Valjda je jasno (ne kažem da se ja sa svim ovim slažem, ali da je očigledno):Št ana primer?
Za početak:
- Prekid imigracije sa bliskog istoga i iz afrike
- Prekid trošenja velikih suma na oružje za Ukrajinu
- Sloboda uvoza ruskog gasa
Valjda je jasno (ne kažem da se ja sa svim ovim slažem, ali da je očigledno):Št ana primer?
To što govore je za decu od 5 godina, a to što rade je ono stvarno. A već sam rekao da ništa ne rade, samo govore.
Sloboda uvoza ruskog gasa
Dobro tu sad ima dva momenta:Ja bih pre ovo nazvao sloboda izbora najpovoljnije ponude za uvoz energenata, a ne konkretno ruskih energenata. Ako neko drugi ponudi povoljnije, naravno da će izabrati nekog drugog.
To je dosta kompleksno. Povećalo bi efkiasnost svakako međutim veliki problem je to što EU mora da se vrati korenima i da energiju i delovanje usmeri na bolji život i razvoj Evropljana i Evrope. A zadnju deceniju i više imamo situaciju gde broj ljudi smatra da se to ne dešava. Poljaci jesu nadobudni ali su veoma oprezni što se tiče stavova sa EU zbog komšija. To je i razlog zašto Orban, ovaj novi Čeh i ostali “anti EU” političari neće raditi na izlasku iz iste već na promeni politike u istoj.EU može da opstane samo ako se zategne još više.
Реци, кад је централитзација била добра идеја, макар у "демократичној ЕУ"? Што да се задржимо ту? Не мора једна држава да доноси одлуке за све, може и једна особа која ће бити бирана на намештеним изборима.Orban Fico, Babuš, Lepen, Vilders....
Koliko ja mogu da sagledam stvari, EU može da opstane samo ako se zategne još više. Da se odluke stvarno donose u jednom centru i da se sprovode brzo i efikasno u svom državama. Dešava se da Meloni smanjuje navalu migranata u Itlaiju, a Španije ih lagano pusti. I oni opet stignu u Italiju. To nije održivo. U svojim podugačkim postovima Zuma je već objasnio da demokratija više nije bitna, potrebna je disciplina. Znači nacionalne države treba da prenesu još veći deo suverenosti na Brisel. Pre toga treba donesti stroga pravila, pošto bez pravila ne može.
Ako to pojedinim državama ne odgovara, a ne odgovara, rešenje će samo doći, vratiće se granice, rasturiti jedinstveno tržište, svako će krenuti svojim putem. I onda kome obojci a kome opanci. Diče se Poljaci velikim uspesima a teške milijarde je upumpano u njihovu ekonomiju.
Pa ne ide to tako. Naravno da ćeš da se buniš i vučeš tamo gde ti više odgovara (ako ti tako više odgovara, nego da ideš sam). Uopšte ne vidim problem u tome.Da ponovim - niko od njih nema hrabrosti da raspiše referendum za izlazak. Smatram da je to rešenje, ako narod glasa za ostanak, onda poštuješ pravila i ne budniš se. Ako je odgovor NE, onda izađeš i ideš sam.
OK, da se složimo da se ne slažemo. Nije to jednoumlje nego neefikasnost. Koja će se vremenom još više produbljavati. Najočitije će biti na migranskom pitanju, ali ono što će najviše boleti su ekonomska pitanja. I jednog dana unije neći biti (možda na papiru da, ali u realnom životu ne)Ti opet sve pogrešno tumačiš. Svako protivljenje pokušaju jednoumlja na čelu EU nazivaš protivljenjem EU. Ne, oni se ne protive EU, već se protive EU onakvoj kakva je danas i žele da je promene. Zašto bi raspisivali referendum za izlazak iz EU kad im cilj nije izlazak iz EU nego reforma na način za koji se oni zalažu?
Sa ovim se ne slažem, tj. možda polovično slažem.Edit: da dodam i to da EU osim Rusiji ne odgovara više ni Americi, ne znam kako stoje stvari sa KInezima, da li je veliko i jedinstveno tržište bolje za njihov izvoz.
Slabo pratim dešavanja u Gazi, ne zanima me previše.
Bacio sam jutros pogled na demonstracije i iznenadila me masovnost. Mislio sam da to protestuju migranti iz severne afrike i bliskog istoka, ali većina je domaće stanovništvo.
Malo sam pogledao i društvene mreže i strane forume, oseća se zabrinutost kod desnice da će na ovaj način oživeti posustala i poražena levica u Evropi. Imaju temu na kojoj mogu da podižu mase. Zato je možda Tramp i požurio da to reši, da se ne diže tolika prašina. Pa će drugi čin da produži kasnije. Nije lako gledati ljude a naročito decu koja gladuju. Gladuju i u Sudanu na primer, ali to ne privlači toliku pažnju i interes, nema očiglednog krivca na kome se može svaliti krivica. Izrael je i tako dežurni krivac. A i zabrljao je, previše dugo traje to u Gazi.
Retko ko se cimao toliko dok stvari nisu eskalirale.Једно 80ак година, мање више