Šta je novo?

Svetska politika

Bravo @Beki !

Ja sam odavno pisao o tome da Ambasada i nejne sluzbe u potpunoti kontrolis drzavni aparat, ali mi niko nije verovao.

Tramp je već toliko uzburkao stvari i svesno ide na dalje razbucavanje liberalnog poretka da sam uveren da neće poživeti.
Očaj rađa očajničke poteze, a oni su uglavnom vezani sa radikalnim i nepromišljenim potezima.
Daj Bože da sam u krivu!

Sprem'te se, sprem'te!
Dragi kolega, lepo si plakatirao prethodnu stranicu, ali pojasni mi šta znači tvoj poklič i kome je namenjen.
Ozbiljno pitam.

Svima onima koji se ne primaju lako na Donladovo razbucavanje sistema, prijaće uvid u situaciju koju pružaju ova dva stručnjaka. Koga mrzi da gleda ceo (veoma informativan) video, preporučujem suštinski deo koji govori o USAID, NED i sl. statusu, od 9:30 do 15:30.

1000026624.jpg

Ni ja ne verujem, niti se bavim, Trampovim lupetanjima, ali neka onima koji se primaju na to bude jasno da ako se to desi, oni su prvi na udaru i najvise ce nastradati.

Tramp je već toliko uzburkao stvari i svesno ide na dalje razbucavanje liberalnog poretka da sam uveren da neće poživeti.
Očaj rađa očajničke poteze, a oni su uglavnom vezani sa radikalnim i nepromišljenim potezima.
Daj Bože da sam u krivu!
Neće ništa da mu bude, preuzeo je sve poluge u svoje ruke, ostaje mu još čistka u vojsci.
Jedino može starost da ga spreči, a Maska ketamin.
Mada ja ne vidim šta dobro može da izadje od tog razbucavanja tz neolib poretka. Nacionalizam + autokratizam =?

istisnuće pojedinca iz procesa odlučivanja i sva moć ide elite, koja će postajati sve uža i uža.

istisnuće pojedinca iz procesa odlučivanja i sva moć ide elite, koja će postajati sve uža i uža.
Ma koji pojedinac učestvuje u odlučivanju?
Jel onaj u Rumuniji što izabra predsednika, pa mu rekoše da nije lepo glasao i da mora ponovo, sledeći put malo drugačije?
:)

Ili onaj što u Francuskoj glasa za Le Penovu, a Makron sprečava njenu stranku da formira vladu?
Ili onaj u Nemačkoj što glasa za AfD, pa hoće da im zabrane stranku, a ima i poziva za "reedukaciju" njihovog glasačkog tela, isto kao i kod nas što neki fantaziraju o lustriranju 700k SNS glasača.

Ili onaj mučenik u Britaniji koji se u sebi molio Bogu bliže od 100m od klinike u kojoj rade abortuse, pa zbog toga zaglavio zatvor (JD Vance je o tome govorio u Minhenu)?

Mada ja ne vidim šta dobro može da izadje od tog razbucavanja tz neolib poretka
Manje obojenih revolucija, manje sankcija i sukoba, manje imperijalne ekspanzije, manje nametanja WOKE kulture, kanselovanja, manje normalizovanja seksualnih perverzija... itd.

Ma koji pojedinac učestvuje u odlučivanju?
Jel onaj u Rumuniji što izabra predsednika, pa mu rekoše da nije lepo glasao i da mora ponovo, sledeći put malo drugačije?
:)

Ili onaj što u Francuskoj glasa za Le Penovu, a Makron sprečava njenu stranku da formira vladu?
Ili onaj u Nemačkoj što glasa za AfD, pa hoće da im zabrane stranku, a ima i poziva za "reedukaciju" njihovog glasačkog tela, isto kao i kod nas što neki fantaziraju o lustriranju 700k SNS glasača.

Ili onaj mučenik u Britaniji koji se u sebi molio Bogu bliže od 100m od klinike u kojoj rade abortuse, pa zbog toga zaglavio zatvor (JD Vance je o tome govorio u Minhenu)?

Manje obojenih revolucija, manje sankcija i sukoba, manje imperijalne ekspanzije, manje nametanja WOKE kulture, kanselovanja, manje normalizovanja seksualnih perverzija... itd.
Ne znam da li treba da odgovaram na ovaj post. Ili me ne razumeš ili se praviš lud.

Hajde da sada biramo to što nam se svidja i da pravimo globalne zaključke.

Odgovoriću samo na onaj deo "manje imperijalne ekspanzije". Tek sada slede imperijalne ekspanzije. Živi bili za jedno godinu dana, možemo da pričamo.

Poslednja izmena:
Dragi kolega, lepo si plakatirao prethodnu stranicu, ali pojasni mi šta znači tvoj poklič i kome je namenjen.
Ozbiljno pitam.

