Šta je novo?

Svetska politika

Gle ko se vratio!

Nemački film iz 2015. godine.

@inoppi
I feel like this movie is conveying a different message than they meant to

@nobbyfirefly57
What message is that?

@johnathandoe6034
It's funny, this movie is actually such a good showing of how Political Extremism can be masked for the common population... Probably a lesson that we as people need the most right now, and it's actually brilliant how it shows that something as terrible as Hitler can happen today...

And then half the comments are agreeing with this movie as if it's showing Hitler in a good light... Almost completely proving that people nowadays are falling for political extremism more than ever before.

Postoji prevod na CC

Poslednja izmena:
Eh....priznajmo neki nasi ljudi imaju problem sa integracijom po svetu pa se cude sto ih bas "ne vole" na poslu ili skoli. Zamisli ne vole kad se neko ponasa kao seljak, nepristojan je i nece da uci jezik......ccccc taj zli zapad
Nije u svakoj zemlji Zapada situacija potpuno ista. @Cotra i ja smo živeli baš u Holandiji recimo. Moj utisak vezano za SAD i Kanadu na osnovu iskustva mojih sestara je da su oni svesno zemlja doseljenika, i da kao pripadnici belih hrišćanskih naroda nisu izloženi indirektnom nacionalizmu kao kod evropskih anglosaksonaca. Čak oni koji su rođeni u SAD se jako često sele iz grada u grad, iz države u državu.

Elita u nauci i sportu je svet za sebe u kojem je manje od 1% populacije. Tu prolaz ima i najcrnji č***ga, najžući Kinez, pa čak i ljudi poreklom iz Moskovske, Kijevske ili Bele Rusi. Takođe kod jako traženih profesija (recimo, prehrambeni tehnolog u Holandiji), može se u građane prvog reda ući preko reda.

Vezano za jezik, 15 godina je razlika uzrasta u kojoj kod većine prestaje mogućnost dobrog izgovora. Čak i kada se jezik jako dobro nauči vezano za fond reči, gramatiku, pa čak i sleng, ostaju tragovi po kojima se stranac prepozna čim otvori usta. U ruskom je to "Ы", u francuskom izgovor "r" i "u", u holandskom izgovor "g" i "ch"... Sledeća generacija naših može da se potpuno asimiluje, i da postanu veći Holanđani od Holanđana recimo. Holandski nacionalni stav je "diraj nam u gene, ali u kulturu nikako". Ima i lenjih da uče jezik, ali ni sa onima koji ga dobro nauče nije jednostavno. Daću nekoliko primera iz svog okruženja:

