Šta je novo?

Svetska politika

Jedan veoma uzbuđeni mladi čovek pokušava da shvati kakva je vrsta osobe mogla napisati onakav članak u Njujork Tajmsu i šta oni ustvari žele da kažu. Odgledao sam puno njegovih razgovora sa raznim ljudima i uvek je bio oličenje akademskog, mirnog, strogo kontrolisanog i dobro obaveštenog analitičara političkih dešavanja. Međutim ovo je nešto drugo, daleko vrednije. Obavezno pogledajte, poučno je.

Hvala @Zuma na izuzetnom videu. Vrlo iskren i osetljiv autor videa.

"Get your 18 olds in the game". Fascinantno.

Autor potvrdjuje moj utisak o inherentnom rasizmu NATO armije i fascinacijom nasiljem.
"Have a good kill" strategija.
Fascinacija ubijanjem za koju znaju svi koji su radili u korporacijama.
"Kill the competition!"

Poslednja izmena:
Холивуд деценијама тренира младе западњаке за оружани сукоб са Russkies, the Ivans and Red bad guys.

I na ovoj temi ljudi naloženi na neki rat između EU i Rusije. Šta je bre ovo, nikad nisam video da mediji trovači izmanipulišu i nalože ovoliko puno naroda za ovako kratko vreme...

Jao pa sad mi je jasno, previše čitate V92...

Naslov: NATO ulazi u rat
Tekst: Neki Rus negde tamo rekao da će NATO možda reagovati ako ovi ikad izguraju dalje od Dnjepropetrovska

Ja prestao da i otvaram taj portal, uđem možda dvaput nedeljno.

I na ovoj temi ljudi naloženi na neki rat između EU i Rusije. Šta je bre ovo, nikad nisam video da mediji trovači izmanipulišu i nalože ovoliko puno naroda za ovako kratko vreme...
Ми од 90их чекамо да неко узврати НАТИ што што нас је бомбардовала.
А млади запад се од 80их до данас активно васпита како су russkies the bad guys, били црвени или не.

А блее92 избегавати нашироко.
1743539575133.jpeg

Ameri pumpaju paranoju od Rusa oduvek i stalno. Kod Evropljana je to u fazama. 90ih i 2000ih ih nisu drndali ali od Krima naovamo se to nastavilo a od Ukrajine - očekivano - eksplodiralo.

Ali mislim da uprkos svemu tome većina će biti i ostati protiv ratovanja sa Rusijom.

Ljudi (i mediji) ovde previše ozbiljno shvataju prazna Makronova lupetanja, kao i nameru Poljske da bude sposobna da se odbrani, ali ne i da ide da zauzima Odesu i Dnjepropetrovsk.

Mani se B92. Pročitaj, pogledaj, informiši se o parama koje nemci i svi ostali troše dodatno na oružje. Od naroda niko ni reč nije rekao. Oni se spremaju.

Što se nas tiče, bolje da zarate EU i Rusija, jer ako ne budu ratovali protiv Rusije strah me je na kome će da potroše tu gvožđuriju.

Ne čitaš šta pišem. Ja sam V92 manuo odavno. Ali mislim da neke od vas voza dobrano.
Pročitaj, pogledaj, informiši se o parama koje nemci i svi ostali troše dodatno na oružje. Od naroda niko ni reč nije rekao. Oni se spremaju.
Da, zamisli, kada jedna nacija 20 godina najviše u Evropi skresava vojnu moć, brojnost i budžet, logično je očekivati da će posle nekog vremena morati da ulaže jako puno, najviše od svih, da bi ponovo dostigla prosek regiona.
view

Što se nas tiče, bolje da zarate EU i Rusija, jer ako ne budu ratovali protiv Rusije strah me je na kome će da potroše tu gvožđuriju.
Ko zna, možda bace sve to na Srbiju jer nemaju pametnija posla i jer ne mogu da unište Srbiju bez ispaljenog metka.

Inače, ozbiljno pitanje za sve koji se nadaju propasti Evrope. Ne za one koji su protiv članstva Srbije u EU ili su kivni na nju (što oba mogu da razumem), nego za one koji baš navijaju za propast Evrope:

Kako tačno zamišljate da bi Srbiji pogodovalo i koristilo ako bi Evropa propala ili se srozala?

