Šta je novo?

Tempo Tower - [ Stambeno poslovni kompleks - 112.000 kvm ]

Ljudi sa SSC-ja nas (vas) kolektivno zaje*******avaju zbog kuknjave na ovoj temi.

Ni ja ne mislim da je zgradurini mesto pored takvih zgrada, ali, bože moj.

Сад сам баш погледао на теми за ову зграду

IMG_3258.jpeg

А, њима битно само да се скај скрејпује.

Ништа, памтим тај сентимент и са Беобилда од пре десет и више година - у међувремену људи овде понешто научили, сазрели, мада зрела екипа из Миамија каже "полудели"...

А, њима битно само да се скај скрејпује.

Ништа, памтим тај сентимент и са Беобилда од пре десет и више година - у међувремену људи овде понешто научили, сазрели, мада зрела екипа из Миамија каже "полудели"...
SSC kao forum je nešto kao žuta štampa. Lože se deca na hleba i igara, ljudima je jako bitno da se izgrade novi stadioni, da ima kula i da je sve svetluca i sija bez ikakvog kritičkog stava, pa još i kompleksaška krljanja između regionalnih foruma itd. sve te teme su tamo mnogo bitnije i popularnije nego neke ozbiljnije urbanističke teme koje se zaista dotiču života u Srbiji.

Tako da se ne bi previše obazirao na to.

Čim vidim reakcije po drugim forumima, društvenim mrežama, portalima, youtube kanalima i sl. , znam da se dobro radi ono o čemu pišemo ovde. A i jednom prilikom je neko napisao da je dobar deo tih SSC - ovaca banovan sa ovog foruma.

A što se tiče samog prozivanja kao takvog, generalno smo postali ili sve više postajemo, ljudi koji ne mogu da prihvate kritiku (čak i kada je ona dobronamerna ili kada je skretanje pažnje na neku grešku u nekoj izjavi...) pa reaguju prozivanjem onoga ko ih kritikuje.​

Ништа, памтим тај сентимент и са Беобилда од пре десет и више година
I ja pamtim, tada sam redovno ovde dolazio kao čitalac i bukvalno sam fasciniran da od tog sentimenta i želje za izgradnjom visokih zgrada, sada su se ljudi pretvorili u, metaforički rečeno, babe narikače, koje kukaju i plaču kada se bilo kakva manja ili veća promena desi.

Doduše moguće i da je to ono "u 20/30im sam bio pun poleta, a sada u 30im/40im sam postao džangrizavac kojem sve smeta". Moguće da ima i toga, šta znam.

Mada mislim da je najrealniji razlog zašto je to tako - politika. Ljudi na ovom forumu u većini su protiv aktuelne vlasti, pa su shodno tome a priori protiv svih projekata koji se realiziju za vreme ove vlasti, a naročito su problem tipovi projekata koje su oni žarko želeli za vreme prethodne garniture (a to su upravo ovakvi projekti kakvi se sada grade - anti teza "krmača" kako su u tadašnjem narativu zvali zgrade koje nisu dovoljno visoke) i verujem da u takvoj postavci stvari jednostavno nije lako gledati kako se sve to što smo želeli pre 10+ godina zapravo dešava sada, u vreme kada nismo zadovoljni garniturom na vlasti.

Poslednja izmena:
Meni je na prvi mah delovala cudno zgrada na toj lokaciji. Kao da u selu sa kucicama napakujes kulu. Tako izgleda na slici a ne kazem da je Bezanija selo.
Medjutim realno ne vidim da moze mnogo toga loseg da donese tom kraju. Kvadrat ce skociti. Nove radnje ce se dovuci, okolina ce se jos izgraditi, neke kuce prodati po dosta vecoj ceni nego sada. Kad god se napravi neka kula jednostavno neki deo grada ozivi kroz vreme. Tako da oprostite na mom amaterskom izlaganju ali mislim da ce ovo oziveti taj deo grada i da to nije tako losa stvar.