- Marokanka opštinska službenica, 15 godina radila kao Pčelica Maja, obećavali joj unapređenje, a od unapređenja ništa. Kada je došlo do kraćenja zaposlenih u javnom sektoru, prva na spisku za šut kartu, još joj se smeje u lice isti koji joj je obećavao unapređenje. Marokanka plače kao kiša. Moj eritrejski brat nesvrstani, koji je radio sa njom, preko socijalnih programa zbog narušenog zdravlja dobija posao taksiste, i to za taksi koji nije ulični već razvozi direktore po ugovorima sa firmama. Odnosno, socijalni programi su jaki, ali ne isključuju podelu na građane prvog, drugog i trećeg reda.
- Marokanka, Srpkinja, i nekoliko Holanđanki rade zajedno u apoteci. Za razliku od Srbije, u Holandiji su upravo žene nosioci nacionalizma (to se oseća i pri upoznavanju). Priča mi ta naša apotekarka da se upravo tamo jako oseća ta podela na građane prvog, drugog i trećeg reda.
- U firmi gde sam radio, za svoj posao vrlo sposoban Turčin sa velikim iskustvom je degradiran sa "faze D" na "fazu C", zato što se pojavio neki Holanđanin sa skromnim iskustvom kojem su dali posao.(u firmi postoje faze A do H).
- Po zakonu u Holandiji onome ko ima 5 godina staža u tvojoj firmi moraju da daju ugovor za stalno (koji te štiti ko belog medveda), ili te šutnu. Grka su šutnuli, ali je na istoj poziciji ostalo dementno staro holandsko zaprdalo, koje blago rečeno čak i sabotira posao. Ja sam obavljao deo njegovog posla samo da mi pravi manje duplog posla. Na mesto Grka je došao mladi holandski blesavko.
- Na mesto zamenika menadžera dolazi pravo sa univerziteta lik koji nema pojma o sistemu u koji je došao, a od prvog sekunda ti je nadređeni. Holanđanin. Ja sam bi po poslovnoj logici, takvog čoveka provukao kroz sve niže pozicije nekoliko meseci, pre nego što bi dobio takvu poziciju, bez obzira koliko je dobru školu završio.
- Bosanka izbeglica, diplomirani pedagog sa velikom praksom u Bosni, koja je naučila dobro holandski (standardno to je gramatika i fond reči odlično, u izgovoru se čuje da si stranac). Predlažu joj posao u bolnici, da se bavi dnevnim boravkom za decu koja čekaju operaciju. Ona je očekivala da će sa decom da crta, da im smišlja igre za razvoj ličnosti, a oni joj predložili da kada se završi igra njen posao bude da počisti i pospremi posle dece. Ona ih je oterala u tri lepe, i uzela da prodaje novine ispred supermarketa. Bolje da sama uzme neki provereno prosti posao, nego da je Holanđani ponižavaju.
- Uđi u holandski supermarket (holandski labac supermarketa). Sve što ćeš naći od balkanskih proizvoda je ajvar Podravka, Hrvatska. Čak i za neanglosaksonaske odavno članove Evropske Unije naćićeš jedan ili nijedan njihov proizvod, iako pravno-ekonomski ta roba ide bez prepreka, a postoji dovoljno brojna populacija naroda tih država da bi to bilo isplativo. Ali zato, neanglosaksonske evropske proizvode iz raznih zemalja uključujući i balkanske, čak i van Evropske Unije, načićeš kod nacionalno neopterećenih čisto zdravo poslovnih Turaka i Arapa!

Da, u Holanđani je Jugosloven građanin drugog reda, ali je za visokoobrazovanog Jugoslovena van specijalnih rođačko-partijskih kružoksa sa znanjem nekoliko stranih jezika to veličanstven skok i penjanje. U Holandiji sam prvi put na svojoj koži osetio:
- Plaćen godišnji odmor
- Plaćeno bolovanje
- "Trinaesta plata"
- Internu obuku
- Na tržištu rada ne postoje neodgovaranje na tvoju ponudu niti sajmovi isp*šavanja (službeno "sajmovi zapošljavanja"),
- Upisan staž
- Stabilnost posla
- Jasna pravila poslodavca (znaš šta da očekuješ)
- Uvažavanje od strane nosioca ekonomske moći pa makar i na nivou građanina drugog reda.
- Da kao neko ko je većinu dotašnjeg života proveo u školovanju prvi put imam posao u kojem moj potpis i pečat imaju poslovno-pravnu težinu, i da imam podređene.

Posle svega toga, dolazim u Belorusiju, gde kao stranac postajem građanin prvog reda, posao bolji i odgovorniji od onoga koji sam imao u Holandiji, i sa dva puta manje evra daleko bolji život od onog u Holandiji. Sam imam vrlo veliko poštovanje prema Holandiji, i video sam i doživeo tamo mnogo pozitivnih primera, ali je opet ne bi preporučio ni jednom članu porodice uzrasta 2-18 godina. Ne tiče se uopšte LGBT pitanja. Tiče se robotizovanja savremenog čoveka globalnom kulturom. Savetujem studije, privremeni, rad, praksu, stažiranje, eventualno mladalački avantutizam, želju da se proba novo i različito, ali ne i puštanje korenja tamo.

