Šta je novo?

Svetska politika

🇨🇳🇪🇺 China is preparing to withdraw $62 trillion worth of its securities from the European market.
Hong Kong authorities are working on creating an alternative to European securities depositories Euroclear and Clearstream to reduce dependence on Western financial infrastructure, the Financial Times reports.
The Hong Kong Exchange (HKEX) and the Hong Kong Monetary Authority plan to transform the Central Money Market Settlement System into an international depository capable of handling cross-border payments and currencies including the yuan.
China's debt securities market is valued at $25 trillion, of which $5 trillion is managed by CMU, while Euroclear and Clearstream currently administer $42 trillion and $20 trillion, respectively.
https://x.com/OopsGuess/status/1897165193408639180

Само пумпај. Још кад Еу пређе на ратну економију, не знам шта ће радити.

Još kad im Tramp uzme Grenland... 😎
Ostade Juropijan Junion bez resursa. 🌈

ВАШИНГТОН - Кина је спремна на царински, трговински или било који други рат са САД, саопштила је данас кинеска амбасада у Вашингтону.
"Ако САД заиста желе да реше проблем фентанила, онда је права ствар да се консултују са Кином тако што ће се међусобно третирати као једнаке. Ако је рат оно што САД желе, било да је то царински рат, трговински рат или било која друга врста рата, спремни смо да се боримо до краја", саопштила је амбасада на друштвеној мрежи Икс.

nek se samo pumpa

Prilozi

• Polish_20250306_021637636.jpg
    Polish_20250306_021637636.jpg
    124,3 KB · Pregleda: 26
FT:'Europe Must Trim Its Welfare State To Build A Warfare State'

Standard of living in Europe has already fallen drastically except if
1) you come from a country where you lived on less than 1 dollar per day and happily get subsidized in exchange for either making kids who can serve as uber-slaves in the future or work already as a slave yourself (as in working for amazon or uber and havin 70% of your "income" used to pay rent and bills), or
2) you have got a good portfolio in shares and this has only gotten up.
Since covid, blackrock and the majors are just collecting the pieces of all the small businesses that have gone bankrupt. On top of that they get the stone, which in Europe is the most valuable investment. Apart from the Swiss they never understood that and have left foreigners buy properties without limitations in time and ownership rights.

Rat i militarizam, "ugrozenost od Rusije" ce dobro doci kapitalistima da demontiraju poslednje ostatke socijalne drzave u Evropi.
Ulazimo u doba diktatura.

Jedno drugo pitanje:

Zasto Tramp povlaci ovako brze, ishitrene poteze? Tako se obicnoradi samo u slucajevima vanrednog stanja.
Black Rock kupio je dve panamske luke da bi odatle oterali Kineze.
Sve se desava nekako prebrzo, a SAD nisu u ratu.
Da li neko to razume?

Poslednja izmena:
Nisu u ratu?

Edit: A ta ideja o demotiranju socijalne države uglavnom dolazi od amerikanaca koji suštinski ne razumeju kako stvari funkcionišu u Evorpi (i većini sveta).
Svakako će ljudi biti siromašniji (neki dosta siromašniji), ali neće se niko pozdraviti sa "besplatnim zdravstvom", "besplatnim školstvom" i sličnim stvarima.

Poslednja izmena:
FT:'Europe Must Trim Its Welfare State To Build A Warfare State'

Standard of living in Europe has already fallen drastically except if
1) you come from a country where you lived on less than 1 dollar per day and happily get subsidized in exchange for either making kids who can serve as uber-slaves in the future or work already as a slave yourself (as in working for amazon or uber and havin 70% of your "income" used to pay rent and bills), or
2) you have got a good portfolio in shares and this has only gotten up.
Since covid, blackrock and the majors are just collecting the pieces of all the small businesses that have gone bankrupt. On top of that they get the stone, which in Europe is the most valuable investment. Apart from the Swiss they never understood that and have left foreigners buy properties without limitations in time and ownership rights.

Rat i militarizam, "ugrozenost od Rusije" ce dobro doci kapitalistima da demontiraju poslednje ostatke socijalne drzave u Evropi.
Ulazimo u doba diktatura.

