Eh, da ti objasnim kako to izgleda iz ugla taksista (konačno mislim da sam ih shvatio, ne kažem da se 100% i slažem).
Tu je glavno pitanje ko će to da plati? Taksista od cene vožnje, ili mušterija kako dodatna naplata (ili čak mesečna članarina)?
Nama deluje da taksi već dovoljno skup, pa verovatno mislimo da to treba taksista da plati.
Čak i ako bih ja platio kao dodatak, taksista to vidi kao novac koji je negde iscureo, a mogao je da bude povećanje cene usluge.
Sve u svemu, to su neki paraziti koji tu skidaju neki procenat.
Jedini način da to ne budu bačene pare je da te aplikacije nekako dovuku dodatne mušterije. Pri tome, ne mislim da jedan taksista dobije dodatne mušterije koje drugi taksista izgubi, pošto to znači da na kraju svi pošteni moraju kroz te aplikacije, i onda mu to ispadne "reket" na njihovu zaradu. Možda je nama ugodnije, ali njima realno isto u najboljem slučaju, verovatno i komplikovanije sa raznim app-ovima, računima i provizijama.
Neki veoma dobar app možda može da unapredi prevoz kroz dinamičko određivanje cene, pa i da doda po koju vožnju u sistem tako što će u nekim terminima vožnje biti jefitinije, a taksistima se opet više isplate od sedenja na stanici. Izvan toga se priča svodi na raspravu ko bi koliko trebalo da zarađuje, a to je čisto gubljenje vremena (ja nikad nisam čuo da je neko nekoga ubedio da bi trebalo manje da zaradi).
CarGo je što se mene tiče mnogo toga odradio, imamo aplikacije u taksijima, imamo kartice, imamo čak i plaćanje kroz aplikaciju (mada se za to često bune).
Bilo bi lepo da je to moglo i samo kroz takmičenje udruženja, ali čini mi se da su tu stvari znatno inertnije, pa da udurženje ne može da bude mnogo skuplje (članarina), čak iako ima više posle. Možda se Pink malo tu odvojio (to mogu taksisti da nam kažu)
Edit: odnosilo se na post od bl3y4