I ja pamtim, tada sam redovno ovde dolazio kao čitalac i bukvalno sam fasciniran da od tog sentimenta i želje za izgradnjom visokih zgrada, sada su se ljudi pretvorili u, metaforički rečeno, babe narikače, koje kukaju i plaču kada se bilo kakva manja ili veća promena desi.
Nije to, mislim ja sam otvorio ovaj forum i najduže sam od svih ovde - vrlo se dobro sećam da je ranije postojao optimizam da će grad da se razvija u nekom normalnom smeru, da će se obnoviti kvalitetno ulice, bolnica, bazične infrastrukture itd. a kule na to dolaze više meni ko šlag na tortu. Lično volim visoke objekte na odgovarajućim mestima (tipa pored auto puta, oko gazele) i ta vizura ima neki šmek.

Međutim grad je u svojoj srži daleko od toga da bude neki funkcionalan grad kada se sve ove bazične stvari za koje smo bili optimisti rade nekvalitetno ili naopako. Tako da sam postao prilično ravnodušan na velike projekte kada znam nedostaje zdrava srž grada. Modus operandi trenutne gradske vlasti je šminkanje umesto rehabilitacija grada.

На ССЦ-у скоро нико од прекаљених форумаша више ни не пише не грађевинским темама јер смо одавно свесни бесмисла и корумпираности скоро сваког пројекта али сви уредно пратимо све. Екипа тамо пише на секцији кафана коју већина вас не види. Тамо су социјално-политичке дискусије на делеко вишем али и политички некоректнијем нивоу, како и треба да буде на форумима, барем у њиховим неозбиљним секцијама. :)

ПС: Јавно да се извиним Хомеру јер сам га ја дезинформисао за Рашковића а мене претходно неке друге колеге па сам пренео заблуду даље.

@Steva izvini editovao sam poruku pre nego što sam pročitao tvoj odgovor, tačnije dodao sam još jedan pasus, pa ako želiš možeš i to proĉitati ako treba dodatno da mi odgovoriš.

Inače baš sam se pitao da li je nick Steva zapravo Steva koji je osnovao BB jer se sećam tog nick-a od pre 10+ godina, ali vidim ne piše ispod da si admin, pa rekoh možda nije to isti lik.

@Steva izvini editovao sam poruku pre nego što sam pročitao tvoj odgovor, tačnije dodao sam još jedan pasus, pa ako želiš možeš i to proĉitati ako treba dodatno da mi odgovoriš.

Inače baš sam se pitao da li je nick Steva zapravo Steva koji je osnovao BB jer se sećam tog nick-a od pre 10+ godina, ali vidim ne piše ispod da si admin, pa rekoh možda nije to isti lik.
Ja sam 2014 prepustio BB ekipi koja sada vodi forum tako da je tačno da nisam admin :) Ali eto mogu da ponudim neke perspektive koje su u ono vreme bile skroz drugačije na sadašnju situaciju.

95 posto komentara na temi o Skajlajnu su pozitivni. Ako ne i vise.
Mislim da su u pitanju lične preferencije prema tom investitoru, obzirom da je AFI ovde prisutan jako dugo, tj. projekte je gradio još za vreme bivše vlasti.

Ali dobro hejtuju i Skyline, nije da ne hejtuju. Evo poslednja stvar koje je sećam je hejt što se tiče dekorativne rasvete.

da smo mi London, Kopenhagen, Malme, Frankfurt (koji isto imaju neke administrativne boljke) pa i da se radujemo kad krene neki mega projekat/kula/kompleks i da samo diskutujemo o njegovim estetskim ili funkcionalnim resenjima
Jer u tim gradovima se zna procedura, da su odradjena sva ispitivanja, istrazivanja, studije i da je sve usagalseno sa planom razvoja grada u narednih 50-100 godina i javnim interesom
Kod nas to drugacije funskcionise, neko je dosao do para, kupio/privatizovao/oteo parce zemlje, podplatio ili podelio deo kolaca i sad gleda maksimalno da izvuce iz tog projekta.
Tada estetika i funkcionalnost (interna i externa) padaju u drugi plan, a javni interesi, planovi razvoja grada se menjaju u korist investitora i vaze dok se ne pojavi sledeci takav investitor

Doduše moguće i da je to ono "u 20/30im sam bio pun poleta, a sada u 30im/40im sam postao džangrizavac kojem sve smeta". Moguće da ima i toga, šta znam.
Shiny Happy Плитки, мојне да си безобразан и да заебаваш људе овде. Ае, на Скајскрејпер.

