Šta je novo?

Svetska politika

Meni nikad nije jasno sto se sve te greske izmedju dva rata naglasavaju i povezuju sa tragedijom koja nas je zadesila za vreme Drugog svetskog rata.

Uveren sam da bez velikog sranja koji je Drugi svetski rat, za koji mi nismo krivi nista, Kraljevina Jugoslavija bi ispeglala sve probleme koje je imala.

Svakako ne bi bilo krvi do kolena.

Kao, da smo pravili Veliku Srbiju, a ne Jugoslaviju, ne bi nam se desio Jasenovac, ne bi posle bilo kako je bilo...

Otkud to? Sta god da je bilo izmedju dva rata, svejedno bi sve palo u vodu. Dodje Hitler, pregazi sve i nacrta granice kako god hoce.

Posle rata dodju komunjare, kao sto su i dosle, i opet sve isto.
Проблем је дух тог времена, пораст свих екстрема - фашизма, комунизма, нацизма, милитаризма, прљавог капитализма, мафије и криминала.
Јако лоше околности за целу Европу, а посебно наше климаво подручје.
Југославија је каснила 50 година да би дошло до фузије народа. Етничке границе и мржње су засејане највише у Аустроугарској због доктрине завади па владај. Мржња Срба и Хрвата у Аустроугарској креће почетком 20. века.

Tik tok treba zabraniti, ne zato što je kineska, nego zato što truje mozak.
Ja većih debilarija na drugim mrežama nisam video. Čak ni na twitteru koji sve manje koristim. MOžda je kinesko vlasništvo ali na njemu se objavljuju najgora "zapadnjačka" s.anja, koja nisam mogao ni da zamislim dok ih nisam video tamo. sve sami egzibicionisti i id***. Kaže mi prijatelj da je u Kini drugačije da se tamo više postuje o školi, domaćim zadacima i sl., radi neka pozitivna cenzura

ban nema nikakvog smisla. to je kao kada bi neko zabranio da se pusi lucky strike. jednostavno taj vid konzumacije je toliko otisao daleko i ima negativne uticaje, da sa da nema nazad. sa tik toka preci ce na nesto drugo.

nemojmo da precenjujemo ljude. svi imamo slobodnu volju da izaberemo kako koristimo slobodno vreme

ban nema nikakvog smisla. to je kao kada bi neko zabranio da se pusi lucky strike. jednostavno taj vid konzumacije je toliko otisao daleko i ima negativne uticaje, da sa da nema nazad. sa tik toka preci ce na nesto drugo.

nemojmo da precenjujemo ljude. svi imamo slobodnu volju da izaberemo kako koristimo slobodno vreme
Nije bas tako. Postoje deca, postoje slabe licnosti.

Bavio sam se EEG-om. Ljudski mozakl moguce je "draajvovati", mozak je slab, tesko se odupreti.

Nije bas tako. Postoje deca, postoje slabe licnosti.

Bavio sam se EEG-om. Ljudski mozakl moguce je "draajvovati", mozak je slab, tesko se odupreti.

za decu postoje vec mnogo jaka ogranicenja po aplikacijama
takodje za decu treba da brinu roditelji a ne kompanije

Postoje mehanizmi a to je regulacija od strane drzavnih tela. Na primer -

A social media ban in Australia for children under 16 is first in the world

Malo drastican ali ima smisla ako se zeli resavanje problema umanjene koncentracije kod dece i zavisnost od soc mreza. I naravno ukoliko aplikacije koriste algoritme koji nisu otvoreni i prodaju korisnicke informacije trecoj strani (data brokerima), sto inace rade sve. Zato se sada nasi omiljeni milijarderi upiru da oteraju drzavu iz biznisa i "oslobode kapital"...

Forumi su najzdravija forma društvenih mreža. Vreme kad je forum bio dominantna forma susretanja ljudi na internetu je najbolje vreme interneta.

Kad su se u priču upleli algoritmi, botovi, lajkovi i sl. počela je i degeneracija ljudske interakcije na internetu.

Forumi su najzdravija forma društvenih mreža. Vreme kad je forum bio dominantna forma susretanja ljudi na internetu je najbolje vreme interneta.

Kad su se u priču upleli algoritmi, botovi, lajkovi i sl. počela je i degeneracija ljudske interakcije na internetu.

pa pitanje je.
ja kada sam koristio forume i irc, a pritom sam ja mlad, realtivno mali broj ljudi je bilo "pismeno", a i ti sto su bili pismeni su ili bili geekovi ili entuziajsti
kako je internet postao je pristupacniji, pocela je da dolazi sve vise obican svet, kojima je glavna fora bila da napisu na facebook. sada spremam jaja, i onda posle 10 minuta da kazu da su pojela jaja
pa onda je krenulo naravno ego tripovi, slikanja itd itd

a naravno kada imas vec audience, gledas kako da uzmes pare jer ovce su za sisanje

Evo i odakle nam algoritmi, botovi i lajkovi :)

1737369158503.png

Jos jedan momenat u posl vreme koji je uzdrmao postojecu hijerarhiju -

Luigi Mangione je bio trending licnost poslednjih meseci, na TikToku pogotovo. I trenutno na aplikaciji koja je skocila kao zamena za tiktok

Luigi Mangione Is a Hit on RedNote

1737369960546.png

Проблем је дух тог времена, пораст свих екстрема - фашизма, комунизма, нацизма, милитаризма, прљавог капитализма, мафије и криминала.
Јако лоше околности за целу Европу, а посебно наше климаво подручје.
Југославија је каснила 50 година да би дошло до фузије народа. Етничке границе и мржње су засејане највише у Аустроугарској због доктрине завади па владај. Мржња Срба и Хрвата у Аустроугарској креће почетком 20. века.
Poenta je da bi sve bilo isto, ne vidim kako ne bi.

