Šta je novo?

Svetska politika

A опет некако ми је лакше да поверујем да би неко носио мајицу са Путином, него са Урсулом, Тони Блером, Меркеловом или Клинтоном, јер то су неки пандани из западне хемисфере.

Па нормално, површно терање контре из веровања да је Путин велики брат који ће да нас освети. Тако је то кад геополитику гледаш из угла трибине.

Ja bih nosio sa Džonom Kenedijem kao deo pop kulture... ali i Brežnjeva kako ljubi u usta onog... drugog, isto kao deo pop kulture 🙂

Rusi imaju svoje mesto na majici, samo uzimate pogrešne Ruse za majicu. 🙂

Što se tiče onog Latvijca, izjuren je sa posla (bio konbar) i Švajcarci vode istragu protiv njega. Moguća je deportacija u Latviju a ako ne zna dobro jezik proslediće ga Rusiji. Ali bar tamo može da pokaže koliko je opasan tamo gde treba - u rovovima.

Branko MIlanović (još uvek ga čitam i pratim) ima tekst o Rusiji

Na egleskom je tekst, ali verovatno će da bude preveden na nekom poratalu

Ja bih nosio sa Džonom Kenedijem kao deo pop kulture... ali i Brežnjeva kako ljubi u usta onog... drugog, isto kao deo pop kulture 🙂

Rusi imaju svoje mesto na majici, samo uzimate pogrešne Ruse za majicu. 🙂
То су различите културе, поп култура и вашарско-навијачко-уличарска :D

Да се разумемо, и мени су бедна ношења лика Путина или слова Z.

Ложење на Путина и Z је терање ината НАТО пакту. Трамп је перверзна фаза коју је Миша Вацић хтео да наметне.
Није исти поглед заоадњака и НАТОваца и наш на Z.
Jeсте глупо то ложење пошто се у суштини ради о тактичком знаку а не идеолошком симболу. Али наш народ од 2000те има ту глупу навијачко-уличарску ложану као део субкултуре и те штандове на потезу Кнез-Калемегдан који продају вашарску робу типа маце Дража, Serbia, Равна гора, Путин, Ратко Младић и сл. заједно са навијачким реквизитима.
Znam, brate, ali nije to smešno i tek tako da se relativizuje. To su opasne ideje, to su opasne frekvencije 😂

Ne, ozbiljno, već problematičnim pojedincima se kroz to daje zamah da budu još gori. Loženjem na pojedince i grupacije koje ne nude ništa što bi ih eventualno na neki način oplemenilo već samo opravdava sve loše što postoji u njima, a nigde ne dobijaju poruku da rade nešto loše, štaviše.

Potpuno poguban uticaj po naš narod.

Зар стварно мислиш да нпр. навијачке групе траже нешто да их оплемени?

Једино ложење које овде видим је изједначавање САД ратова по Блоском Истоку са оним у Украјини који је почео као класични грађански рат.

Ено, на јутјубу серије ББЦ извештаја с почетка приче од пре 11 година. Занимљив детаљ кад се распушта Укр база на Криму. Пола војника остаје и прелази у руску службу, пола иде за Кијев. Међусобно се грле и поздрављају. Питају "Украјинца" зашто је он одлучио да иде за Кијев?
- Тамо ми је породица. Другарима је породица овде па остају на Криму.

Дакле, национални фактор ту није ни постојао практично а зна се ко је клицу сукоба посадио, баш као и овде.

Па онда снимци по целом Донбасу. Кога год да су послали из редовне укр војске у првим недељама или би се предао без борбе првој блокади или би прешао на руску страну. Зато су после морали да шаљу неонацисте и екстремисте, да пале људе у Одеси итд.

Наш грађански рат је био много мање грађански од тога па га опет нико не доводи у питање као таквог, иако је био верски и међунационални.

Зар стварно мислиш да нпр. навијачке групе траже нешто да их оплемени?
Pa sad ja stalno moram ovde da branim zapad, a ovde su čak i negativni neki uticaji, ali navijači su ranije bili pod uticajem zapada. I postojala je subkultura koja se nije samo vezivala za nasilje nego su imali i svoju muziku, knjige, filmove... nastojali da budu što kreativniji sa zastavama, pesmama, koreografijama...

I činjenično je da je to bilo namenjeno za mladi svet koji je pored tog bezumnog nasilja ipak i dobijao i nešto drugo. Mislim, mrzim sad što moram da pravdam odvratni huliganizam jer svaki je odvratan, ali to je nekad bila priča za tinejdžere.

Tukli su se i mlatili 80ih sa 17,18 godina, ložilo se paralelno na neku muziku, knjige, stripove, filmove... i u velikoj većini slučajeva bi nastavili dalje sa životom već u ranim 20im.

Sasvim je realna priča da su kroz kulturu, koja je ipak bila deo cele priče, ipak paralelno shvatali neke stvari.

Danas ne dobijaju nikakvu informaciju da rade nešto pogrešno, štaviše, podstiče se takvo ponašanje, pa najveći i vrhovni idol je prvi nabudženi, bahati siledžija, a ima 70 plus godina.

Tako danas tribinu čine buzdovani u 40im i 50im, tupavi, nekulturni, neobrazovani i zli koji od tinejdžerskog razmišljanja se nisu pomerili ni najmanje. Pre su ti tribinu činili klinci od 16, 17 godina.

