vlasništvu GSP-a na svojim ulicama .
Moraš da imaš u vidu da maltene sve što smo do sada nabavljali i nazivali kršem se na kraju ispostavilo da jeste bilo tako. Niko više nema poverenja u njihove nabavke i zato niko od nas ne daje šansu Boznakayi, ovom ili onom. Takođe, moraju da se znaju potrebe Beograda kao milionskog grada bez metroa. Trenutno stanje je takvo da mi Sarajevu i Zagrebu možemo da zavidimo u čemu se voze naspram nas što je velika sramota ovog grada kojoj ne samo da se ne nazire kraj, već deluje da će biti još veća.Čim je izašla vest o nabavci 100 kratkih tramvaja, prva moja reakcija je bila da je to teška glupost, i da, ostajem pri tome naravno, al ovo kad se god pomene neki brend van onih vodećih, odmah to je kanta, đubre itd, već deluje ostrašćeno i neozbiljno. Nameštene nabavke, opet, jesu jedan od glavnih problema. Dal su to samo pare u pitanju ili je po sredi neki dil na državnom nivou ne znam, al da je u redu nije, iako je kao pojava prisutna svuda u svetu. Na prvom mestu je upravo Siemens bio koliko puta do sad optužen za dobijanje nameštenih tendera, pa nikom ništa, jer to je Siemens. To što su pucale šasije Combino tramvaja nema isto veze, to je Siemens. Mislim baš se preteruje nekad. Iz te Rumunije su nekad stizale i Elektroputere iz Krajove, za koje sam mogao da čujem da uopšte nisu bile tako loše, i to još stizale iz one Rumunije Nikolaje Čaušeskua. Sad je tu Dacia, eto Rumunija, pa imaju solidne automobile, čudo neviđeno. Do pre par godina niko čuo nije za Pesu, sad gomila Pesa, pa Pesa, a nikad ušli u nju, niti išta realno znaju o tom proizvođaču tramvaja. Tako sad i Astra, neviđeni krš, a mnogi prvi put čuli za nju. Možda se pokaže i tri puta boljom od CAF-a, al za CAF se sad zna, pa eto odmah je toliko bolji, a zbog svoje konfiguracije se uopšte nije pokazao tako dobrim kod nas. Mislim da se shvata poenta šta pišem. Ne mora se sve odmah dočekivati na nož kao da se radi o ne znam kakvoj katastrofi. Malo analize, malo rasprave, na forumu smo, trebali bi da znamo mnogo više od prosečnih korisnika javnog prevoza kad smo već aktivni učesnici ove teme, a ne da dobar deo postova bude čista pljuvačina. Ja ne znam ni kakva je Bozankaya, nisam se vozio tim tramvajima, nemam kontakta sa vozačima, niti ljudima koji ih održavaju, pa zato ni jednom nisam napisao da je kanta ili ne znam šta. Dal je dobro što uzimaju tramvaje od njih, pa verovatno da nije baš sjajno, al ne mora da znači da će se pokazati lošim, s tim što se sa tramvajima definitivno ne treba igrati. No, ne mogu ih kuditi ni bez osnova, a da mi glavni motiv bude to što su iz Turske, jer posto ne stoji da iz pomenute zemlje dolazi samo "đubre". Jesu mi se generalno ogadili, jer kao da živimo u Turskoj po vozilima javnog prevoza, al opet moram se setiti i čime smo se sve do skoro vozili, a i dalje se vozimo. Kudim BKM trolejbuse, al za to imam osnovu i argumente, odnosno informacije iz prve ruke sa sve ličnim utiscima, a smatram da baš i nisam laik. Zato sam i pisao neka nabave i Bozankaya trolejbuse, bolje i to nego brzinski uzeti neke električne autobuse, za koje verovatno nećemo baš biti skroz pripremljeni infrastrukturom. Naravno da bi voleo da dođu Solarisi, al prosto imamo primere da nigde to ne funkcioniše po principu da se uzima samo ono najbolje po mišljenju većine, mislim na nas koji smo u toj materiji. Na kraju se mora gledati i pozitivna strana u svemu, a ne samo negativna. Pogotovu za trolejbuse ćemo biti na konju i sa Bozankaya-om, vrlo verovatno, a posle decenijske nabavke isključivo ruskih i beloruskih trolejbusa, koji se nikako nisu pokazali sjajnim, sem starih Zijača, za koje se može reći i dosta toga pozitivnog. Nabavkom čak i ovakvih krateža od tramvaja se ne smanje nikakav kapacitet, niti se postojeći vozni park degradira, al se i ne unapređuje dovoljno, što je činjenica. Sad jedva da imamo stotinak tramvaja bez prikolica, a po sređivanju (najavljeno je kao) i nabavci 25 CAF-ova, 25 Bozankaya od po 32 i 30 metara, sigurno nešto Čeha ostaje, i dolaze tramvaji koji faktički menjaju tramvaje istog ili sličnog kapaciteta, ako do nabavke uopšte i dođe. Ja tu ne vidim pad kapaciteta. Dal se planira kuplovanje ne znam, al vrlo moguće da se na kraju dolazi do cifre i od celih 170 vozila, pa sve i da sve te nove krateže stave u sinhron, to je 120 konačno koliko toliko normalnih vozila, što se jednostavno ne može smatrati nazadovanjem, al da je moglo sve to smislenije i prosto više prema potrebama, apsolutno da je moglo.