Ok, 23 godine bi imali Srbiju umesto Jugoslavije, big dil. Verovatno i nestabilniju jer bi se ovi koji su ostali u okviru Srbije verovatno jos jace bunilo nego kad su bili u Jugoslaviji.

No, nebitno, dodje Hitler i cao zdravo. Radim sta hocu..

Зависи колико би их било, и како би били уређени односи, те да ли би 41. било окупационих прекрајања граница. Нпр. да су Словенија и већински хрватски део данашње Хрватске остали ван државе, питање је какав би био утицај хрвата унутар заједничке државе, као и какав би био однос са Италијом која је највише крива за усташки покрет.

Мада је то све шта би било кад би било.

Ti si u pravu, nemoguće ih je zabraniti, svedoci smo da je nemoguće ni da se ograniče i malo uljude (tj.nemoguće je u državama koje promovišu slobodu izbora, slobodu kako da provodimo slobodno vreme itd., itekako je moguće u Kini, S Koreji, Iranu ili Rusiji).
Ušle su velike pare i tehnoligarsi potlpaćuju i korumpiraju političare, pa evo čak i najmoćnijeg čoveka na svetu.
Nisam pismen kako da mojoj deci skrenem pažnju i kako da ih obučim da filtriraju vesti i objave, ućiće još malo u te vode kada moj se autoritet neće uvažavati nego šta rade vršnjaci, što je naravno i normalno odrastanje.

Зависи колико би их било, и како би били уређени односи, те да ли би 41. било окупационих прекрајања граница. Нпр. да су Словенија и већински хрватски део данашње Хрватске остали ван државе, питање је какав би био утицај хрвата унутар заједничке државе, као и какав би био однос са Италијом која је највише крива за усташки покрет.

Мада је то све шта би било кад би било.
Ma, bilo bi isto, rekao bih mozda jos gore, ali tesko da je moglo biti gore.

Hrvatski nacionalisti bi smatrali da su osteceni posle rata i da im pripada vise, cekali bi priliku da ugrabe sta smatraju da im pripada.

Mi bi se verovatno jos vise prokurcili bez njih, Hitler bi podrzao njemu verne i nacrtao granice kako mu se crtaju.

Isto kao i sto bi i bez rata sve to islo nekim svojim redom i dolazilo bi se do resenja polako, kao sto je i krenulo. Pa i ne bi bilo neke razlike u tome sta se desilo posle Velikog rata i ne bi se niko hvatao za glavu koliko smo se zeznuli, bez Drugog svetskog rata, ne bi bilo Jasenovca i slicnih stvari, Jugoslavija mozda ne bi bila idealna, ali bi isla ili ka mirnom razlazu ili drugacijem oblimu uredjenja i niko se ne bi hvatao za glavu sto smo je stvorili.

1941. nam se desilo takvo sranje za koje se nadam da vise nikad u istoriji nece, ali sranje te vrste da se boris protiv otvorenog zla nevidjene snage i da je jako tesko reci da si mogao nesto bolje i da nije tu trebalo ovako nego onako. Nema tu srece jednostavno.

Питање је прво каква би била судбина хрватске територије, с обзиром да су Мађари хтели излаз на море, а били су битнији савезници Хитлеру. Но опет, шбб-кбб.

Nakon Donalda i Melanija Tramp pokrenula svoju valutu

Ukupna vrednost memecoina Donalda Trampa porasla je tokom vikenda na više od 14 milijardi dolara, ali je potom opala nakon što je njegova supruga Melanija lansirala rivalski token.

Od lansiranja u petak uveče, vrednost memecoina $TRUMP skočila je sa oko šest dolara na maksimum od 75 dolara, čime je ukupna vrednost u opticaju dostigla više od 14 milijardi dolara, prema podacima platforme Coinbase.

Međutim, u nedelju je Melanija Tramp najavila lansiranje rivalskog memecoina $MELANIA. Njena kriptovaluta brzo je dostigla tržišnu vrednost od 8,5 milijardi dolara do večeri, prema podacima sa platforme DEX Screener.

Melanijin memecoin, prema najavi, nije zamišljen kao investicija već kao simbol podrške vrednostima koje ona predstavlja.

:)

Cemu se cudimo. To je proizvod novog neoliberalnog sveta koji je mrtav ali se trza.
Starlete, Melanija, Ceca, Jelena K, Kardashianke, sve je to isti turbo folk.

Vrh