Šta je novo?

Svetska politika

Ja bih pre ovo nazvao sloboda izbora najpovoljnije ponude za uvoz energenata, a ne konkretno ruskih energenata. Ako neko drugi ponudi povoljnije, naravno da će izabrati nekog drugog.
Dobro tu sad ima dva momenta:
- Ovo što su potpisali u sklopu (re)vazalizacije sa Amerikom; tu realno nije do njih, naterani su
- Sve što Brisel sam izmišlja i puca sebi u nogu (tj u radijatore i cegere)

EU može da opstane samo ako se zategne još više.
To je dosta kompleksno. Povećalo bi efkiasnost svakako međutim veliki problem je to što EU mora da se vrati korenima i da energiju i delovanje usmeri na bolji život i razvoj Evropljana i Evrope. A zadnju deceniju i više imamo situaciju gde broj ljudi smatra da se to ne dešava. Poljaci jesu nadobudni ali su veoma oprezni što se tiče stavova sa EU zbog komšija. To je i razlog zašto Orban, ovaj novi Čeh i ostali “anti EU” političari neće raditi na izlasku iz iste već na promeni politike u istoj.

Orban Fico, Babuš, Lepen, Vilders....

Koliko ja mogu da sagledam stvari, EU može da opstane samo ako se zategne još više. Da se odluke stvarno donose u jednom centru i da se sprovode brzo i efikasno u svom državama. Dešava se da Meloni smanjuje navalu migranata u Itlaiju, a Španije ih lagano pusti. I oni opet stignu u Italiju. To nije održivo. U svojim podugačkim postovima Zuma je već objasnio da demokratija više nije bitna, potrebna je disciplina. Znači nacionalne države treba da prenesu još veći deo suverenosti na Brisel. Pre toga treba donesti stroga pravila, pošto bez pravila ne može.
Ako to pojedinim državama ne odgovara, a ne odgovara, rešenje će samo doći, vratiće se granice, rasturiti jedinstveno tržište, svako će krenuti svojim putem. I onda kome obojci a kome opanci. Diče se Poljaci velikim uspesima a teške milijarde je upumpano u njihovu ekonomiju.
Реци, кад је централитзација била добра идеја, макар у "демократичној ЕУ"? Што да се задржимо ту? Не мора једна држава да доноси одлуке за све, може и једна особа која ће бити бирана на намештеним изборима.

Кад живимо 1984 да живимо до краја.

Neneslav wrote :
,,... EU može da opstane samo ako se zategne još više...,,

Svako zatezanje je dokaz kretanja ka smeru raspuštanja.te u cilju opstanka prinudjeni su da krenu u stezanje

Svako stezanje vuce sa sobom prisilu
, te moguce dve opcije :
- Jedoumlje i put ka vec videnim istoriskih devijacijama društva sa izvesnim krajem u vidu dobrovoljnog ili pod silom raspada.
- Prisilu niko ne voli te bice pokušaja izlaska po matrici koju je vec postavila V.Britanija

Za dobrovoljni ostanak potrebna im je realisticna opšta opasnost koja može izazvati zajedničku nesrecu svih pa u cilju izbegavanja i odbrane od te realistične opasnosti doci ce do jaceg ujedinjenja tj do tog stezanja i poslušnosti. uveliko se radi.

Trenutno na toj preko potrebnoj realističnoj opasnosti debelo rade. Hajd da pogodimo koja je u pitanju.😄
- Opšti potop.... nije.
- ogroman oblak velikih meteorita koj ce padati po čitavoj Evropi.... nije.
- Nova kuga, tipa COVIDa.... to još nije ni razjašnjena a ni završena prica

I dolazimo do jedine preostale mogucnosti
- Opšta ugroženost od rata. Na žalost samo jedna Evropska država je toliko velika i snažna da može biti realan protivnik.

A u tu trubu vec duvaju poprično dugo bez obzira što debelo falširaju , al bitno je da duvaju ili kako naš narod kaže
,, prde u prazno,, ( izmišljaju i preuvelicavaju svaku trunku ) možda im i to pomogne u tom njihovom planu za dobrovoljno pritezanje svih članica.

