Šta je novo?

Svetska politika

Rat se vodi zbog drugih razloga samo što svaka strana ima svoje razloge i ne priznaje nijedan argument one druge.

Vrlo je jednostavno. Mir u Evropi ne može postojati bez uzimanja u obzir interesa Rusije. EU je jednostavno ignorisala to sa imaginarne pozicije moralne visine. Čačkali su mečku i probudili ruskog medveda, zbog čega će sad i oni morati da se bude. A nije moralo tako biti.

Hir ili nešto drugo, Rusi nisu zaboravili na to. A NATO svake godine sve bliži. Iako je obećavao da neće da se širi i da je čisto odbrambeni savez.
Ali postavlja se pitanje da li neko može da ne bude na strani Rusije, a istovremeno da ne mora da bude na strani Amerike, EU, Kine i sl. Ili jednostavnije, da li neko može da bude potpuno neutralan?
Ako pitamo granične pojedince na ovom forumu - to je nemoguće.
Ili si evropejac, ili si putinofil. Ili si za EU i svo njihovo licemerje (prema svima, čak i prema sebi samima) ili si radikal. Ja sam npr pre par dana na ovoj temi saznao da sam radikal jer nisam lajkovao Bekijevu random sliku oslobođenja Beograda. I to na drugoj temi, ne na ovoj. 😆
Slična logika može i obratno, da li ima veze što će rakete da budu na 5 minuta od Berlina, Rima, Pariza, ako Ukrajina bude Ruska?
Neće nikad ruske rakete biti na 5 minuta od Berlina, Rima i Pariza. Pogledaj mapu ako mi ne veruješ, i izračunaj koliko ima od najzapadnijeg dela Ukrajine do tih mesta. A onda pogledaj koliko ima i do Vašingtona ili uopšte, Istočne obale.

A pritom je svima jasno da Rusija ne može da osvoji ni pola Ukrajine, a kamoli celu, sa sve zapadnim delom.

I čekaj, šta bi sa onim da ne veruješ u hipersonične rakete?
Da li je Nato rekao ili nije ja ne znam
Naravno da jeste rekao.
opet ću da ponovim ono moje - Putin je mogao (ko zna možda još može, ali ne on) da dobije Ukrajinu na tacni i bez rata.
Ako me pitaš (da skinem malo Vučića) zašto sam u ovom ratu protiv Rusije to je zato što 1. Nije u pravu (što u ovom ciničnom svetu realpolitika i nije bitno). 2. Zaglavila se i ne može da ga dobije (što jeste bitnije, zato što je to izvor stalne destabilizacije koju evo i mi osećamo. Amerika može ovako godinama.
S ovim se donekle slažem. Ja sam isto pri stavu da je još pre 2014. trebalo da rade mudrije i taktičnije, i da politički i ekonomski spreče odnosno privole Ukrajinu da želi da bude nezavisna ili deo EU ali ne da uđe u NATO.

I ono u čemu se verovatno slažemo jeste da Rusija neke stvari prosto ne ume da radi, i da je često bila rđav saveznik i komšija mnogima. Odnosno da zapad ume bolje i lukavije da pravi i zadržava saveznike, a Rusija ne tako dobro. Da ne ulazimo u etiku i moralisanje, ali jeste činjenica da je zapad mudriji u diplomatiji i u odnosima sa svojim saveznicima.

To stoji. Mada ima i taj otežavajući faktor da NATO i anti-ruski krugovi u Vašingtonu nikad nisu prestali da kidišu na Rusiju i da se šire ka istoku, pa ni da deluju u Ukrajini tako da ih vuku ka NATOu. Još pre 2014. Tako da iako se slažem sa tobom da je ovo moglo drugačije i pametnije da se radi, odnosno da Moskva neke stvari prosto ne ume, teško mi je da dam procenu da li bi taj drugi način uspeo ako znamo da je zapad uvek bio spreman i rad da upumpa 3X više para i napora nego Rusija.