Sam imam vrlo veliko poštovanje prema Holandiji, i video sam i doživeo tamo mnogo pozitivnih primera, ali je opet ne bi preporučio ni jednom članu porodice uzrasta 2-18 godina. Ne tiče se uopšte LGBT pitanja. Tiče se robotizovanja savremenog čoveka globalnom kulturom. Savetujem studije, privremeni, rad, praksu, stažiranje, eventualno mladalački avantutizam, želju da se proba novo i različito, ali ne i puštanje korenja tamo.
Imam potpuno isto misljenje i slicna iskustva. Za bilo koji prokjekat, bice stavljeno da ga vodi Holandjanin, makar bio i glup. Nikako stranac. Mozda je to i razumljivo, ali svakako neprijatno za strance.
Vrlo zanimljiva kultura, racionalna, otvorena za inovavciju, dobro za biznis, ali nikako za decu i mlade.
Meni je cerka isla u vrtic u Holandiji. Ono sto me zapanjilo je disciplina. Npr, postoji pauza i tada deca idu u WC. Samo tada. Ko nije isao ima da trpi. Iza nasmejanog, liberalnog sveta krije se organizacija vojnog logora. Bebe se ostavljaju same od pocetka, obicno u sobicama u potkrovlju, koje su redovno hladne.
Postoji specijalna flasa koja se napuni vrucom vodom i stavi u omotac, i stavlja uz ledja bebe. To vam omogucava da vam se beba ne smrzne nocu u negrejanim protorijama, jer stedite. Posto bebe placu na 3 sata, ali i cesce, ako se to desava nocu, zvanicna preporuka roditelja je "da sto pre kondicioniraju bebum, da ih ne budi nocu"

Ovakav nacin ophodjenja cesto, ( naravno ne uvek, ) stvara ljude koji se krecu na granici autisticnosti.

Sve je podredjeno ekonomiji i efikasnosti.

Nije u svakoj zemlji Zapada situacija potpuno ista. @Cotra i ja smo živeli baš u Holandiji recimo. Moj utisak vezano za SAD i Kanadu na osnovu iskustva mojih sestara je da su oni svesno zemlja doseljenika, i da kao pripadnici belih hrišćanskih naroda nisu izloženi indirektnom nacionalizmu kao kod evropskih anglosaksonaca. Čak oni koji su rođeni u SAD se jako često sele iz grada u grad, iz države u državu.

Elita u nauci i sportu je svet za sebe u kojem je manje od 1% populacije. Tu prolaz ima i najcrnji č***ga, najžući Kinez, pa čak i ljudi poreklom iz Moskovske, Kijevske ili Bele Rusi. Takođe kod jako traženih profesija (recimo, prehrambeni tehnolog u Holandiji), može se u građane prvog reda ući preko reda.

Vezano za jezik, 15 godina je razlika uzrasta u kojoj kod većine prestaje mogućnost dobrog izgovora. Čak i kada se jezik jako dobro nauči vezano za fond reči, gramatiku, pa čak i sleng, ostaju tragovi po kojima se stranac prepozna čim otvori usta. U ruskom je to "Ы", u francuskom izgovor "r" i "u", u holandskom izgovor "g" i "ch"... Sledeća generacija naših može da se potpuno asimiluje, i da postanu veći Holanđani od Holanđana recimo. Holandski nacionalni stav je "diraj nam u gene, ali u kulturu nikako". Ima i lenjih da uče jezik, ali ni sa onima koji ga dobro nauče nije jednostavno. Daću nekoliko primera iz svog okruženja:

