Šta je novo?

Tempo Tower - [ Stambeno poslovni kompleks - 112.000 kvm ]

Ja sam odrastao u baš tim kućama pored buduće kule, moji tamo i dalje žive. Kupili su tu kuću dok je još celo naselje bilo u planovima osamdesetih.

Ono što mogu da kažem je da po mom mišljenju takvoj kuli nije tu mesto i potpuno besmisleno izgleda u kraju koji je tipski građen sa idejom da su tu kuće i niske zgrade. Sećam se vremena kad nije bilo kuća u kojima su sada Brena, Keba i ekipa, tu je sve bilo zelenilo na kom smo se igrali. Sada će ga za neke klince biti još manje na žalost.

Kula kao kula izgleda ok, pun NBGD placeva i zemljišta gde bi ovo imalo smisla graditi, kao npr kod West 65, tako da se nikako ne slažem da je ovo dobra pozicija.

Što se tiče kritika, zapatilo se u narodu ponašanje vlasti, da ni slučajno nešto ne smeš da kažeš što se ne slaže sa njihovim mišljenjem, sve se shvata lično. Super će nam biti u budućnosti kad su svi upravu ako su na nekoj poziciji, bezgrešni i savršeni.

Gledam Maju Gojković kako je reagovala na dopis Filharmonije, odmah "eee to ne možete tako da radite, to je politički, nije uredu...". Majku mu staru, pa čak i da jeste politički, ti si političar i to ti je posao, nisi dobio tapiju na politiku i da niko više ništa ne sme da kaže ili se politički angažuje.

To je to od mog malog off topica.

"Mislim da mi se ne sviđa, ali nisam u stanju da sagledam ovaj projekat na racionalnom nivou, jer kako god da ga sagledam ja ne mogu da se otrgnem iz svog ličnog nezadovoljsva aktuelnom političkom garniturom i posledične ostrašćenosti."

Mislim da bi odgovori u ovakvom stilu bili prekretnica u smislenoj diskusiji

Ja mislim da ti nisi u stanju da sagledaš kritiku na racionalnom nivou, ali si preterano zaslepljen sopstvenim prenaglašenim elitizmom i pokondirenošću pa neke normalne primedbe na projekat gledaš kroz politiku, iako to bukvalno niko nije pomenuo.

Pa nije baš tako, ovde zapravo dominira "kritika svega postojećeg" stav i zapravo mi koji ne kritikijemo, bivamo percipirani kao incident (ili ti botovi/sendvičari ili šta god).
To što sebe tako percipiraš, ne znači da i drugi tako rezonuju. Ti za sebe kažeš da si apolitičan, a visiš na temi o politici više nego neki politični. Drugo, kroz samo tvoje pisanje se stiče utisak nekoga ko se i te kako interesuje za politiku, i kako onda misliš da neko može dijametralno drukčije da te doživi. Evo, recimo @Гага nije toliko kritički nastrojen, a nikada ga nisam doživeo kao bota, nekog kome je politika na prvom i najbitnijem mestu, као nekog kome smeta kritičko mišljenje drugih...​

Ovde je neargumentovana kritika normalizovana jer je gro ljudi jako nezadovoljno aktuelnom političkom garniturom (+ sveprisutni konzervatizam i otpor prema promenama) i teško im je da bilo koji projekat koji je u planu ili se već gradi, sagledaju sa racionalne strane, uz obaveznu introspekciju postavljanjem pitanja "da li bi mi se ovo svidelo da je sada 2010. godina" i tek tada bi neko trebao da napiše smislen komentar/kritiku, pa makar to smisleno bilo nešto u stilu:

"Mislim da mi se ne sviđa, ali nisam u stanju da sagledam ovaj projekat na racionalnom nivou, jer kako god da ga sagledam ja ne mogu da se otrgnem iz svog ličnog nezadovoljsva aktuelnom političkom garniturom i posledične ostrašćenosti."