Jedno drugo pitanje:

Zasto Tramp povlaci ovako brze, ishitrene poteze? Tako se obicnoradi samo u slucajevima vanrednog stanja.
Black Rock kupio je dve panamske luke da bi odatle oterali Kineze.
Sve se desava nekako prebrzo, a SAD nisu u ratu.
Da li neko to razume?
Trump zuri jer zna da za 2 godine postaje "lame duck" predsednik iliti predsednik bez apsolutne moci jer idu midterm izbori za kongres gde najcesce pobedjuje opozicija a onda niko ne slusa vise predsednika koji je u drugom mandatu i ne moze vise nista da progura. Dakle on moze do novembra 2026 da radi sta hoce i zato zuri da progura sto vise idiotluka jer sad ima apsolutnu vecinu

ЕУ колико год хтела нема реалну базу за милитаризацију. Пре свега у људским ресурсима.

Тако је. Они од ћушке коју су добили после Суеца (беше 56е?) нису могли више од подршке у асиметричним хегемонским походима САД. Па једна ВРС у распаду крајем рата их је развлачила и киднаповала по Босни а на Кошарама где су се једини пут сукобили са организованом европском војском налетели на тврдо а где је опет то тврдо било барем 50% у саставу деце на одслужењу војног рока.

У Европи, само Укр, Русија и можда Пољска могу да приуште слање војске у рат где би били спремни на губитке у хиљадама. Ови остали би гинули више приликом дезертерства.

Јасна и непосредна опасност - нек се спреме Бугари, Словаци и Пољаци да гину за западњаке.

Туск изјавио да морају да покрену нови хладни рат са Русијом. Макрон помиње нуклеарке.

Ови су зезнули и југословенску политичку сцену 91е. Потпуни имбецили.

Као и у реалном животу. Упознаш човека тек када одрасте и постане одговоран за себе и свој живот.

Мислим да се назире стратегија САД. Пустиће ово своје ЕУ недоношче да се испонижава и добије батине од старијих а онда их враћају под своју сукњу али под много строжим и за САД повољнијим условима.

Poslednja izmena:
ЕУ колико год хтела нема реалну базу за милитаризацију.
Ako razdvojimo to u tri komponente:
1. naoružanje
2, Ljudstvo
3. Finansije

1, Od naoružanja mogu da proizvedu skoro sve. Industrija naoružanja u evropi ja jaka, posebno u Nemačkoj, Francuskoj i UK. Zaostaju na polju avijacije: lovaca najnovije generacija, mada rafali mogu da prespoje, i transportne avijacije gde većinu letelica obezbedjuju amerikanci. Ali imaju Erbas uz investicije mogu da pojačaju proizvodnju. Tanki su i u svemiru i tu će da imaju najviše problema. Treba mnogo para i rada da postave sve potrebne satelite kako bi mogli da pariraju Amerikancima, Kinezima i Rusima. Za atomsko oružje ne znam, tu je dovoljna i jedna bomba da ode sve u pm.

2. Regrute nemaju. Koliko ja vidim, osim pomenute Poljske, baltičkih država i možda Skandinavije, kod ostalih je moral za ratovanje mnogo mali. Naravno, to može da se promeni sa adekvatnom propagandom i ako budu stvarno napadnuti. Ali Italijane, Špance, pa i Francuze i Nemce ne možeš naterati da uzmu pušku u ruke. Grci bi ustali samo ako bude fajt sa Turskom, sa Rusijom ne. A tek Mađari i Slovaci... mogu da se naljute i da napuste EU i nato, ne znam kako Orban uspava da ostane unutra.
Najbolje vojnike u Evropi ima Ukrajina. Zato i hoće da je na neki način inkorporiraju.

3. pare mogu da namaknu, čak šta više poučeni ratnim Kenizijanstvom Rusije možda tu vide mogućnost da izađu iz recesije. Nisam ekonomista, ne znam kako bi to funkcionisalo, ali ubeđen sam da ako stvarno žele, finansije mogu da nadju.

Јесте да је скоро годину и по дана старо, али вреди спомињати.
1741275739187.png

Не знам да ли је ово пре овде подељено или не. Нема везе. Дај Боже да се ово обестини ускоро.
ezgif.com-video-to-gif-converter (5).gif

Sto se avijacije tice, ta cela prica o boljem jedinicnom avionu je prilicno suplja. POgotovo stelt prica u sukobu sa jakim protivnikom, a posebno sa svojoj teritoriji. Moderni zemaljski radari i uplink obesmisljavaju stelt. Ono gde ima smisla je sunjanje pored sitotinje cija raketa u borbi van vizuelnog dometa ni ne vidi protivnika pre nego sto isti bude vaporizovan. Uopste, napasti neku ozbiljnu drzavu avionom je jako teska prica. Tako da su evropski avioni i vise nego dovoljni, poenta je u brojnosti i obucenosti. Brojnost je manjkava. Ali sve to pricam u nekoj teoriji.