Drago mi je što nismo u toj ludari 😃

EU ima strukturne probleme koje se odlažu i odlažu. Ali ne može doveka. i dete od 5 godina jednom poraste. Već neko vreme su na raskrsnici i konačno treba da odaberu put - ili veća centralizacija ili mekša unija ili razlaz.
najveći problemi su nejednaki razvoj, monetarna unija bez fiskalne unije, ne mogu da se dogovore da li da dugovi budu zajednički, da li da se ide ka većim bankama na evropskom nivou ili će svaka dražva imati svoje šamione, problem sa migranirima je najevidentiji (naveo sam situacija Italija Španija, ima tu jš neke smatraju da ne mogu bez migranata, drugi ih neće), neke kupuju ruski gas, druge ga ne žele, neke smatraju da im je Rusija neprijatelj i ne veruju im (baltik, poljaska, skandinavija), drugi smatraju da je opasnost prenaduvana, itd, može još puno toga da se nabraja.
Hipokrizija je na veoma velikom nivou, jedno se priča drugo radi (ili se ništa ne radi). Tako shvatam i ove populiste - "da se ja dokopam vlasti, onda ćemo da se zakačimo na fondove i sve će biti OK".
Da ponovim - niko od njih nema hrabrosti da raspiše referendum za izlazak. Smatram da je to rešenje, ako narod glasa za ostanak, onda poštuješ pravila i ne budniš se. Ako je odgovor NE, onda izađeš i ideš sam.
To će biti dobro i za nas. Da vidimo kakva je ta tvorevina i da li treba da se troši društvena energija u beskrajnim raspravama približavati se ili ne?Ako je ne vole ČEsi ili Madjari, Franscuzi i Litvanci što bi se mi cimali?

Ti opet sve pogrešno tumačiš. Svako protivljenje pokušaju jednoumlja na čelu EU nazivaš protivljenjem EU. Ne, oni se ne protive EU, već se protive EU onakvoj kakva je danas i žele da je promene. Zašto bi raspisivali referendum za izlazak iz EU kad im cilj nije izlazak iz EU nego reforma na način za koji se oni zalažu?

Da ponovim - niko od njih nema hrabrosti da raspiše referendum za izlazak. Smatram da je to rešenje, ako narod glasa za ostanak, onda poštuješ pravila i ne budniš se. Ako je odgovor NE, onda izađeš i ideš sam.
Pa ne ide to tako. Naravno da ćeš da se buniš i vučeš tamo gde ti više odgovara (ako ti tako više odgovara, nego da ideš sam). Uopšte ne vidim problem u tome.
Ako ti pravilo ne odgovara, zatežeš da se ta pravilo promeni...

Ti opet sve pogrešno tumačiš. Svako protivljenje pokušaju jednoumlja na čelu EU nazivaš protivljenjem EU. Ne, oni se ne protive EU, već se protive EU onakvoj kakva je danas i žele da je promene. Zašto bi raspisivali referendum za izlazak iz EU kad im cilj nije izlazak iz EU nego reforma na način za koji se oni zalažu?
OK, da se složimo da se ne slažemo. Nije to jednoumlje nego neefikasnost. Koja će se vremenom još više produbljavati. Najočitije će biti na migranskom pitanju, ali ono što će najviše boleti su ekonomska pitanja. I jednog dana unije neći biti (možda na papiru da, ali u realnom životu ne)
Ne znam kakve su to reforme koji već nabrojani političari predlažu? Nisam pročitao neko održivo rešnje od njih. Jedino, dajte demokratiju, tj da radim šta hoću, ali dajte i fondove. Kao što sam i rekao na početku ove male diskusije - i jare i pare.

Edit: da dodam i to da EU osim Rusiji ne odgovara više ni Americi, ne znam kako stoje stvari sa KInezima, da li je veliko i jedinstveno tržište bolje za njihov izvoz.

Poslednja izmena:
Edit: da dodam i to da EU osim Rusiji ne odgovara više ni Americi, ne znam kako stoje stvari sa KInezima, da li je veliko i jedinstveno tržište bolje za njihov izvoz.
Sa ovim se ne slažem, tj. možda polovično slažem.
Americi ne odgovara EU koja ima dovoljno snage da je autonomna od Amerika, i void svoju politiku. Ali EU kao Američka kolonija im svkako odgovara, i vidimo da stvari neminovno idu u tom pravcu.

Трамп је питао Макрона шта ти треба да напустите ЕУ.

Israel accused of detaining Greta Thunberg in infested cell and making her hold flags

The environmental campaigner Greta Thunberg has told Swedish officials she is being subjected to harsh treatment in Israeli custody after her detention and removal from a flotilla carrying aid to Gaza, according to correspondence seen by the Guardian.

According to the correspondence, Israeli forces are also reported by another detainee to have taken photographs where Thunberg was allegedly forced to hold flags. The identity of the flags is unknown.

In an email sent by the Swedish foreign ministry to people close to Thunberg, and seen by the Guardian, an official who has visited the activist in prison said she claimed she was detained in a cell infested with bedbugs, with too little food and water.

“The embassy has been able to meet with Greta,” reads the email. “She informed of dehydration. She has received insufficient amounts of both water and food. She also stated that she had developed rashes which she suspects were caused by bedbugs. She spoke of harsh treatment and said she had been sitting for long periods on hard surfaces.”