- Marokanka opštinska službenica, 15 godina radila kao Pčelica Maja, obećavali joj unapređenje, a od unapređenja ništa. Kada je došlo do kraćenja zaposlenih u javnom sektoru, prva na spisku za šut kartu, još joj se smeje u lice isti koji joj je obećavao unapređenje. Marokanka plače kao kiša. Moj eritrejski brat nesvrstani, koji je radio sa njom, preko socijalnih programa zbog narušenog zdravlja dobija posao taksiste, i to za taksi koji nije ulični već razvozi direktore po ugovorima sa firmama. Odnosno, socijalni programi su jaki, ali ne isključuju podelu na građane prvog, drugog i trećeg reda.
- Marokanka, Srpkinja, i nekoliko Holanđanki rade zajedno u apoteci. Za razliku od Srbije, u Holandiji su upravo žene nosioci nacionalizma (to se oseća i pri upoznavanju). Priča mi ta naša apotekarka da se upravo tamo jako oseća ta podela na građane prvog, drugog i trećeg reda.
- U firmi gde sam radio, za svoj posao vrlo sposoban Turčin sa velikim iskustvom je degradiran sa "faze D" na "fazu C", zato što se pojavio neki Holanđanin sa skromnim iskustvom kojem su dali posao.(u firmi postoje faze A do H).
- Po zakonu u Holandiji onome ko ima 5 godina staža u tvojoj firmi moraju da daju ugovor za stalno (koji te štiti ko belog medveda), ili te šutnu. Grka su šutnuli, ali je na istoj poziciji ostalo dementno staro holandsko zaprdalo, koje blago rečeno čak i sabotira posao. Ja sam obavljao deo njegovog posla samo da mi pravi manje duplog posla. Na mesto Grka je došao mladi holandski blesavko.
- Na mesto zamenika menadžera dolazi pravo sa univerziteta lik koji nema pojma o sistemu u koji je došao, a od prvog sekunda ti je nadređeni. Holanđanin. Ja sam bi po poslovnoj logici, takvog čoveka provukao kroz sve niže pozicije nekoliko meseci, pre nego što bi dobio takvu poziciju, bez obzira koliko je dobru školu završio.
- Bosanka izbeglica, diplomirani pedagog sa velikom praksom u Bosni, koja je naučila dobro holandski (standardno to je gramatika i fond reči odlično, u izgovoru se čuje da si stranac). Predlažu joj posao u bolnici, da se bavi dnevnim boravkom za decu koja čekaju operaciju. Ona je očekivala da će sa decom da crta, da im smišlja igre za razvoj ličnosti, a oni joj predložili da kada se završi igra njen posao bude da počisti i pospremi posle dece. Ona ih je oterala u tri lepe, i uzela da prodaje novine ispred supermarketa. Bolje da sama uzme neki provereno prosti posao, nego da je Holanđani ponižavaju.
- Uđi u holandski supermarket (holandski labac supermarketa). Sve što ćeš naći od balkanskih proizvoda je ajvar Podravka, Hrvatska. Čak i za neanglosaksonaske odavno članove Evropske Unije naćićeš jedan ili nijedan njihov proizvod, iako pravno-ekonomski ta roba ide bez prepreka, a postoji dovoljno brojna populacija naroda tih država da bi to bilo isplativo. Ali zato, neanglosaksonske evropske proizvode iz raznih zemalja uključujući i balkanske, čak i van Evropske Unije, načićeš kod nacionalno neopterećenih čisto zdravo poslovnih Turaka i Arapa!

Da, u Holanđani je Jugosloven građanin drugog reda, ali je za visokoobrazovanog Jugoslovena van specijalnih rođačko-partijskih kružoksa sa znanjem nekoliko stranih jezika to veličanstven skok i penjanje. U Holandiji sam prvi put na svojoj koži osetio:
- Plaćen godišnji odmor
- Plaćeno bolovanje
- "Trinaesta plata"
- Internu obuku
- Na tržištu rada ne postoje neodgovaranje na tvoju ponudu niti sajmovi isp*šavanja (službeno "sajmovi zapošljavanja"),
- Upisan staž
- Stabilnost posla
- Jasna pravila poslodavca (znaš šta da očekuješ)
- Uvažavanje od strane nosioca ekonomske moći pa makar i na nivou građanina drugog reda.
- Da kao neko ko je većinu dotašnjeg života proveo u školovanju prvi put imam posao u kojem moj potpis i pečat imaju poslovno-pravnu težinu, i da imam podređene.