Mislim da bi odgovori u ovakvom stilu bili prekretnica u smislenoj diskusiji
Taj tvoj smisleni odgovor je nešto najbesmislenije što sam ikada do sada pročitao. Ovime samo potvrđuješ mišljenje koje ima jedan deo članova o drugim članovima. Ja, i meni slični, kada kažemo da nam se nešto ne sviđa, i to navedemo konkretnim razlozima, odmah se javi gomila dušebrižnika da objasni kako smo mi kritičari svega i svačega, kako ne umemo racionalno i realno da sagledamo širu sliku, kao i dobrobit svega... To nije put ka normalnoj diskusiji, niti će biti. Da li bi ti bio u stanju da kada god se pojavi neki novi projekat da napišeš: "Meni se ovaj projekat izuzetno sviđa ali ja nisam u stanju da ga realno sagledam i nađem mu ijednu manu, a pogotovo ne onu najveću i najznačajniju."? Naravno da ne bi. E zato je tvoj predlog besmislen.​

Za početak da shvatim da tunel ne moze da se pomera levo desno za po 500 m
Pa kad ti se ne to ukaze kaze ok preterao sam upravu ste upravu si
Eto jedan primer
Dobro, a da li mogu da dobijem nekakvu "garanciju" da neću biti napadan ako mi se neki projekat svidi i ako simpatiju (ili oduševljenje) prema projektu otvoreno izrazim?

Mogu da ti kažem samo u svoje ime. Ne i u ime drugih forumasa.Kao što si primetio ja te nigde nisam napadao.Meni je čak simpaticna ta da kažem klincaka oduševljenos kod tebe .Sto ako ti je godiste broj u niku 1988 bas i ne ide ne stoji ti.Vec bi trebao da vidiš kako stoje stvari u ovoj državi.Konkrerno ovaj projekat da se gradi u sklopu bnv ili na mjestu nis skladista ili kod zs nbg ili nekoj nn lokaciji ja ne bih imao nista protiv.
Ovde konkretno na ovoj lokaciji je mutljavina na vise nivoa.

SSC kao forum je nešto kao žuta štampa. Lože se deca na hleba i igara, ljudima je jako bitno da se izgrade novi stadioni, da ima kula i da je sve svetluca i sija bez ikakvog kritičkog stava, pa još i kompleksaška krljanja između regionalnih foruma itd. sve te teme su tamo mnogo bitnije i popularnije nego neke ozbiljnije urbanističke teme koje se zaista dotiču života u Srbiji.

Tako da se ne bi previše obazirao na to.
Neznam, ja vidim i da beobuild sve viste postaje politici. Ne prica se o arhitekturi nego o partijama, Vucicu i Vesicu.....
Ja sam ovde da delim informacije o novim projektima, da cujem druga misljenja itd.
Sada ovde svaki 2. post pocinje sa recima: "vidi sta su oni opet uradili"....."bahata drzava"...."bezobrazluk SNS"
Tome po meni ovde nije mesto.

Alio nazalost neki ljudi koriste svaku mogucu platformu za svoje politicko misljenje....

Neznam, ja vidim i da beobuild sve viste postaje politici. Ne prica se o arhitekturi nego o partijama, Vucicu i Vesicu.....
Ja sam ovde da delim informacije o novim projektima, da cujem druga misljenja itd.
Sada ovde svaki 2. post pocinje sa recima: "vidi sta su oni opet uradili"....."bahata drzava"...."bezobrazluk SNS"

Alio nazalost neki ljudi koriste svaku mogucu platformu za svoje politicko misljenje....

Ja to gledam iz malo drugačije perspektive, da je politika normalna ne bi se ni toliko pričalo o njoj. Ali eto nije i ona direktno utiče na svakodnevnicu razvoja grada. Tako da apsolutno razumem to što se piše dosta o tome.

Ili misliš da je najbolje zabiti glavu u pesak i ignorisati kontekst? Za to nije potreban forum, dovoljno je otići na sajtove kao b92, novosti, informer pa uživaj tamo u vestima operisanim od politike.

Mislim da je dobro da covek ponekad zastane i da se preispita ko je i sta je. Ako bi to odradili kolektivno na ovom forumu izgledi su da bi mogli ustanoviti da smo postali ipak malo ogorceni i cinicni, sto je jbg prirodno i dolazi sa godinama. To stanje svesti i nije bas u skladu sa harmonicnim i srecnim zivotom.

Da, stanje nije idealno i materijala za kritiku ima da se napisu knjige. Svrsishodno je naci balans izmedju slepog mladalackog entuzijazma sa SSC i iskustvom opravdanog defetizma sa BB.