Kako tačno zamišljate da bi Srbiji pogodovalo i koristilo ako bi Evropa propala ili se srozala?
Svaki čovek je skup racionalnih i iracionalnih impulsa.
Iracionalno u nama slavi sunovrat skotova koji drže ostatak sveta u kolonijalnom ropstvu, evo već 400 godina.
Racionalno u nama postavlja pitanje - a šta ćemo mi nindže ako oni potonu? Koja to ekonomija u Srbiji može da preživi smrt njenog glavnog kupca?

Ali realno, niko tu ništa ne može - trendovi su takvi kakvi jesu, trenutno izgleda kao da idu putem potpunog ekonomskog, demografskog, političkog i svakog drugog kolapsa.
Nemački SUV je 70.000 EUR, kineski je 35.000 EUR. A brzo će Kinezi da dobace kvalitet nemačkih kola, ako već nisu. Ako su mogli u mobilnim telefonima, mogu i u automobilima.
I nema tu mnogo priče. Tako je kako je. Tu pomoći nema.

Ja ne vidim mogućnost dugoročnog obrtanja ovih negativnih trendova.
Evropa, umesto da vida rane, i usvaja racionalniju politiku, ide putem dalje konfrontacije, naoružavanja vođena ovim retardiranim širenjem straha od Rusa, što dodatno samo degradira ekonomsku supstancu - da ne govorim o demografiji, socijalnim trvenjima itd. Teško se to opravlja... i da oprave, opet je nemački SUV 70k EUR, a kineski 35k.

A šta ćemo mi nindže?
Nemam pojma, iskreno! Ali uveren sam da je vezivati sopstvenu sudbinu za ovu i ovakvu Evropu bilo krajnje budalasto.

Madjari dele pare, Soros levim momcima, Orban desnim

Orban "lent":
10 billion HUF to Marine Le Pen
1.8 billion HUF to Santiago Abascal
45 billion HUF to Milorad Dodik
3 billion HUF to Janez Jansa
2 billion HUF to Nicola Gruevski

Vučić je na samofinsiranju

A šta ćemo mi nindže?
Nemam pojma, iskreno! Ali uveren sam da je vezivati sopstvenu sudbinu za ovu i ovakvu Evropu bilo krajnje budalasto.

Mi sada ne možemo znati šta će biti najbolje kad jednom sa političke scene nestane čitava trenutna garnitura Evropskih političara, a na vlast dođu oni koji su odrasili i formirali se u novom multipolarnom svetu. Ali u međvremenu je sasvim jasno šta je najbolje.

Srbija treba da bude ekonomski povezana sa Evropom, ali (do tada) NE SME biti i politički povezana.
Dakle treba da budemo član neke ekonomski integrisane zajedničke Evropske zone, ali sa očuvanom političkom suverenošću.

Vreme kad je Evropa imala para da izdašno deli kandidatima i novim članicama je prošlo. Taj voz je davno otišao iz stanice i neće se vratiti decenijama.