Posle svega toga, dolazim u Belorusiju, gde kao stranac postajem građanin prvog reda, posao bolji i odgovorniji od onoga koji sam imao u Holandiji, i sa dva puta manje evra daleko bolji život od onog u Holandiji. Sam imam vrlo veliko poštovanje prema Holandiji, i video sam i doživeo tamo mnogo pozitivnih primera, ali je opet ne bi preporučio ni jednom članu porodice uzrasta 2-18 godina. Ne tiče se uopšte LGBT pitanja. Tiče se robotizovanja savremenog čoveka globalnom kulturom. Savetujem studije, privremeni, rad, praksu, stažiranje, eventualno mladalački avantutizam, želju da se proba novo i različito, ali ne i puštanje korenja tamo.
Pa dobro tako je u Holandiji, ne moze da svugde bude isto. Ako ti se ne svidja vratis se ili ides dalje sto ste ti i Cotra uradili. Svakako stoji da se na zapadu postuje zakon i znas sta da ocekujes na poslu tj. svako radi svoj posao nema tu jedan dan radis jedno sutra drugo........ovde imas situacije da ti "zaborave" da upisu staz, da ti poslodavac daje deo plate na ruke, ili gde ti isplate na racunu pa traze da vratis deo ili ti se sugerise da skratis odmor i razne druge gluposti. Generalno nasi ljudi "prodisu" kad odu negde i bude im cudno sto se postuju zakoni i zna neki red

Poslednja izmena:
Pa dobro tako je u Holadniji, ne moze da svugde bude isto. Ako ti se ne svidja vratis se ili ides dalje sto ste ti i Cotra uradili. Svakako stoji da se na zapadu postuje zakon i znas sta da ocekujes na poslu tj. svako radi svoj posao nema tu jedan dan radis jedno sutra drugo........
Svakako u Holandiji ne moze da se desi da ti sef naredi da ides na njegov plac i hranis njegove kokoske.
Medjutim postoje drugi, suptilni nacini izivljavanja i vesta zaobilazenja zakona.
Npr ovako se radi u Holandiji:
"Potpisi blanko otkaz!
Ovo sto ti trazimo nije po zakonu, ali ako hoces da dobijes ovaj posao, samo potpisi!"

I to su standardne stvari, u odenosu valsnik (uprava) - radnik.

Tu ne ubrajamo ono sto je postalo epidemija u neoliberalizmu, bez obzira na zemlju - umnozavanje psihopata i ludaka na poslu, koji po svojoj prirodi maltretiraju zaposlene.

Poslednja izmena:
На неком врхунцу евроатлантског фанатизма у Србији пре 10-15 година сам говорио људима да се не заносе, да ће пре западне политичке елите заличити на нашу овде него ми на њихову. Лако је било њима да глуме пристојност у времену западног хегемонизма, потпуне контроле дословно свега и империјалног врхунца. Иронично тад су ти пристојни побили милионе по Блиском Истоку.

И ево их сад, имају своје Шешеље, Динкиће, Ђинђиће, Ђелиће, Дулиће, Мићуне, Коштуне а верујем и Вучиће. Биће све гори и гротескнији како их Кина буде рутински сатирала својом тактичношћу, знањем, пристојношћу, технологијом...

Што кажу trust the process. Ко је читао лисабонски споразум, ко је разумео одлуке ЕУ и запада, знао је како ће завршити западна демократија и њени весници - У брлогу ратова и најприземније демагогије недостојне ни нашег политичког муља 90их.

Poslednja izmena:
Holanđani imaju ogroman kompleks više vrednosti. Nisam nikad živeo u Holandiji, ali moje ograničeno iskustvo sa njima je pokazalo da oni misle za Balkan da je necivilizovana skupina naroda koja hoće da se ogrebe o zapadnoevropsku socijalnu pomoć.

Holanđani imaju ogroman kompleks više vrednosti. Nisam nikad živeo u Holandiji, ali moje ograničeno iskustvo sa njima je pokazalo da oni misle za Balkan da je necivilizovana skupina naroda koja hoće da se ogrebe o zapadnoevropsku socijalnu pomoć.

ja sam imao slicno iskustvo radeci sa njima. jos kada pokrenu pricu o srebrenici xD
mada kod nas je bilo jedno vreme dosta expata, oni u svom bablu mi u nasem. prvo smo mislili da ti stranci znaju nesto, a onda skontas da nemaju pojma i da nije bez razloga dosao u srbiju a ne u london

Vecina Istocnih Evropljana, a da ne govorimo o ostalima, upravo i pokusava da se ogrebe.
Placu, kukaju i lazu, sto Holandjani ne podnose.