“Another detainee reportedly told another embassy that they had seen her [Thunberg] being forced to hold flags while pictures were taken. She wondered whether images of her had been distributed,” the Swedish ministry’s official added.

The allegation was corroborated by at least two other members of the flotilla who had been detained by Israeli forces and released on Saturday.

“They dragged little Greta [Thunberg] by her hair before our eyes, beat her, and forced her to kiss the Israeli flag. They did everything imaginable to her, as a warning to others,” the Turkish activist ErsinÇelik, a participant in the Sumud flotilla, told Anadolu news agency.

Lorenzo D’Agostino, a journalist and another flotilla participant, said after returning to Istanbul that Thunberg was “wrapped in the Israeli flag and paraded like a trophy” – a scene described with disbelief and anger by those who witnessed it.

Organisers estimated that around 250,000 people joined the demonstration - a figure supported by local police.

KYKGZLQ4MFJKDMM5M26IISZQ44.jpg

Niko od tih što "protestuju za Palestinu" ne sme i ne želi da ode tamo na Bliski istok, pa da onda odande protestuju i bore se. Nego sve na daljinu, i iz komfora i bezbednosti Evropskih gradova gde im IDF ništa ne može.

Palestina u srcu, ali ipak, Evropska socijalna pomoć je iznad svega.

Tramp odavno preti svakome ko bi se usudio da podriva ulogu dolara kao svetske rezervne valute. Jer im upravo to omogućuje da štampaju novac kako im zatreba.

Briks sada ima novu ideju.

Slabo pratim dešavanja u Gazi, ne zanima me previše.
Bacio sam jutros pogled na demonstracije i iznenadila me masovnost. Mislio sam da to protestuju migranti iz severne afrike i bliskog istoka, ali većina je domaće stanovništvo.
Malo sam pogledao i društvene mreže i strane forume, oseća se zabrinutost kod desnice da će na ovaj način oživeti posustala i poražena levica u Evropi. Imaju temu na kojoj mogu da podižu mase. Zato je možda Tramp i požurio da to reši, da se ne diže tolika prašina. Pa će drugi čin da produži kasnije. Nije lako gledati ljude a naročito decu koja gladuju. Gladuju i u Sudanu na primer, ali to ne privlači toliku pažnju i interes, nema očiglednog krivca na kome se može svaliti krivica. Izrael je i tako dežurni krivac. A i zabrljao je, previše dugo traje to u Gazi.

Pa shvatili Alahovci da ne moraju više ni da protestuju, Evropljani će i to da rade umesto njih. 😁

Da, stvarno šta rade nenormalni Evropljani. Protestuju jer deca umiru od gladi i jer im se uskraćuje pravo na život, kako samo mogu to da rade. Ako su druge veroispovesti, znači treba da okrenemo glavu na sve užase koje čine povampireni moćnici nad nedužnim ljudima.

Doduše, ovde se okreće glava i na pravoslavne ukrajinske žrtve, a bogami i na sopstvene žrtve iz nedavnih ratova. Poznati smo po neempatičnosti.

Evo ga još jedan koji ne kapira da i Palestince i Ukrajince boli uvo za njega i njegove lepe misli, pa čak i za pomoć. Jer po njima, nikad ništa nije dovoljno i ceo svet im nešto duguje, a oni svetu ništa.

A Evropljani koji se bave Gazama i beznadežnim pustinjama dok im migranti siluju i privode decu a zemlje im se raspadaju iznutra, se ne mogu opisati kao ništa drugo do sluđeni maloumnici. Mislim na onaj deo koji se cima i kida oko Ukrajine i pogotovu oko Gaze i Palestine.

Te Palestince čak ni jedan Egipat ne želi da prima više. I to sa dobrim razlogom. Samo libtardi po Evropi još veruju da mogu da ih kultivišu, i to ljubavlju, plesom, cvetićima i Woke rečnikom.

Poslednja izmena:
Slabo pratim dešavanja u Gazi, ne zanima me previše.
Bacio sam jutros pogled na demonstracije i iznenadila me masovnost. Mislio sam da to protestuju migranti iz severne afrike i bliskog istoka, ali većina je domaće stanovništvo.
Malo sam pogledao i društvene mreže i strane forume, oseća se zabrinutost kod desnice da će na ovaj način oživeti posustala i poražena levica u Evropi. Imaju temu na kojoj mogu da podižu mase. Zato je možda Tramp i požurio da to reši, da se ne diže tolika prašina. Pa će drugi čin da produži kasnije. Nije lako gledati ljude a naročito decu koja gladuju. Gladuju i u Sudanu na primer, ali to ne privlači toliku pažnju i interes, nema očiglednog krivca na kome se može svaliti krivica. Izrael je i tako dežurni krivac. A i zabrljao je, previše dugo traje to u Gazi.

Једно 80ак година, мање више

Vrh