Ne treba romantizovati proslost, ne treba se baviti politikanstvom. Konstruktivna kritika sa umerenom dozom entuzijazma sa nadom za bolje sutra.

Kakvo bi ti da imamo mišljenje, kada vidimo šta se planira na određenoj lokaciji i odmah znamo da nije adekvatno za datu lokaciju ili da se na nekoj lokaciji pošto poto pokušava da se nešto izgradi ili kada se insistira da se na prostoru nekog parka ili zelene površine koja je ređa u tom delu grada nešto gradi? Pritom svi vrlo dobro znamo ko odlučuje o tome šta može a šta ne može da se gradi, odnosno šta će i kada i gde da se gradi.

Ja bih najradije voleo kada bi smo mogli da razgovaramo isključivo o projektima, bez spominjanja bilo čega drugog, ali imajući u vidu da čak i za pešački prelaz bez semaforizovanja, moraš da imaš debelu vezu, ne čudi što provejava i ogorčenost.​

Nove radnje ce se dovuci, okolina ce se jos izgraditi, neke kuce prodati po dosta vecoj ceni nego sada.
Aj pitacu sada normalno (mada ahahahahaha, joj i dalje zabavno) zivota ti, kako ce se ikada prodati kuca levo od kule na renderu, sto sada lici na kolibu iz monopola? Lepo je sve receno, projekat sam po strani, evidentno mu ovde nije mesto, objasnio/nacrtao ovaj covek iz kraja avatar_one.

Da, stanje nije idealno i materijala za kritiku ima da se napisu knjige. Svrsishodno je naci balans izmedju slepog mladalackog entuzijazma sa SSC i iskustvom opravdanog defetizma sa BB.

Ne treba romantizovati proslost, ne treba se baviti politikanstvom. Konstruktivna kritika sa umerenom dozom entuzijazma sa nadom za bolje sutra.
Svaka ti je ko Njegoševa, ja nažalost očigledno ne umem tako da se izrazim, pa dobijem osudu, ali bukvalno mislim od reči do reči kako si ti napisao

A meni je pored toga najjače kada neko za neki privatni projekat u moru kritika (manje ili više argumentovanih) u žaru borbe doda i "niko se ne pita koliko će to da košta"

Al pazi za privatni projekat neko ko gleda sa strane treba da se pita ili brine koliko će to da košta 😂

Tada tačno vidiš koliko je neko zapravo ogorčen pisao taj odgovor, i ja tada stvarno ne želim tim ljudima da stajem na muku dodatno i da im repliciram, razmišljam, pusti, ko zna u kojim je problemima, i produžim dalje.

Ko da finansira soc zgrade i toliko stanova vlasnicima, to ni jednom investitoru ne moze da bude isplativo.
Srusice se same. Vec se golim okom primecuje kako se naginju prefabrikovani elementi, terase i slicno. I onako im je rok trajanja vec na isteku. Pa ce se prodavati placevi bam badava

Oprosti, radoznao sam - na kakve kule ti... Kakve kule se tebi dopadaju?

Kasnim sa odgovoram, ali čini mi se da sam postao, hm, pa "impotentan" :D Šalu na stranu, kod Tempo kule konkretno mi se ne sviđa to što deluje da je nekoliko različitih zgrada ostavljeno na suncu i stopile su se jedna u drugu. Previše se htelo nagurati na jedno mesto, pa onda nekako "razbiti" tim različitim fasadama.

Mikrolokacijski, šta ja znam, imam i tu podeljena mišljenja. S jedne strane, pije vodu da je to lokacija tik uz prometni auto-put, a ne nešto duboko u naselju, te da je taj deo naselja i inače nekako zapušten i da zaslužuje uređenje.

S druge strane, Bežanijsku kosu svi (ili makar mi s ove strane Save) doživljavmao kao mirno predgrađe, dominatno naseljeno kućama ili relativno nižim zgradama. Ovo je baš prejak kontrast. Takođe, iako jeste reč o lokaciji uz sam auto-put, kapaciteti postojeće petlje su upitni, naročito što nikada nije izvedena kako treba.

I da se nadovežem na diskusiju koja traje već nekoliko strana - mislim da je čudno da neko ne promeni svoje stavove za 10-20 godina. Naročito da ima drugačije prioritete kao 40-godišnjak, u odnosu na vreme kada je bio 20-godišnjak.

