CAF je oko 2 puta teži od KT4, ali ima samo 50% više osovina. Znači samo da stoji na šinama, on ih opterećuje više. Ali pošto ima modernije oslanjanje, šine manje osećaju udare u vožnji. Znaš kada ideš u KT4 da sve lupa i trese, osetiš svaki maleni udar, a to nije tako u CAF-u ili Divagu. Ako ti osetiš, oseti i pruga. I ta udarna opterećenja se računaju za nešto. Veći komfor i više ljudi u tramvaju ipak opravdavaju veće opterećenje, nismo mi tu za prugu, nego pruga za nas.
Pruga u Jurija Gagarina nije samo stavljena na zemlju. Koliko ja znam, ona ispod ima betonsku konstrukciju koja je nosi, pa je preko toga stavljena zemlja sa travom, da ublaži buku, odvodi kišu i sve to izgleda lepše. U stanju je u kakvom jeste jer je stara, ne znam da li je menjan bilo koji veći deo od kad je postavljena 80ih. To je stvar koja propada kao i sve drugo, tramvadžije samo voze sporije da putnicima bude udobnije (i da ne ispadnu iz šina) kako pruga više propada.
Betonski pragovi tu bi značili da GSP mora da nabavi opremu za održavanje pruge na šljunku, ako misliš na stil pruge kao što je za vozove, sa sve šljunkom ispod. O tome je bilo reči jer nemaju čime da održavaju ni podlogu od šljunka na mostu preko Ade, pa je tu brzo smanjena dozvoljena brzina. Nije sasvim neopravdano, ali sumnjam da bi odradili takvu prugu zbog broja raskrsnica u Jurija Gagarina.
Sent from my Pixel 7a using Tapatalk