Svaki narod ima svoje stereotipe o svakom narodu. Pa i mi, pozitivne i negativne o svakom

Stereotipi su nuznost i potreba.
Oniom omgucavaju svakom pripedniku jedne zajednice da se statisticki ispravno postavi prema pripadnicima druge zajednice.

Bilo bi zanimljivo šta bi se desilo da u Srbiju dođu stvarno problematični migranti. Za sada su ovi Šrilančani manje/više pristojni i neproblematični, a od crnaca kod nas dolazi uslovno elita, koja odaje pozitivan utisak. Loš utisak ostvaruje mnogo od migranata u tranzitu.
Pa dobro tako je u Holandiji, ne moze da svugde bude isto. Ako ti se ne svidja vratis se ili ides dalje sto ste ti i Cotra uradili. Svakako stoji da se na zapadu postuje zakon i znas sta da ocekujes na poslu tj. svako radi svoj posao nema tu jedan dan radis jedno sutra drugo........ovde imas situacije da ti "zaborave" da upisu staz, da ti poslodavac daje deo plate na ruke, ili gde ti isplate na racunu pa traze da vratis deo ili ti se sugerise da skratis odmor i razne druge gluposti. Generalno nasi ljudi "prodisu" kad odu negde i bude im cudno sto se postuju zakoni i zna neki red
Ono što je zanimljivo i nepoznato za većinski srpsku zapado-okrenutu javnost, red i pravila su i na istoku, sa eventualno po nekom sivom zonom. Tako od svega nabrojanog u Belorusiji ima da ti poslodavac deo plate da na ruke, ali ne i da ti zakine od odmora, staža ili nečeg drugog ili trećeg. U Rusiji je dosta strogo u najjačim velikim gradovima, ali se često u dubokoj unutrašnjosti situacija loše kontroliše, i ima zloupotreba koje su za Srbiju mala maca.

Vezano za način i prostor za zloupotrebe, postoje ti slučajevi u Holandiji, nije do države nego do bezskrupuloznosti pojedinca. Tako da zakon o prostituciji dozvoljava Holanđaninu da postane makro-muž nekoj bednoj latinoamerikanskoj lepotici. Tera je da prodaje ljubav, a da on uzme najveći deo para, a ako neće, evo ti razvod i deportaciju u favelu odakle si došla. Posle 5 godina kada dobije holandski pasoš, može i da se razvede, a on uzima drugu latinoamerikanku.

U jednom od glavnih "prestonica cveća" po kojima je Holandija poznata, postoji masovna zloupotreba radnih prava migrantske radne snage, a vezana za strance koji ne znaju ni holandski, ni engleski, ni svoja prava. A pri tome, imaju dobre advokate koji pokrivaju poslodavca. Tu se stvara i paradoks da je "jednakiji" onaj ko ima skupljeg advokata. Znam za jedan slučaj koji je "jednakiji" pokrenuo na štetu nekoliko desetina farmera, a rekli su mi da ne govorim koje je mesto u pitanju zato što će ta vest oboriti cenu njiva 15 kilometara u krug.

Stereotipi su nuznost i potreba.
Oniom omgucavaju svakom pripedniku jedne zajednice da se statisticki ispravno postavi prema pripadnicima druge zajednice.
Ali su takodje opasni. Npr. u americi i dalje vlada stereotip da su rusi i italijani mafijasi ili da su muslimani teroristi. Da li je to fer prema 99% rusa, muslimana i italijana koji nisu? Da li ako imas kolegu muslimana treba da se postavis kao da je moguci terorista?
Nije dobro ziveti tako i postavljati se prema stereotipima. Za mene je svako prazan list papira dok ga ne upoznam, nit dobar nit los, nit vredan nit lenj

Poslednja izmena:
Ali su takodje opasni. Npr. u americi i dalje vlada stereotip da su rusi i italijani mafijasi ili da su muslimani teroristi. Da li je to fer prema 99% rusa, muslimana i italijana koji nisu? Da li ako imas kolegu muslimana treba da se postavis kao da je moguci terorista?
Nije dobro ziveti tako i postavljati se prema stereotipima. Za mene je svako prazan list papira dok ga ne upoznam, nit dobar nit los, nit vredan nit lenj
Da, opasni su.

