Šta je novo?

Terazijska terasa

img_1705-jpeg.239087
Првобитни план мимделује релистичније. Циљ парка би требло да буде продаја некретнина уз њега.

Слажем се. Aли би морало да буде срушено више великих зграда, што не знам хоће ли лако проћи.

Moglo je to sve daleko bolje pre svega poprečne ulice lominna pa sve do GP da se ukopaju i da se dobije kontinurana zelena površina
Sa sve potokom koji izvire na vrhu ide do save

IMG_4844.jpeg
Њујорк, Париз?!!
Ово није никакви решење, већ обична смејурија. Оставити сав тај крш лево и десно у епицентру града је на нивоу зелених фантазија студента архитектуре. Без Т2, оставити све те огољене калкане?!!
Ово је најосновније решити, а доле могу да се играју Њујорка и Париза😂
IMG_4842.jpeg

Ако може приватна својина да се решава експропријацијом ради путева може и ради живљивог града. Најлепши делови налјепших градова су тако решавани, од Централ Парка до Париза

Ово што они хоће да потуре није никакво решење нити сређивање Теразијске терасе. Тренутно имамо зелену падину где по средини иду бетонске степенице а попречно бетонске стазе - они предлажу "реконструкцију" тако да имамо зелену падину где по средини иду бетонске степенице а попречно бетонске стазе. И да за то намлате милионе евра наших пара и нагузе себи квадрате.

Ако они нису вољни ни способни да учине да Београд буде леп и функционалан нека ништа не пипају, доћи ће неко ко јесте. Мени није жао ни уложених пара ни времена, жао ми је бацања пара на пљачку и наруживање мог родног града

Ако може приватна својина да се решава експропријацијом ради путева може и ради живљивог града. Најлепши делови налјепших градова су тако решавани, од Централ Парка до Париза

Ово што они хоће да потуре није никакво решење нити сређивање Теразијске терасе. Тренутно имамо зелену падину где по средини иду бетонске степенице а попречно бетонске стазе - они предлажу "реконструкцију" тако да имамо зелену падину где по средини иду бетонске степенице а попречно бетонске стазе. И да за то намлате милионе евра наших пара и нагузе себи квадрате.

Ако они нису вољни ни способни да учине да Београд буде леп и функционалан нека ништа не пипају, доћи ће неко ко јесте. Мени није жао ни уложених пара ни времена, жао ми је бацања пара на пљачку и наруживање мог родног града
Париз јесте, али то је ипак био 19. век, у време Наполеона трећег. Данас је то скоро па немогуће.

Парк ће са остављањем ових калканских фасада заправо само бити увећана верзија овога што данас имамо.

Једино што ће реално срушити је распали тржни центар и бараке.

Мада видели смо на Славији код Декијевог пројекта како је откуп могућ и без експропријације... Али хајде рецимо да се изгради једна зграда на позицији Б2 горе, могли би да се намире сви низ падину, и направи низ за тржиште.

Ova zgrada koja je najizvesnije da će se graditi ima po renderu 11 spratova i golubarnik. Karićeva iza nje koja je najveća ima 6 spratova. B2 sa druge strane ima 6 i jedan uvučeni. Zgrada levo od nje samo 4 sprata. Progutaće celu Terazijsku terasu što se iz ove perspektive ne vidi. Kupci će imati dobar pogled.

Moguće da je cela kenjaža oko Terazijske terase zbog ovog projekta.

img_4842-jpeg.245390

Ovo ispod oni da otkupe, male su šanse

Poslednja izmena:
I to kod dekijeve zgrade je bilo pobuna sto su srusene baraje duh beograda unisten zaklina tatalovic uplakana a savatovic joj brise suze...btw jel se rusi ona karic zgrada?ili se renovira ili ?

Ako se pogleda zgradu B2 prekoputa oni su pravili stepenasti pad u skladu sa padom terase, dok se kod nove zgrade broj spratova povecava kako ide pad, i time potpuno unistava prostor

Ne bi ja tu ništa dirao dok ovo društvo ne dodje u normalu po svim aspektima

Париз јесте, али то је ипак био 19. век, у време Наполеона трећег. Данас је то скоро па немогуће.

Парк ће са остављањем ових калканских фасада заправо само бити увећана верзија овога што данас имамо.

Једино што ће реално срушити је распали тржни центар и бараке.

Мада видели смо на Славији код Декијевог пројекта како је откуп могућ и без експропријације... Али хајде рецимо да се изгради једна зграда на позицији Б2 горе, могли би да се намире сви низ падину, и направи низ за тржиште.