Vrlo je jednostavno. Mir u Evropi ne može postojati bez uzimanja u obzir interesa Rusije. EU je jednostavno ignorisala to sa imaginarne pozicije moralne visine. Čačkali su mečku i probudili ruskog medveda, zbog čega će sad i oni morati da se bude. A nije moralo tako biti.
Većinski se slažem.

Svakako se slažemo da NATO nema šta da traži u Harkovu. A što se tiče Ukrajine u EU, koliko ja znam, Moskva je bila spremna da to dozvoli. Ali ne i Ukrajinu u NATOu.

I koliko se EU brinula i sekirala šta se dešava u Ukrajini, toliko ih boli doope šta se dešava u Srbiji, koja im je mnogo bliža i maltene im je u naručju, jer nas okružuje.

Mada ima i taj otežavajući faktor da NATO i anti-ruski krugovi u Vašingtonu nikad nisu prestali da kidišu na Rusiju i da se šire ka istoku, pa ni da deluju u Ukrajini tako da ih vuku ka NATOu. J
repliciraću na ovaj deo. Javno mnenje i politika uopšte na tz Zapadu, a posebno u EU je fragmentisano i neheterogeno. Tamo ima svega (možda zbog "prevelike demokratije") od krajnjih levičara do krajnjih desničara, sa puno faktora na sredini. Neki mrze Rusiju (uhvatili smo se za Rusiju, ali ista situacija je za sve pojave), neki je samo ne vole, neki je vole. Neki je i obožavaju. Čak i u SAD; UK; Skandinaviji, Holandiji....
E sad akcija i reakcija (moja profesionalna deformacija). Akcija u Ukrajini je podigla one koje Rusiju ne vole pa i mrze, a pasiviziralo one druge. Još više kada im se doda bombardovanje Kijeva, vrtića i sl. Evropa je bila meka na ruski uticaj, dobijali su jeftin gas i neftu, dolazili su ruski turisti u Pariz i Španiju, prodavali se luksuzni mercedsi i Moskvi. Javno mnenje nije bila naklonjeno protiv njih, dodatno su ih Rusi izbušili obaveštajnim radom i marketingom. Imali su uticaj čak i u vladajućim partijama u Nemačkoj, Francuskoj
Sada se sve to bacilo u vodu.
Na snazi su dobili militaristi, počelo je naoružavanje, okreću pomalu celu ekonomiju prema ratnooj proizvodnji, kao izlaz iz krize.... To nije dobro.

A za hipersonične rakete sam rekako da ne verujem da postoje? Ne mogu da se setim da sam to napisao.
Ne znam da li postoje, tvrdi se da amerika nema tu tehnologiju a neki portali pišu da jei ne žele, pošto ima dosta i mana (ne znam koje, nisam se udubio). U svakom slučaju, ako reše da imaju te rakete, vrlo brzo će ih napraviti.
Domet i brzina raketa je sada realtivizovan. Ukrajinci mogu sa svojim raketama da gadjaju rafinerije na 1000 i više km. A tek šta bi mogli tomahavki, ne mroaja da su preblizu, rusi se slabo brane

Ja sam napisao anti-ruski krugovi u Vašingtonu. A upravo ti krugovi upravljaju i marionetama u Berlinu, Briselu i Parizu.

A od 2014. većina Evropljana jeste protiv Rusije. A od 2022. da ne pričamo. Šetam po raznim delovima interneta i čitam razne komentare. Ako je pre 2022. i bilo nešto malo Evropljana koji su, politiku na stranu, bili zainteresovani za neki aspekt Rusije (geografija, etnologija, književnost, umetnost...) sada ih gotovo više i nema.