Ali ljudi su uglavnom vodjeni stereotipima. Recimo posle 11. septembra ljudi su se sklanjali u vozu da ne sede pored muslimanki koje su zamotane. Vrlo neprijatno za muslimanke, ali vrlo prijatno za onoga koji pprezivi teroristicki napad. Ljudi idu na sigurno.

Ako izdajes stan crncu u SAD, statisticki je veca sansa da ces imati posla sa kriminalom.
Takva je jednostavno statistika i mnogi su zrtve stereotipa, a neki su zrtve kriminala.
Ne kazem da je robovanje stereotipa dobro, ali tavi su ljudi.

I ja sam jednom priiznajmljivanju, ne stana nego samo sobe u NL imao slicnu situaciju. I baba koja mi je izdavala sobu mi je kasnije pricala kako se uplasila kad je cula da sam iz Srbije. Iako sam cak nasao taj kontakt preko firme koja je bila poznata korporacija. I baba mi je posle rekla: "Rekla sam sebi, sada terba da se poakzem da sam hriscanka". Tako je ona, uplasena sto izdaje stan potencijalnom kriminalcu, to shvatila kao ispit pred bogom, koji od nje ocekuje takvu zrtvu.
Uopste, sa religioznim ljudima je daleko bolje poslovati, nego sa anarhistima i poslednji su pokusali da me prevare u NL.

Kada sam dosao u Holandiju, bio sam simpatizer anarhista, 10 godina kasnije bio sam simpatizer konzervativaca.

Da, opasni su.

Ali ljudi su uglavnom vodjeni stereotipima. Recimo posle 11. septembra ljudi su se sklanjali u vozu da ne sede pored muslimanki koje su zamotane. Vrlo neprijatno za muslimanke, ali vrlo prijatno za onoga koji pprezivi teroristicki napad. Ljudi idu na sigurno.

Ako izdajes stan crncu u SAD, statisticki je veca sansa da ces imati posla sa kriminalom.
Takva je jednostavno statistika i mnogi su zrtve stereotipa, a neki su zrtve kriminala.
Ne kazem da je robovanje stereotipa dobro, ali tavi su ljudi.

I ja sam jednom priiznajmljivanju, ne stana nego samo sobe u NL imao slicnu situaciju. I baba koja mi je izdavala sobu mi je kasnije pricala kako se uplasila kad je cula da sam iz Srbije. Iako sam cak nasao taj kontakt preko firme koja je bila poznata korporacija. I baba mi je posle rekla: "Rekla sam sebi, sada terba da se poakzem da sam hriscanka". Tako je ona, uplasena sto izdaje stan potencijalnom kriminalcu, to shvatila kao ispit pred bogom, koji od nje ocekuje takvu zrtvu.
Uopste, sa religioznim ljudima je daleko bolje poslovati, nego sa anarhistima i poslednji su pokusali da me prevare u NL.

Kada sam dosao u Holandiju, bio sam simpatizer anarhista, 10 godina kasnije bio sam simpatizer konzervativaca.
Il ti rekla nesto baba kad si otisao iz njenog stana?