da smo mi London, Kopenhagen, Malme, Frankfurt (koji isto imaju neke administrativne boljke) pa i da se radujemo kad krene neki mega projekat/kula/kompleks i da samo diskutujemo o njegovim estetskim ili funkcionalnim resenjima
Jer u tim gradovima se zna procedura, da su odradjena sva ispitivanja, istrazivanja, studije i da je sve usagalseno sa planom razvoja grada u narednih 50-100 godina i javnim interesom
Kod nas to drugacije funskcionise, neko je dosao do para, kupio/privatizovao/oteo parce zemlje, podplatio ili podelio deo kolaca i sad gleda maksimalno da izvuce iz tog projekta.
Tada estetika i funkcionalnost (interna i externa) padaju u drugi plan, a javni interesi, planovi razvoja grada se menjaju u korist investitora i vaze dok se ne pojavi sledeci takav investitor
Ma u Londonu, Frankfurtu itd. investitor i nece da zaradi, samo hoce da ostavi nesto dobro napacenom narodu.

A Srbin prokleti i kad ne mora gleda da upropasti nesto iz zabave.

Zato se ovde cupa kosa cim se postavi tabla na gradiliste a tamo bacaju cvece na bagere.

Taj drugi forum koji pominjete je forum u stagnaciji na kojem nisu strane pretnje i uhodjenje, a moderatorima je teško da sankcionišu vinovnike jer ti članovi "drže (pod)forum" živim.

Sentiment foruma je kao i publike onog Dj jutjubera sa stavom samo nek se gradi, bravo bravo, ovo nema nigde na svetu, ne pitaj koliko košta, gde je javni interes i ko je projektant jer vlast gine za ovaj narod. Bukvalno kolotečina srpskog interneta kao i većina Instagram i YouTube stranica koje hvale banalne stvari koje vlast radi od našeg novca dok nas potkrada i uništava javni interes. Što bi rekao pokojni Bakić Pa šta!!? E to pa šta će nam doći glave.

Bio sam aktivan na tom forumu desetak godina ali sam prošle godine odlučio da napustim taj brod ludaka. Hvala tom forumu što je omogućio Stevi, Igoru i Dekiju da se povežu, ohrabre i naprave Beobuild, ali vreme tog foruma je uveliko prošlo.

Ostavljam ga ekipi koja proziva svakog ko nije običan član našeg društva koji se loži na šminkanje mrtvaca i kičastu arhitekturu BNV-a u rangu predgradje Minska/Dubaija.

Poslednja izmena:
Ма дешавају се сра*а и код њих нема 10 година од кад је архитекта направио зграду у Лондону која топи аутомобиле

Све су то земље које су прошле кроз свој дивљи запад пре једно 300,400 година и сад када је већина људи подмирена глуме неку моралну узвишеност. Образовани људи на западу то знају и гледају на корупцију и криминал у земљама попут Србије са одређеним сажаљењем, као симптом неразвијености али готово никад са кривљењем специфичног народа или генетике. Сваки прави интелектуалац са запада кога сам икад имао прилике да чујем или причам са њим је са једнаким презиром одбацивао "свој" олош и олош у Србији а био добронамеран према пристојним људима из Србије јер је и сам свестан колико он испашта под својим моћницима. Интелектуалци у земљама попут Америке су можда чак и најпрогресивнији у том смислу јер долазе из мултиетничке земље без традиционалних европских и старих ривалстава па лоше понашање везују за појединце а не за етничке групе и националности. Само западњачки еквивалент наших радикала и спс-оваца размишља другачије и покушава да се уздигне спуштајући остале

Но то буди речено, поменути интереси (естетика, стабилност зграде итд.) нису у сукобу са интересима инвеститора, сумњам да би и овима било у интересу да изграде зграду над тунелом ако то није могуће безбедно извести јер је то огромна сума да се стави на коцку. Најгоре што може да се деси је да се овим онемогући или поскупи даљи развој железнице што ме не би чудило и што се апсолутно мора спречити

Ma u Londonu, Frankfurtu itd. investitor i nece da zaradi, samo hoce da ostavi nesto dobro napacenom narodu.
Znam da se sprdaš, ali što je najgore, verujem da mnogi to zaista misle. Jednostavno komunizam/socijalizam, (šta god da je to bilo od 45 do 91), nas je uništio. Jednostavno taj obrazac se toliko ukorenio ovde da sve ove nus pojave koje viđamo da ljudi iznose ovde na forumu zapravo imaju veze sa tim.