Večeras u Beobuild serijalu "Čije g..no manje smrdi"...

popcorn-guy-relaxing.gif

Навијачка субкултура у Србији/Југославији је 100% западног порекла, поготову 80их, делом италијанског (кортео, кореографије, музика), мањим делом британског (навијачке групе, одећа, логои навијачких група, насилништво, и ту и тамо скинхеди као појава).
И лепим делом и 90их је цео тај свет био под утицајем западне школе навијања. Отуд нису ретке биле заставе конфедерације нпр. крајем 80их као модни детаљ или британски. унион џек.
Називи навијачких група су били често енглески (Zulu warriors, Red devils, Ultras, Red and white angels, Brigate, Red Star clan).

Тек 2000их креће ултра гибаничарство на трибинама и русофилија, очигледно из кризе идентитета и инфантилне потребе за великим браром услед осећаја одбачености и понижења од стране запада.

Са треће стране, са јачом навијачком чопоризацијом која је букнула 2000их, губи се фин свет у навијачком свету и доминацију преузимају насилници, уличари и кримоси.

Давали су себи буквално и имена банди са запада или из Холивуда..

Оно, сигурно се нису могли угледати на банде које тада још не постоје у СССР-у.

Но, јасно је ово. Имамо зчочин лоше мисли. По Орвелу зломисао и то мора да се сузбије. Не смемо да не мрзимо једину преосталу глобалну силу која нас војно или еколошки у овом тренутку не сатире. И зато, ако не може да прође изједначавање разорног дејства према нама хајде сад да моралишемо у односу према страном рату и фурамо се на азов фанатике.

Е али ако не ни то, онда ће ова друга страна у одбрани разума бити проглашена русофилском и то је то за овај дан. Квота русофобије испуњена.

А проблем је дубљи. У корену је заправо мржња према словенском племену коју данас на жалост осећа и барем 50% Словена.

Poslednja izmena:
Навијачка субкултура у Србији/Југославији је 100% западног порекла, поготову 80их, делом италијанског (кортео, кореографије, музика), мањим делом британског (навијачке групе, одећа, логои навијачких група, насилништво, и ту и тамо скинхеди као појава).
И лепим делом и 90их је цео тај свет био под утицајем западне школе навијања. Отуд нису ретке биле заставе конфедерације нпр. крајем 80их као модни детаљ или британски. унион џек.
Називи навијачких група су били често енглески (Zulu warriors, Red devils, Ultras, Red and white angels, Brigate, Red Star clan).

Тек 2000их креће ултра гибаничарство на трибинама и русофилија, очигледно из кризе идентитета и инфантилне потребе за великим браром услед осећаја одбачености и понижења од стране запада.

Са треће стране, са јачом навијачком чопоризацијом која је букнула 2000их, губи се фин свет у навијачком свету и доминацију преузимају насилници, уличари и кримоси.
Pa ok, to sam i ja rekao ili znam, ti sad ko vikipedija ovde 😂

To je potpuno poguban uticaj na mladi svet koji nam je prvo došao za zapada.

Međutim, ti si napisao o oplemnjivanju navijačkih grupa. Ne slažeš se sa onim što sam rekao, a odakle je i počela ova priča, da su ranije kroz tu subkulturu ipak dobijali i nešto pozitivno?

Jer činjenice jesu da su se izvlačili iz toga ranije i nastavljali sa životom i da ti imaš i jako pristojne, kulturne i obrazovane ljude koji su u mladosti bili huligani. Jer paradoksalno na primer većina muzike koju su slušali navijači bi slala neke druge poruke i izvlačila ih iz tog sveta.

Postojale su smernice i negde su dobijali poruke da to nije dobro. Završavalo se na tome da je to bio mladalački bunt neadekvatno i pogrešno iskazan, ali retko se pretvaralo u nešto što je način života do groba.

Poslednjih decenija je bio pokušaj kroz crkvu, da ti mladi ljudi ako su već takvi se okrenu nečemu dobrom i pozitivnom, ali to baš i ne ide najbolje i samo su postali još ljigaviji i licemerniji. Čime se opet vraćamo na istočni uticaj jer odatle dolazi uticaj tog turbo pravoslavlja, idemo u crkve, gradimo crkve, a otvaramo lobanje ljudima i ubijamo se bilo po ulici, bilo u pokušaju okupacije druge teritorije.

Crkva realno i nije loše rešenje, ali je trenutno baš nezgodan momenat jer i u krizi.

Pričamo o najslabijim individuma među nama koje moraju da budu deo čopora i često imaju tu zlu osobinu u sebi i zli su u meri da su u stanju da teško povrede ili ubiju osobu iz čista mira. Jer ubiti nekog jer navija za drugi klub je ubiti iz čista mira.

Te osobe moraju biti usmerene na neki način, a one ne da nisu usmeravane nego se samo podstiče sve negativno kod njih.

To podsticanje je svakako prvo došlo sa zapada i na njih su se ugledali. Ipak, kao da su dobijali i nešto pozitivno što bi ih teralo da sa tim prekinu u kasnim tinedjžerskim ili ranim 20 im godinama.

A sve i da nisu dobijali ništa pozitivno sa zapada, činjenica je da je danas situacija takva kakva jeste, a to je da nas taj talas zapljuskuje sa istoka i da moramo da vidimo šta ćemo sa ovima danas jer oni su problem.

Vrh