U vreme kad se Evropa priprema za rat, ali bez novca, tako što će naoružavanje da finansira zaduživanjem na račun neizvesnog budućeg ekonomskog uspeha, koji je teško vidljiv jer sada više nema ni jeftine energije, ni svojih sirovina, ni politički uticaj u novoj raspodeli snaga u svetu, ni razvijene industrijske grane budućnosti (AI, Informacione tehnologije, svemirska industrija, genetika...), a IMA totalno nesposobne birokrate kao voćstvo, kad je uvela cenzuru, kad su im mediji postali sinhronizovani politički pamfleti, kad je zaboravila na demokratiju, kad u njoj sudovi ukidaju izbore i zatvaraju nepoželjne kandidate, da ne spominjemo davno zagubljenu socijalnu svest o potrebi smanjivanja društvenih nejednakosti, dakle vezati se i politički SADA, uoči mogućeg sukoba i sa eksplicitno najavljenim periodom siromaštva zbog militarizacije čitavog društva - to bi sada bila čista ludost. Nema druge reči za tu vrstu političkog slepila. U tako užasnim okolnostima bilo kakve prednosti našeg članstava u EU bi sigurno bile bitno manje od gubitaka zbog toga što bi morali da sledimo suludu i destruktivnu politiku i što bi izgubili mogućnost da se na vreme i na najbolji način pozicioniramo u svetu koji je radikalno promenjen i koji više nikada neće biti isti. Čak ni blizu. Ići na slepo, izgubiti slobodu političkog delovanja baš u vreme globalnih promena, kad je još nemoguće precizno predvideti šta će se sve desiti, ja zaista ne nalazim dovoljno snažne reči za tu vrstu gluposti i slepila. To je kao kad su Sloba i Mira slučajno prevideli da se SSSR raspao i da možda nije baš previše mudro i dalje forsirati neku njihovu verziju komunizma ... potpuna ludost. To je ono što zameram onom delu naše pro-zapadne opozicije koja je dalje za trenutno i puno članstvo u EU, kao da su slepi za sve što se oko njih događa. Pa i ja sam za to da budemo deo Evrope jer se upravo tu nalazimo, i uvek sam bio za to, ali ne bilo kakve Evrope, ne bilo kada, i ne po svaku cenu. Kad se međunarodna situacija razbistri i smiri, kad budemo znali više o budućim odnosima snaga, šta ko nudi i kakvu će politiku da vodi, i kad budale koje sada upravljaju sa EU negde odu, onda ponovo možemo razmotriti šta je najbolje dalje raditi. U međuvremenu, naša "po svaku cenu u EU" opozicija mora promenti svoju međunarodnu politiku i najzad shvatiti šta se oko njih dešava, jer inače, sa takvim idejama, nikad neće pobediti.

Ovako želi pregovore:

Da. U pravu si mozda. Medjutim Dima kaze da ce Rusija najverovatnije prekinuti da pregovara,
SAD ce izvrsiti dodatni pritisak na Rusiju. 500% carine na robu iz drzava koje kupuje naftu iz Rusije.

RT: Putin envoy to visit Washington – media​

Kirill Dmitriev will reportedly meet with Donald Trump’s Ukraine negotiator, Steve Witkoff

Ocekuje se da SAD/Izrael napadnu Iran.
Primeceno je sletanje US starteske avijacije na ostrvo Diego Garsia koje je jako pogodno za napad na Iran.

Poslednja izmena:
Трампов фокус је на заштити Израела. Асада је елиминисао као претњу, а Сиријски ефективи су сведени на ниво Авгнистана. Иран је преостала претња.
Смета му рат у Европи пошто му развлачи снаге на два жаришта, а брину се и за далеки исток.

Jedno "predavanje" profesora Wolfa. Prvo o stanju u Americi, zatim o Trampovim tarifama, i na kraju o Evropi.

Economy and Empire

Трампов фокус је на заштити Израела. Асада је елиминисао као претњу, а Сиријски ефективи су сведени на ниво Авгнистана. Иран је преостала претња.
Смета му рат у Европи пошто му развлачи снаге на два жаришта, а брину се и за далеки исток.
6477c302e99c86664d46b7f3c15cfabeac573070d47e2062a14075ab1946ebc1_1.jpg

Ljudi, a zapitajte se - da su te dodatne tarife tako efikasne i pogubne po Ruse, pa koji đavo nisu bile uvedene ranije?
Niko ih se nije setio do dolaska Trampa na vlast?
Meni ovo više izgleda na "što je babi milo" priču....bilo je toga i ranije.... "Putin boluje od raka", "Rusi uzimaju čipove iz veš mašina da naprave rakete", "Rublja će biti rubble very soon", "Rusija gubi rat...".... i tako dalje...

Hajde da vidimo, ali ja ne verujem...
Na kraju krajeva, dalje zaoštravanje i širenje sankicja na treće države je mač sa dve oštrice za SAD.
Antagoniziraju saveznike, teraju ih na bržu dedolarizaciju, cene energenata rastu svima... itd...

Mimslim da Tramp mora da pokaze da je zestok momak i "war president" i da Ukrajina nije izgubljena zbog njega.
Sem toga on je obecao mir za 24 sata.

Vrh