Ostavljam ga ekipi koja proziva svakog ko nije običan član našeg društva koji se loži na šminkanje mrtvaca i kičastu arhitekturu BNV-a u rangu predgradje Minska/Dubaija.
Vidi, iz mog ugla bolje je biti predgrađe Dubaija (Dubai za sirotinju ili kako god to neki prežorativno nazivali) nego ono što je BG bio pre 10-20 godina, a to se može nazvati jedino rupa ili selendra. Pa jedan Zagreb je tada lepše izgledao od BG-a i delovao bogatije (što više nije slučaj)

Ja se iskreno radujem novim projektima i želim BG koji liči na Varšavu, Istanbul, Frankfurt i slične gradove. I presrećan sam što se grad razvija u tom smeru.

Ja se iskreno radujem novim projektima i želim BG koji liči na Varšavu, Istanbul, Frankfurt i slične gradove. I presrećan sam što se grad razvija u tom smeru.
Svi mi bismo to i/ili slicno zeleli
medjutim ti razvoj poistovecujes sa zidanjem novih visokih zgrada (da ne ulazimo kvalitativne klasificikacije da li su iz Minska, Vuhana, Dubaija ili Frakfurta), dok dosta nas koji kritikuje takav pristpu razvoju zamislja kao neki durorocan plan gde ce se znati sta, gde koliko visoko, koliko m2, koliko parking mesta moze da se zida, da li toliki objekat moze da prihvati postojeca infrastruktura (saobracaj, struja, voda , grejanje), ako ne moze sta je planirano da se radi i kojim redosledom, ima li prakova, kako se sve to odrzava, koja su saobracajna resenja....
nasadjena "moderna" kula (jer mi imamo neke kule i od ranije) na praznom placu nije razvoj grada
dobro bre brate, teraće je 500 m levo i rešiće problem.
ovaj tvoj komentar za izgradnju zeleznickog tunela ispod postojecih naselja dovoljno govori o tvojoj ozbiljnosti u sagledavanju infrastrukturnih resenja jednog modernog grada
mogu navesti nekoliko primera takovog razmisljanja zbog kojih grad itekako trpi zbog takvog pristupa, iz svih vlasti

Prodaja Airport City-u onog placa kojim je blokirano spajanje Djordja Stanojevica sa Tosinim bunarom (zuti)
Linije metroa koje mase i GZS i BAS (SNS)
Podvoznjak pruge u Bulevaru umetnosti (Oba)
Prosirenje tramvajske mreze na NBG (Oba)
Bul Zorana Djindjica - spajanje sa BNW (SNS)
...................
tehnicki, sve to moze i kasnije, ali ce tad da kosta ko svetog petra kajgana (a u realnosti vec nas i sad kosta ili nisu ispunjeni optimalni uslovi kapaciteti pa smo na gubitku po vise osnova)

@Bulbulderac17 @sutraw
Pa nije baš tako, ovde zapravo dominira "kritika svega postojećeg" stav i zapravo mi koji ne kritikijemo, bivamo percipirani kao incident (ili ti botovi/sendvičari ili šta god).

Ovde je neargumentovana kritika normalizovana jer je gro ljudi jako nezadovoljno aktuelnom političkom garniturom (+ sveprisutni konzervatizam i otpor prema promenama) i teško im je da bilo koji projekat koji je u planu ili se već gradi, sagledaju sa racionalne strane, uz obaveznu introspekciju postavljanjem pitanja "da li bi mi se ovo svidelo da je sada 2010. godina" i tek tada bi neko trebao da napiše smislen komentar/kritiku, pa makar to smisleno bilo nešto u stilu:

"Mislim da mi se ne sviđa, ali nisam u stanju da sagledam ovaj projekat na racionalnom nivou, jer kako god da ga sagledam ja ne mogu da se otrgnem iz svog ličnog nezadovoljsva aktuelnom političkom garniturom i posledične ostrašćenosti."

Mislim da bi odgovori u ovakvom stilu bili prekretnica u smislenoj diskusiji

Vrh