Nije u svakoj zemlji Zapada situacija potpuno ista.
@Cotra i ja smo živeli baš u Holandiji recimo. Moj utisak vezano za SAD i Kanadu na osnovu iskustva mojih sestara je da su oni svesno zemlja doseljenika, i da kao pripadnici belih hrišćanskih naroda nisu izloženi indirektnom nacionalizmu kao kod evropskih anglosaksonaca. Čak oni koji su rođeni u SAD se jako često sele iz grada u grad, iz države u državu.
Elita u nauci i sportu je svet za sebe u kojem je manje od 1% populacije. Tu prolaz ima i najcrnji č***ga, najžući Kinez, pa čak i ljudi poreklom iz Moskovske, Kijevske ili Bele Rusi. Takođe kod jako traženih profesija (recimo, prehrambeni tehnolog u Holandiji), može se u građane prvog reda ući preko reda.
Vezano za jezik, 15 godina je razlika uzrasta u kojoj kod većine prestaje mogućnost dobrog izgovora. Čak i kada se jezik jako dobro nauči vezano za fond reči, gramatiku, pa čak i sleng, ostaju tragovi po kojima se stranac prepozna čim otvori usta. U ruskom je to "Ы", u francuskom izgovor "r" i "u", u holandskom izgovor "g" i "ch"... Sledeća generacija naših može da se potpuno asimiluje, i da postanu veći Holanđani od Holanđana recimo. Holandski nacionalni stav je "diraj nam u gene, ali u kulturu nikako". Ima i lenjih da uče jezik, ali ni sa onima koji ga dobro nauče nije jednostavno. Daću nekoliko primera iz svog okruženja:
- Marokanka opštinska službenica, 15 godina radila kao Pčelica Maja, obećavali joj unapređenje, a od unapređenja ništa. Kada je došlo do kraćenja zaposlenih u javnom sektoru, prva na spisku za šut kartu, još joj se smeje u lice isti koji joj je obećavao unapređenje. Marokanka plače kao kiša. Moj eritrejski brat nesvrstani, koji je radio sa njom, preko socijalnih programa zbog narušenog zdravlja dobija posao taksiste, i to za taksi koji nije ulični već razvozi direktore po ugovorima sa firmama. Odnosno, socijalni programi su jaki, ali ne isključuju podelu na građane prvog, drugog i trećeg reda.
- Marokanka, Srpkinja, i nekoliko Holanđanki rade zajedno u apoteci. Za razliku od Srbije, u Holandiji su upravo žene nosioci nacionalizma (to se oseća i pri upoznavanju). Priča mi ta naša apotekarka da se upravo tamo jako oseća ta podela na građane prvog, drugog i trećeg reda.
- U firmi gde sam radio, za svoj posao vrlo sposoban Turčin sa velikim iskustvom je degradiran sa "faze D" na "fazu C", zato što se pojavio neki Holanđanin sa skromnim iskustvom kojem su dali posao.(u firmi postoje faze A do H).
- Po zakonu u Holandiji onome ko ima 5 godina staža u tvojoj firmi moraju da daju ugovor za stalno (koji te štiti ko belog medveda), ili te šutnu. Grka su šutnuli, ali je na istoj poziciji ostalo dementno staro holandsko zaprdalo, koje blago rečeno čak i sabotira posao. Ja sam obavljao deo njegovog posla samo da mi pravi manje duplog posla. Na mesto Grka je došao mladi holandski blesavko.
- Na mesto zamenika menadžera dolazi pravo sa univerziteta lik koji nema pojma o sistemu u koji je došao, a od prvog sekunda ti je nadređeni. Holanđanin. Ja sam bi po poslovnoj logici, takvog čoveka provukao kroz sve niže pozicije nekoliko meseci, pre nego što bi dobio takvu poziciju, bez obzira koliko je dobru školu završio.
- Bosanka izbeglica, diplomirani pedagog sa velikom praksom u Bosni, koja je naučila dobro holandski (standardno to je gramatika i fond reči odlično, u izgovoru se čuje da si stranac). Predlažu joj posao u bolnici, da se bavi dnevnim boravkom za decu koja čekaju operaciju. Ona je očekivala da će sa decom da crta, da im smišlja igre za razvoj ličnosti, a oni joj predložili da kada se završi igra njen posao bude da počisti i pospremi posle dece. Ona ih je oterala u tri lepe, i uzela da prodaje novine ispred supermarketa. Bolje da sama uzme neki provereno prosti posao, nego da je Holanđani ponižavaju.
- Uđi u holandski supermarket (holandski labac supermarketa). Sve što ćeš naći od balkanskih proizvoda je ajvar Podravka, Hrvatska. Čak i za neanglosaksonaske odavno članove Evropske Unije naćićeš jedan ili nijedan njihov proizvod, iako pravno-ekonomski ta roba ide bez prepreka, a postoji dovoljno brojna populacija naroda tih država da bi to bilo isplativo. Ali zato, neanglosaksonske evropske proizvode iz raznih zemalja uključujući i balkanske, čak i van Evropske Unije, načićeš kod nacionalno neopterećenih čisto zdravo poslovnih Turaka i Arapa!
Da, u Holanđani je Jugosloven građanin drugog reda, ali je za visokoobrazovanog Jugoslovena van specijalnih rođačko-partijskih kružoksa sa znanjem nekoliko stranih jezika to veličanstven skok i penjanje. U Holandiji sam prvi put na svojoj koži osetio:
- Plaćen godišnji odmor
- Plaćeno bolovanje
- "Trinaesta plata"
- Internu obuku
- Na tržištu rada ne postoje neodgovaranje na tvoju ponudu niti sajmovi isp*šavanja (službeno "sajmovi zapošljavanja"),
- Upisan staž
- Stabilnost posla
- Jasna pravila poslodavca (znaš šta da očekuješ)
- Uvažavanje od strane nosioca ekonomske moći pa makar i na nivou građanina drugog reda.
- Da kao neko ko je većinu dotašnjeg života proveo u školovanju prvi put imam posao u kojem moj potpis i pečat imaju poslovno-pravnu težinu, i da imam podređene.
Posle svega toga, dolazim u Belorusiju, gde kao stranac postajem građanin prvog reda, posao bolji i odgovorniji od onoga koji sam imao u Holandiji, i sa dva puta manje evra daleko bolji život od onog u Holandiji. Sam imam vrlo veliko poštovanje prema Holandiji, i video sam i doživeo tamo mnogo pozitivnih primera, ali je opet ne bi preporučio ni jednom članu porodice uzrasta 2-18 godina. Ne tiče se uopšte LGBT pitanja. Tiče se robotizovanja savremenog čoveka globalnom kulturom. Savetujem studije, privremeni, rad, praksu, stažiranje, eventualno mladalački avantutizam, želju da se proba novo i različito, ali ne i puštanje korenja tamo.