Do sada se podrazumevalo da svaka veća država svoju političku poziciju gradi na osnovu sopstvenog interesa. Međutim politika EU je duže vreme pravi izazov za većinu analitičara jer po svemu izgleda da radi protiv sopstvenih interesa. Profesor Michael Hudson misli da je najzad uspeo da shvati zašto se to dešava. Vrlo ukratko, veruje da je koren ovakve politike EU pogrešna ekonomska teorija. Naime, u isto vreme se u EU steklo nekoliko ozbiljnih problema. Upala je u organizacione probleme sinhronizacije interesa previše bitno različitih država članica baš kad je svet na pragu nove tehnološke revolucije koja će u u znatnoj meri promeniti ekonomiju, dok je istovremeno izgubio pristup sirovinama, jeftinoj energiji i tržištu Rusije. Ako se sada i Amerika povlači iz Evrope, a pri tome još ucenjuje EU da se udalji od Kine, što EU delimično mora i zbog zaštite svog tržišta, onda dobijamo situaciju savršenog haosa: EU je iznenada kao neprijatelje dobila SVE TRI velike sile, baš onda kad je izgubila pristup energiji, sirovinama i tržištu Rusije, a delimično i Kine.

Profesor Michael Hudson veruje da je elitni sloj ljudi u EU zbog toga u pravoj panici, i da su se zbog toga uhvatili pogrešne ekonomske teorije. Shvatajući da zbog svega ovoga MORAJU brzo da pokrenu privredu, rešili su da krenu u ogromne investicije u stvaranje Evropskog vojno-industrijskog kompleksa po ugledu na Američki. I to sa skoro trilion dolara investicija koji će se stvoriti obveznicama i zajmovima, tj štampanjem para. Sve to zbog verovanja da je jedini način brzog pokretanja privrede i stvaranja puno radnih mesta upravo državno investiranje u vojno-industrijski kompleks. Problem je međutim što im je za to neophodan neki rat. Drugačije se narod ne može ubediti da finansira nešto što je toliko na njegovu štetu. Jer vojna industrija ne pravi neka upotrebna, u svakodnevnom životu korisna dobra, koja bi ikome od tog naroda bila potrebna. Tu se pravi nešto čija je jedina svrha da bude uništeno, tj da stvori stalno ponavljajuću potražnju za još takvih proizvoda, a time i još profita za sledeći ciklus investiranja. Dakle, tobože dugoročni pokretač privrede i zapošljavanja. Činjenica da Rusija ni u kom slučaju ne preti Evropi jer to po snazi i populaciji niti može, niti tamo uopšte ima bilo čega što Rusiji treba, tj što već nemaju ili se jeftinije i bezbednije ne može naći na drugim mestima, nije ni važna. Pošto je, kad stvarne opasnosti nema, trošenje za vojsku provereno dobar način da se narod SILOM NATERA da "kupuje" nešto od čega lično nema baš nikakve koristi. Ako takve opasnosti koja služi kao alibi nema, izmisliće je pošto prethodno uvedu ozbiljnu cenzuru.

Po profesoru (ekonomisti) Michaelu Hudsonu to je jedno smisleno objašnjeje ovakve politike EU. Problem je međutim što ulaganje u vojsku ne može zameniti pravu, korisnu proizvodnju i razvoj, jer se ne stvaraju dobra koja rešavaju stvarne životne potrebe naroda, pa zato u odsustvu rata i nemaju pravu ekonomsku vrednost. Zato je po njemu ovakav pokušaj razvoja ekonomije unapred osuđen na propast. Takve ideje ( Military Keynesianism ) su u ekonomskoj teoriji napuštene kao pogrešne.

U videu je opširnije objašnjenje i dosta korisnih informacija. Preporučujem.

Poslednja izmena:
Hvala @Zuma za kratko objasnjenje Hudsonove teorije.
EU svakako vec duze vreme ne vodi realnu politiku.
Stanovnistvo se bombarduje gotovop snsovskom propagandom, i kako tamo ljudi jos vise veruju medijima i politicarima nego ovde, posejano je seme masovne psihoze. Imam kontakta sa nekim Holandjanima i oni veruju da ce Rusija svakog momenta da napadne Poljsku, za zatim i ostatak Evrope.
Cilj evropskih elita je stvaranje ovog velikog fonda preko koga ce moce dobro da se ukrade.
Nadam se, a i jasno je da ce Evropa doziveti fijasko.

Vrh