Ако је експропријација могла да ради за цео Савски амфитеатар не видим што не би могла овде, као и свуда где је значајно и исправо направити парк или средити јавну целину. Експропријација као алат постоји да би се отплатила нечија приватна својина по тржишној вредности ради изградње нечега у јавном интересу, од чега ће сви имати корист па и тај бивши власник парцеле. Ми смо дошли у небулозно стање да се експропријација не користи ради јавног интереса (градње паркова, установа културе, сређивања града итд.) али се користи ради градње некретнина у приватном власништву и обртања масних профита ради објеката који већински нису доступни јавности

Зато су морали да доносе Лекс специјалис и расељавају 90 породица

Знам да је то непојмљиво за СНС / СПС али право функционише по принципима, ако може држава да донесе закон изнад закона којим расели једног човека може и за 1000. Као што хоће сада да раселе читаво насеље Партизан са Аде јер је Шапић дошао на идеју да би ту могао да се зафрљачи Зоолошки врт. То да одједном "не може" када им не одговара могу да окаче мачку о реп

За ових 13 година су направили толико преседана да би свака нова власт могла не само да настави исто служећи се расположивим алатима него крене у потпуну освету над њима и њима блиским "бизнисменима". Па тек када се исправи неправда крене у градњу правичног система за све.

Pogledajte prilog 245389
Њујорк, Париз?!!
Ово није никакви решење, већ обична смејурија. Оставити сав тај крш лево и десно у епицентру града је на нивоу зелених фантазија студента архитектуре. Без Т2, оставити све те огољене калкане?!!
Ово је најосновније решити, а доле могу да се играју Њујорка и Париза😂
Pogledajte prilog 245390
Onda ti odkupi sacv taj krs levo i desno, nagovori vlasnike da ti prodaju pa onda mzemo da gradimo sta god ti zelis.....

A ako nece arhitekti da naprave plan, pa ko onda, ti?

Зато су морали да доносе Лекс специјалис и расељавају 90 породица

Знам да је то непојмљиво за СНС / СПС али право функционише по принципима, ако може држава да донесе закон изнад закона којим расели једног човека може и за 1000. Као што хоће сада да раселе читаво насеље Партизан са Аде јер је Шапић дошао на идеју да би ту могао да се зафрљачи Зоолошки врт. То да одједном "не може" када им не одговара могу да окаче мачку о реп

За ових 13 година су направили толико преседана да би свака нова власт могла не само да настави исто служећи се расположивим алатима него крене у потпуну освету над њима и њима блиским "бизнисменима". Па тек када се исправи неправда крене у градњу правичног система за све.
Слажем се ја све са тобом. Али ова власт није дефинитивно на врхунцу моћи да може да љути нових 1000 људи… последње што им је потребно је нови фронт по питањима које они сматрају небитним… ићи ће са на најјефтинију скарабуџевину. Запосеће се лако доступно земљиште. Зато су ту и измене рендера.

Imam render Redžićevog projekta u visokoj rezoluciji:

terazijska terasa.jpg

Zumirao sam neke detalje. Ovo mi je najzanimljiviji deo, jer deluje da će plato od Moskve biti proširen. Sa leve strane se vidi eskalator koji se prostire skroz od Kraljice Natalije do Terazija.

Ispod ove nadstrešnice će verovatno biti ulaz u postojeći podzemni prolaz, kao što je inicijalno bilo planirano. Vidi se i kućište lifta, tako da će i to biti opcija za osobe koje se otežano kreću. Naravno, kafić je neizostavan :D

terasa 1.png

Evo gde počinju eskalatori (to je, čini mi se, gde sada stoje kontejneri). Pitam se, pitam kako li će ovo da funkcioniše gledajući iskustvo sa npr. liftovima u javnom prostoru koji uglavnom ne rade, zapišani su i išarani.
terasa eskalator.png

Centralni deo parka zauzimaju ove kamene klupe. Dobro je da će biti dosta mesta za sedenje i van kafića i nadam se da ih neće uklanjati kao kod Galerije.

terasa klupe.png

Čini mi se da je to sve što možemo očekivati u nekoj prvoj fazi uređenja ovog prostora (verovatno će pokušati da ovo poguraju do EXPA). Eventualno će biti izgrađena zgrada na strani ka Prizrenskoj, ali verujem da Redžić nema veze sa tim objektom, da je njegov posao samo uređenje parka.

Upitno je čak da li će se ostatak parka ka Savi realizovati po njegovoj ideji, ili će posao nastaviti neko drugi. Ionako ne očekujem da će da krenu na taj deo pre nego što bude završen tunel kod Ekonomskog.

A, imajući u vidu trenutnu situaciji, sve ove pretpostavke i procene su veoma, veoma uslovne...

Za odrzavanje nema potrebe da se brinemo zato sto ce to voditi BnV.

Od materijala najvise bih voleo da koriste cigle, zato sto je to ubedljivo najzahvalniji materijal za odrzavanje i uvek izgleda lepo (ne samo dok je novo).

Vrh