Био је пре 30 лета, али не значи да неће опет покушати некакав споразум, ПА постоји и дан данас, она је настала медијациом САД. За Ирце није радила директно америчка служба, само су случајно превидели сваку пошиљку оружја која је одлазила Ирцима.
3 месеца су нас бомбардовали само да би помогли својој марионети, тешко ми је да поверујем у то. Совјети су изгубили десетине мигова, а Кинези стотине хиљада војника само да би помогли С. Кореји, зато што су њихове марионете, тешко ми је да поверујем у то. САД је годинама заглављена у Вијетнаму, и то баш јер им је јужни Вијетнам марионета, тешко ми је да поверујем у то. Совјети су 10 година били у Авганистану јер им је комунистички председник Авганистана (кога су управо и они поставили) био марионета, тешко ми је да поверујем у то. И тако даље за сваки конфликт где постоји мала државица која се узима као оправдани разлог за интервенцију веће. Мада ови наведени конфликти немају мистичне Јевреје са њиховим мистичним моћима. Па нзм да ли се важе.
Па ако их контролише Израел што је то намерно пуштено ?
Као што сам раније писао, Израел ради све што САД пожели, али не може да би дипломатски остала чиста. Па Израел уради нешто што пада под ту категорију САД се јавно гнуша тога и осуђује режим. О баш томе сам писао на овој теми пре коју недељу.
Да си прочитао боље већ би имао одговор на своје питање. Коалиција са државама којима у пасошу пише "не важи за путовање у Израел" би сиг била још срећнија да је у тој коалицији сам Израел.
Не испоштују само њих, али зато се доста спомиње Израел у кампањама, што сам и написао. Јужна Кореја, Косово, су им исто пиони, али се не спомињу јер просечног Амера тотално брига за њих.
Ово око Епштајна очигледно да не иде у користи САД политичара, самим тим и државе па га стога ни не обелодањују.
Пасус са Обамом буквл небитан за ову тему.
Рекао сам да имају одређену количину утицаја јер су четвртина државе, не да им се испуњава свака жеља.
Не пије ти воду јер извлачиш неке чудне закључке из мојих јасно исписаних реченица.
Сада им је понудио исто то + плаћање да им се обнови све што је уништено у бомбардовању. Пролиферација нуклеарног оружја не одговара никоме ко нуклеарно оружје већ има. И опет, Израел служи Америци да ради оно што они технички не смеју због неких пређашњих обавеза, стога жеља Израела (а уств САД) за тоталним уништењем иранског нуклеарног капацитета.
-------
Израел контролише САД колико и немирно дете у гостима контролише своју мајку. Она га храни и може смањити своју кривицу за неку сломљену вазу у гостима, може и отићи раније кући јер се њему иде ( јер је њој глупо да каже да се сморила). Како то дете не би постојало без ње, тако не би ни Израел постојао без САД.
Ovi primeri ratova koje si naveo.
Amerika je ušla u rat za Južnu Koreju jer im je bilo strateški važno da ne izgube pristup Korejskom poluostrvu potrebnom Za kontrolu i Kine i SSSR u to vreme.
Kina i SSSR su se isto uključili kad je njima pretila strateška opasnost da izgube celo poluostrvo.
Vijetnam. Amerika je ušla u rat kad je pretila opasnost da se komunizam proširi na ceo Vijetnam a odatle na ostatak jugoistočne Azije. Sovjeti i kinezi su sa istim strateškim ciljem podržali Severni Vijetnam.
SSSR je ušao u Afganistan iz istog razloga zbog kojeg je Rusija ušla u Gruziju i Ukrajinu. Želja da se nemogući gubitak strateški (za njih) važnog prostora.
Milošević i Sadam, odnosno Jugoslavija i Irak su odlično popunili prazninu nestankom SSSRa I bili su pokazna vežba zašto je još uvek neophodan NATO I zašto je potreban američki budžet za vojsku.
Tako da ako su ti ovo primeri koje upoređuješ sa Izraelom, ne vidim gde vidiš bilo kakve sličnosti. U svim tim ratovima te velike sile su imale konkretne razloge za rat (ili podržavanje rata).
Što se tiče rata u Iraku. Ti očigledno pominješ 1991. godinu kad su i arapske države učestvovale I kad je Sadam bombardovao Izrael.
Za taj rat je razumno objašnjenje zašto Izrael nije učestvovao (da se ostali arapi ne bi uznemirili, jer je bio cilj oslobađanje Kuvajta a ne ide da ga oslobađaju jevreji...).
Ja pričam o ratu 2003. gde arapske države ne učestvuju (ne kao u prvom) i gde evropske države odbijaju poslušnost. Tad bi im učestvovanje Izraela značilo. Samo to tada nije bio izraelski rat, a oni kao nezavisna država ulaze u rat samo kad se njih tiče.
Takođe što se tiče baza i luka. Ako amerikanci imaju baze po celom Mediteranu, ako su u poslednjih 50 godina imali bazu u Turskoj, Iraku, UAE, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Jemenu, Bahreinu onda objašnjenje da će se arapi uvrediti ako imaju bazu i u Izraelu nema apsolutno nikakvog smisla.
Američke baze u Izraelu nema jer je Izrael istinski nezavisna država (kao vrlo malo država na svetu) i nedozvoljava strane trupe u svojoj državi. Amerikanci se tu ništa ne pitaju.
Izrael je za svojih 70 i kusur godina postojanja imao nebrojeno ratova sa svojim arapskim susedima. Bio je i u vrlo lošim situacijama, a od amerikanaca su dobijali "samo" oružje. Ukratko, kao i sve one države sa početka koje je neko podržavao iz nekog razloga (da ne pobedi neko drugi).
A šta se to promenilo u poslednjih desetak godina možemo samo da nagađamo (i da idemo i u teorije zavera, što da ne). Došlo se do toga da ne samo amerikanci, nego i britanci, francuzi i neki arapi, jure neke dronove (posle i rakete) da ne padnu na Izrael. To se nije dešavalo ranije (a i zašto bi).
Sve i da je američka zaštitinička uloga posledica jevanđelista i ko zna koga, zašto to rade Francuska i Britanija? Jesu potpisali neki ugovor o odbrani pa imaju obavezu, kakvu oni korist za svoje države imaju? Francuzi polako gube svoj uticaj po Africi pa bi njihov interes bio da koriste tu svoju vojsku tamo.
I to se sve dešava dok traje genocid u Gazi.
Podrška koju su dobili nije podrška koju dobija kolonija. Nije ni podrška koju dobija ravnopravan partner. To je podrška koju dobija gazda.