Meni je npr. Beograd bio "najlepši" kad sam bio srednjoškolac i student. Ali ne zato što je tada grad imao neku vrhunsku upravu ili što su se stvari radile kako treba (iako uprava jeste bila bolja od ove i mnoge stvari se jesu radile bolje), već zato što je u to vreme ova naseobina najbolje zadovoljavala moje potrebe - da imam dobre prijatelje, da imam gde da izađem i da se dobro provedem, i da se osećam bezbedno. I tada mi jesu visoko na listi želja bili dolasci nekih brendova u BG (npr. H&M u koji danas gotovo da ni ne ulazim, a tada sam mislio da je to ono baš super mesto za obući se), ili nekih lanaca brze hrane, jerbo se jesam mahom hranio đubretom napolju. I tada sam mislio da bi Beograd bio baš superiška sa nekakvim klasterom kula, jer je to ono što vidiš u holivudskim filmovima kad vidiš grad. To, Horejšio meće naočare na lici i ispaljuje neki mudri "oneliner" dok sunce kupa Majamijev skajlan iza njega :D

Kad si matori, debeli ćale kao ja danas, sasvim je izvesno da ćeš da brineš o drugim stvari. Da će da te nervira zagađen vazduh. Da će da ti smeta buka (koju si, licimUre jedan pre 20 godina i sam pravio drugim ljudima pod prozorima), da će da ti smetaju pljuge u svakom j*benom zatvorenom prozoru, iako si kao mladić redovno vonjao na duvanski dim jer ti skoro celo društvo purnja ko Turci. Smeta ti smeće u parku (jednom sam našao iskorišćeni špric dok sam šetao s detetom), smeta ti što se škole raspadaju, smeta ti hronični nedostatak parking prostora, smeta ti loš javni prevoz, smeta ti što grad generalno nije kids friendly i što se sve svodi na parkove, zoo vrt i dva, tri dečja pozorišta. Smeta ti što se svuda nekontrolisano gradi,a što se infrastruktura razvija puževim korakom. Smeta ti nedostatak kulturnih sadržaja, mesta gde zaposleni ljudi mogu da izađu. Smeta ti što koncerti počinju u 11, što je tako nefer prema ljudima koji ujutro rade. Smeta ti svašta nešto.

I onda nećeš biti euforičan što niče još jedna kula, jer život tebi zbog nje neće biti bolji, ili bar neće biti drugačiji. Dobro, promeniće mi se malo pogled s terase, i to je to.

Ali meni ne smeta što su ljudi euforični kad se nešto gradi. Ja sam dugo ovde važio za "Homera optimistu koji u svemu vidi nešto dobro", pa možda i za deo "samo nek' se gradi" ekipe. Nema razloga da se toliko pljujemo. ALi dobro je da se rasprava vodi argumentima (po mogućstvu pravim argumentima, a ne onima "to je svuda tako" ili "u normalnim zemljama nije tako", znate već o čemu pričam) :D

Sve u svemu, demokracija!

Bilo bi lepo kada bi se staza koja ide uz autoput od nadvoznjaka u Partizanske Avijacije produzila pesackim mostom do bloka 37, sada staza ide samo do terena.
Стаза, како је ти зовеш, која иде уз бивши ауто-пут, је тротоар, а има и степеница, иде све до Тошиног бунара (тамо где се сад гради одбојкашки спортски центар).

Стаза, како је ти зовеш, која иде уз бивши ауто-пут, је тротоар, а има и степеница, иде све до Тошиног бунара (тамо где се сад гради одбојкашки спортски центар).
Te stepenice (ako jos postoje) posto one sto idu bas od terena ne postoje, su sigurno u losem stanju i idu gore od Bezanije, a trotoar od nadvoznjaka uz autoput je slep. Brze je resenje da se nastavi a ne okolo preko terena pa stepenicama. Hocu reci imali bi dorektnu vezu, ovako moras okolo i stepenicama.

Lepo sto planiraju pasarelu preko autoputa.
Screenshot_20240218_111741_edit_327936631898495.jpg

To je za sirotinju, pasarela je za odabranu elitu. Na renderu.

Vrh