U stvarnom svetu, kaze gore nesrecnik "defending the continent". Od cega, koga, mucenice? Ko pusi tu losu pricu u 2025.?

3. pare mogu da namaknu, čak šta više poučeni ratnim Kenizijanstvom Rusije možda tu vide mogućnost da izađu iz recesije. Nisam ekonomista, ne znam kako bi to funkcionisalo, ali ubeđen sam da ako stvarno žele, finansije mogu da nadju.

Управо то ће и да ураде, уставом обавезне фискалне кочнице ће, па мало да попусте...

Треба им бугимен највише због економије и да би могли и себе и друге да убеде да су шатро битни....

Управо то ће и да ураде, уставом обавезне фискалне кочнице ће, па мало да попусте...

Треба им бугимен највише због економије и да би могли и себе и друге да убеде да су шатро битни....
Ako razdvojimo to u tri komponente:
1. naoružanje
2, Ljudstvo
3. Finansije

1, Od naoružanja mogu da proizvedu skoro sve. Industrija naoružanja u evropi ja jaka, posebno u Nemačkoj, Francuskoj i UK. Zaostaju na polju avijacije: lovaca najnovije generacija, mada rafali mogu da prespoje, i transportne avijacije gde većinu letelica obezbedjuju amerikanci. Ali imaju Erbas uz investicije mogu da pojačaju proizvodnju. Tanki su i u svemiru i tu će da imaju najviše problema. Treba mnogo para i rada da postave sve potrebne satelite kako bi mogli da pariraju Amerikancima, Kinezima i Rusima. Za atomsko oružje ne znam, tu je dovoljna i jedna bomba da ode sve u pm.

2. Regrute nemaju. Koliko ja vidim, osim pomenute Poljske, baltičkih država i možda Skandinavije, kod ostalih je moral za ratovanje mnogo mali. Naravno, to može da se promeni sa adekvatnom propagandom i ako budu stvarno napadnuti. Ali Italijane, Špance, pa i Francuze i Nemce ne možeš naterati da uzmu pušku u ruke. Grci bi ustali samo ako bude fajt sa Turskom, sa Rusijom ne. A tek Mađari i Slovaci... mogu da se naljute i da napuste EU i nato, ne znam kako Orban uspava da ostane unutra.
Najbolje vojnike u Evropi ima Ukrajina. Zato i hoće da je na neki način inkorporiraju.

Ima još jedna komponenta koju sam zaboravio - obaveštajni rad. Kao amateri i sutsajderi mi nemožemo znati kako evropa stoji, alu moj dojam je da su ovde najslabiji. Rusi su ih skroz izbušili, kao i amerikance uostalom, i ne verujem da će se oporaviti

Treba gledati na srednji rok šta je izvodivo. Vojni rokovi se potencijalno mogu vratiti u Evropi. Naoružanje bi mogli da proizvedu, možda ne sve ali dosta toga. Moral za ratovanje je uvek nizak kod svih, ali paradoksalno, povećanje vojnih kapaciteta diže šansu da se rat ne desi.

Mislim da dugoročno, ako to naoružavanje bude išlo u sklopu neke dalje integracije EU odbrane, to i nije toliko loša stvar. ŽIvimo u vreme imperija, SAD, Kina, Rusija su ogromne zemlje sa istim takvim vojnim kapacitetima, dok je Evropa dosta jadna u tom smislu i zavisila je od SAD dosad. Baš podizanje odbrambenih kapaciteta (i inovacije u istim) bi dozvolilo Evropi da skroz odseče Ameriku od uticaja u ovom delu planete.

Tek uz postizanje nekog sigurnosnog balansa sa Rusijom je realno očekivati relaksaciju odnosa i dalju saradnju. Rekao sam već da mislim da unutar EU postoji ozbiljna paranoja od Rusije. Jeste EU brojnija, ali ruski vojni kapaciteti ih sigurno premašuju. Većina zemalja u EU nema gotovo nikakav kapacitet da se odbrani.

Vrh