Драги пријатељи, уопште се не требамо делити на подфоруме као неке верзије "стручних и паметних" са једне и "обичне раје" са друге. Поготово ми се не свиђа да "стручни и паметни" имају моћ да процењују и дозвољавају било коме да уђе у "више друштво".
Управо је поента да сви заједно планирамо, радимо и од овог града правимо боље место за живот свих нас. Потребно нас је што више различитих да бисмо добили погледе из свих углова јер једино тако можемо доћи до најбољих решења. Врло често се дешава да неко нестручан "одвали" неки сулуди предлог који ће они "стручнији" препознати као феноменалну ствар и даље је избрусити у конкретан остварив и реалан пројекат. На форуму су се већ доста пута дешавале текве ситуације.
"Имамо план" се води "Манифестом отвореног урбанизма"
http://www.imamoplan.com/index.php?/informacije/manifest/
што значи да одбацујемо предрасуде и поделе. Свачији глас је једнако битан. Нема кланова. Управо због кланова и подела на "стручне" и "рају" данас имамо велике проблеме у урбанизму овог града јер ниједан клан никада неће признати да је погрешио јер мисле да су "Богом дани" и по цену дугорочне деградације града они и даље инсистирају на решењима за која је и њима јасно да су превазиђена. Поделе стварају стручни его, а када се он створи, назад више није могуће поћи.
--- Изузетно опасан проблем који видим, и на који сам већ пар пута указивао је све мањи број људи који су спремни да нешто заиста промене. Све је мање људи којима је заиста стало. Овај град, ова земља, и овај народ је препун сератора који су јаки на речима, у све се разумеју, у стању су свима да попују, и да непрестано серу али када дође до тога да се нешто засита уради, "сви јунаци ником поникоше". Тада их нигде нема. Неће их ни бити. Такви људи су свуда око нас, а понајвише их можете наћи испред сваког локалног дракстора са пивчугом у руци и прљавом јакном од повраћке. Сматрам да је такав начин размишљања, вишак на овом форуму и да ти људи треба сами да се одстране.
Приметан је "одлив мозгова" са овог форума, јер је постало немогуће натезати се са таквим људима. Форум је преплављен негативном и примитивном енергијом од које се бежи. На овај форум се некада долазило из уживања и са циљем. У последње време када дођем на форум, исто ми је као да сам отишао пред драгстор да слушам шта локаллни клошари имају да кажу.
Слажем се да је јако тешко бити позитиван у нашој средини, и свако има права на негативност, јер она подстиче негативну конструктивну критику и крајње је продуктивна. Сератори налик оним испред драгстора се јако лако могу препознати јер не прихватају да нешто може имати и позитивну страну приче и константно то одбијају а оне који виде позитивно сматрају "непросвећенима", илити заглупљенима.
Рецимо, Имамо план постоји дуже од годину дана, и за сво то време се на прсте једне руке могу набројати људи који су се јавили да понуде помоћ. То је срамота! То је доказ да би сви и даље само да серу и то раде непрекидно а да их у суштини боли ћошак за било шта. Е сератора ми је доста!