Ali nije to sad bitno jer sam govorio o anti-ruskom taboru u Vašingtonu. On je taj koji je uvek burgijao po okruženju Rusije i pokušavao da proširi NATO sve do same Rusije, sa svih strana. A Brisel, Berlin i Pariz krajem 2000ih i početkom 2010ih je bolelo uvo da se time bave. Ali su Ameri drndali dok se nisu desili Majdan i Krim. A onda su i Evropljani promenili stav u skladu sa time. Majdan i Krim, i Ruski potezi iz tog doba su poslužili Amerima da i EU (dodatno) okrenu protiv Rusije. Ali do tada, uglavnom su se Ameri bavili drndanjem Rusije a EU je imala ok odnos sa njima neko vreme.
za hipersonične rakete sam rekako da ne verujem da postoje? Ne mogu da se setim da sam to napisao.
Ne znam da li postoje, tvrdi se da amerika nema tu tehnologiju a neki portali pišu da jei ne žele, pošto ima dosta i mana (ne znam koje, nisam se udubio). U svakom slučaju, ako reše da imaju te rakete, vrlo brzo će ih napraviti.
Da, to je bilo na ovoj istoj temi

Inače, zamisli da bilo ko stavi ili izrazi nameru da stavi hipersonične rakete u Hamiltonu u Kanadi, na 700 km od Vašingtona.

Čak i bez upotrebe nuklearki, taj grad bi bio natovaren sa toliko MOABa da bi Hirošima izgledala kao mala beba. Ili bi prosto krenula invazija na celo Ontarijsko poluostrvo, sa opkoljavanjima i izgladnjivanjima sve dok se i poslednji sam ne preda američkoj vojsci.

Ja sam napisao anti-ruski krugovi u Vašingtonu. A upravo ti krugovi upravljaju i marionetama u Berlinu, Briselu i Parizu.

A od 2014. većina Evropljana jeste protiv Rusije. A od 2022. da ne pričamo. Šetam po raznim delovima interneta i čitam razne komentare. Ako je pre 2022. i bilo nešto malo Evropljana koji su, politiku na stranu, bili zainteresovani za neki aspekt Rusije (geografija, etnologija, književnost, umetnost...) sada ih gotovo više i nema.

Ali nije to sad bitno jer sam govorio o anti-ruskom taboru u Vašingtonu. On je taj koji je uvek burgijao po okruženju Rusije i pokušavao da proširi NATO sve do same Rusije, sa svih strana. A Brisel, Berlin i Pariz krajem 2000ih i početkom 2010ih je bolelo uvo da se time bave. Ali su Ameri drndali dok se nisu desili Majdan i Krim. A onda su i Evropljani promenili stav u skladu sa time. Majdan i Krim, i Ruski potezi iz tog doba su poslužili Amerima da i EU (dodatno) okrenu protiv Rusije. Ali do tada, uglavnom su se Ameri bavili drndanjem Rusije a EU je imala ok odnos sa njima neko vreme.

Da, to je bilo na ovoj istoj temi

Da, to je da ne verujem da su pre rata u ukr pistavljene nato rakete. Nisu još uvek, ne smeju zbog atomskog zastrašivanja.

Čudno, ne vidim da sam bilo gde napisao da je NATO postavio rakete kod Harkova pre rata...

Svo vreme sam govorio o tome da želi da ih postavi. I to se lepo i vidi u tom postu.

Mora čovak da bude precizan sa tobom.

prvo sam shvatio da kažeš da sam napisao da ne postoje hipersonične rakete na zapadu!

OK
Ne verujem da je NATO planirao da postavi rakete u Ukrajini, ni obične ni hipersonične. Barem ja nisam čuo za to a i ne vidim logiku zašto.
Problemi su bili na drugom mestu - islamski fundamentalizam, Kina, slaba ekonomija, migranti i sl.

Ne verujem da je NATO planirao da postavi rakete u Ukrajini, ni obične ni hipersonične. Barem ja nisam čuo za to a i ne vidim logiku zašto.
Pa onda očigledno ne razumeš geopoliku ili se nisi dovoljno informisao.
Problemi su bili na drugom mestu - islamski fundamentalizam, Kina, slaba ekonomija, migranti i sl.
To je bila samo fasada i predstava, pošto nijedan od tih problema nisu rešili.

Tramp ne želi da dozvoli moskovske hipersonične rakete na 5 min od Floride.
Venecuela je još obećala da neće slati pacijente iz duševnih bolnica u USA, ali eto prekršiše sporazum

Vrh