Poštovani autori i ljubitelji foruma, do sada sam pripadao ovim potonjima, sada bih evo da se pridružim i sopstvenim razmišljanjima...
Pobuđen sam da ovde, na stranici posvećenoj Senjaku spomenem i sudbinu starog senjačkog bioskopa. Poznato je da su beogradski bioskopi doživeli bednu sudbinu tranzicionih siročića i skoro nestali sa mape opustošenog gradskog kulturnog pejzaža. Moje zanimanje za ovu fantastičnu lokaciju na kojoj se i dalje nalazi zgrada stare bionje, napuštena poput ljušture, jeste sasvim sentimentalne prirode. Naime, rođen san i odrastao u kući pored, u ulici Vase Pelagića 4.
Koliko se sećam, stari bioskop je prestao da radi 1974 godine, preselivši se na vrh ulice, u novu zgradu u sklopu mesne zajednice u Andre Nikolića. Mi klinci, koji smo te godine završili osnovnu školu i preselili se uglavnom u IV beogradsku gimnaziju, ostali smo još par godina verni novoj adresi, dok nas entuzijazam nije polako napustio. Zapravo, hteo bih ovde da podvučem osećaj nostalgije za vremenom u kojem je odlaženje u bioskop bilo mnogo više od kulturnog čina filmofilije. Sada se postavlja pitanje, nije li i samo spominjanje ovakve teme potpuno deplasirano, jer: em je nešto nalik na bioskopski revival u gradu ravno utopiji, em je današnji Senjak, dozvolite mi kritički pogled na realnost, kvart poznat po strukturi građanstva sasvim neosetljivoj na kulturu izvan svojih novoizgrađenih zidina i kičerskih kafića sa masažom i pucanjem.
Ako ništa drugo, malo ću da maštam. Prisećam se ranog detinjstva, vremena pre novog železničkog mosta, kada je ugao ulica Vase Pelagiće i Koste Glavinića imao u samom pročelju isturenu tu fantastičnu terasu ispred ulaza u bioskop, koju su zaokruživale lepezaste stepanice. Sa terase je pucao pogled, kao sa krme broda, ka štampariji „Morava“ i zgradi stare osnovne škole, zatim ka padini ispod škole sa pijacom. Onda se još nije mogao videti bulevar Vojvode Mišića, zbog gustine rastinja. Pre nego što je počela gradnja mosta, teren je bio brutalno raščišćen. Najpre je bila srušena škola i tada je pijaca doživela prvu modernizaciju, popevši se i za terasu više, u bivše školsko dvorište, sada na nivou ul. Koste Glavinića.
Posle gašenja tj, selidbe bioskopa, zgrada je još nekoliko godina imala kakvu-takvu namenu, malo večernja škola, malo restoran, dok nije nastalo mrtvilo. I sada to sve izgleda tako kako izgleda...
Pošto je u planu nadam se skora rekonstrukcija pijace i okoline, postavljam logično pitanje: a šta ćemo sa bioskopom? On se skoro fizički naslanja na ceo kompleks – raskrsnice – autobuske okretnice – pijace, te mi je prosto nezamislivo da će kao takav da ostane nedodirnut restauracijom tog prostora. Ukoliko već nisu bačene tajkunsko.građevinske čini na ovaj plac, koji je, koliko me sećanje služi i dalje u vlasništvu grada/opštine, bilo bi sada hrabro zamisliti kako bi bilo straobalno i fantastično, kada bi se na istom mestu obnovio ne samo bioskop, već i nešto nalik višenamenskom centru kulture i okupljanja.
Da ne širim priču, pre nego što čujem i druga mišljenja. S poštovanjem, vaš Duleja