Svima onima koji se ne primaju lako na Donladovo razbucavanje sistema, prijaće uvid u situaciju koju pružaju ova dva stručnjaka. Koga mrzi da gleda ceo (veoma informativan) video, preporučujem suštinski deo koji govori o USAID, NED i sl. statusu, od 9:30 do 15:30.

Da. to je realno sagledavanje.
Imperija je samo odlucila da se konsoliduje, pa opet u napad.

Ozbiljno pitam.

Ovo je zaista dobar razgovor i treba ga pogledati celog. Brajan Baletić i Glen Disen jasno objašnjavaju šta je osnova Američke politike, šta je uvek bila, pa će biti i dalje. Ideja je pre svega bila da se upozore ljudi koji velike nade polažu u Trampa, da on nije nimalo bolji od svih ostalih Američkih predesednika. Sem posmatranja onoga što zaista rade, treba slušati ono što Amerikanci kažu, a ne verovati u sopstvene želje. Tramp je jasno rekao šta će biti osnovni princip njegove politike: "America first". Znači isključivo gledanje Američkih interesa. Da li to ide na štetu ili u korist bilo koga drugog ga apsolutno ne interesuje. Isto kao ni bilo kakva "prijateljstva", "savezi", "međunarodni zakoni" ili etički principi. Ništa od toga za Trampa i bukvalno ne postoji. USAID i ostale organizacije nisu ukinute nego se samo odbacuju naslage birokratije i preživelih kvazi ideologija, tj ono od čega nema koristi, da bi bile još efikasnije u rušenju drugih vlada i u širenju uticaja. Pomirenje sa Rusima nije rezultat želje za mirom nego nužnog priznavanja realnosti na terenu, samo reset i privremena promena pristupa u nešto što bi u ovom trenutku imalo više efekta. Vrlo dugački kontinuitet ovakve politike je istovremeno i dokaz činjenice da nisu predsednici ti koji Amerikom upravljaju, a pogotovo ne narod. Takođe, nisu u pravu ni teorije zavera da je to neki uži krug moćnih ljudi, tajna društva i slične nebuloze. Amerikom zaista upravljaju velike korporacije, tj oni koji stvaraju veliki novac, što je u takvom ekstremnom kapitalizmu i sasvim logično. Poličari - i predsednici - su samo službenici - tehničari - zaposleni kod njih, i to je sve. Oni koji mokri i prljavi u podrumu popravljaju vodovodne cevi, a ne oni koji u udobnoj kancelariji nacrtaju kuda one treba da idu i kako treba da izgledaju. Samo je zato tako dugački kontinuitet Američke politike i bio moguć, i ustvari bio nužan. Podele na leve i desne, razni kulturni i identitetski ratovi su samo izmišljeni "teatar za mase", nešto kao politički Holivud, ono što skreće pažnju i narodu stvara iluziju demokratije i "temu" da se oko nečega sukobljavaju. Da se bore za bilo šta što se trenutno predstavi kao "Važno", samo da bi bili nečim zauzeti i da ne bi imali vremena, znanja i motiva da se mešaju u stvari gde se zaista stvaraju pare i moć. Dakle eksploatacija većine od strane manjine u jednoj državi, tj klasni rat, kao i ekvivalentna eksploatacija jedne države od strane druge, tj razne nove pojavne forme kolonijalizma.

Poslednja izmena:
Arogantnost i nadmenost ne idu zajedno sa kulturom. Barem kod mene.
Ja ne citam njihovo ponasanje kao nadmeno. Prosto mi deluju kao da nemaju tu drustvenu zicu da budu vrcavi, nasmejani, ponekad i bespotrebno, da odvale nesto, da pricaju o necemu i kad ih niko nije pitao. Fali im cela jedna crta licnosti. Ekstrem toga bi bili Spanci, Italijani, Juznoamerikanci. Mi smo negde izmedju i meni to kod njih smeta. Nikad ne znam jel cute jer misle da je nesto preglupo, ili cute jer nemaju da kazu nista specijalno, a ne osecaju pritisak da razgovor tece u odredjenom tonu. Osim u par izuzetaka, ne odgovara mi njihovo drustvo.

Medjutim, zanimljivost sam cuo od najblizih rodjaka. Ona rodjena u Sibiru, on dugo ziveo u Moskvi, zavrsio srednju i fakultet tamo, sanjao da ostane. Zapanjio sam se kad smo se dotakli teme Rusa u Srbiji, i kad su oboje, vrlo hladnim i pomirenim tonom rekli "Rusi su najveca st*** koja postoji". 😮😮😮
Obrazlozenje je doslo prevashodno iz njihovih poslovnih iskustava. Gde tvrde da niko tako redovno i tako beskrupulozno ne pokusava da zavrne i njih i trece partnere. Uz vrlo nekulturno ponasanje.

Odlican dokumentarac o uzrocima rata u Ukrajini i prirodi rusko-americkih odnosa uopste

Zamisli, ove tri glave ti kroje sta smes da pricas i salju te u zatvor. Ali samo takve glave i mogu da sprovode ovakve mere.

Vrh