Šta je novo?

Svemirska istraživanja

Zamisli ti voliš cveće npr. i odeš na forum o tome da vidiš šta ima novo i razmeniš mišljenje o nekoj temi o baštovanstvu sa ljudima koje to takođe zanima i tamo naletiš na nekoga ko piše kako je to uzaludna aktivnost i zašto se uopšte time baviš kad ima prečih stvari. Šta bi mislio o takvoj osobi?
I meni su svemirska istrazivanja interesantna, ali me Maskov koncept nervira.
Njegov projekat odlaska na Mars posebno.
Mislim da je besmisleno trositi novac na letove sa posadom, kada roboti mogu za manje novca da obave mnogo toga.
Sav taj novac se trosi zbog fiktivnog leta na Mars.

I meni su svemirska istrazivanja interesantna, ali me Maskov koncept nervira.
Njegov projekat odlaska na Mars posebno.
Mislim da je besmisleno trositi novac na letove sa posadom, kada roboti mogu za manje novca da obave mnogo toga.
Ja tebe razumem. Mislim sve suprotno ali te razumem.
Razlika je u tome što ja ne odem na forum pljuvača Maska da im tamo kažem kako je on super.

Ovaj, kako bih rekao... i ti roboti ne mogu sami da odlete na mesec, mars, komete, uopšte da se odlepe od zemlje bez rakete koja će da ih lansira i pošalje gde treba... :)

A što se manje novce tiče, upravo je SpaceX sa svojim delimično reuprotrebljivim Falcon 9 raketama uspeo da snizi cenu slanja robe/satelita/astronauta za nekih faktor 10 i mnogo više puta, a sa Starshipom bi to pojefitinilo i do 100 puta u odnosu na konkurenciju...

Ali džabe priče, kao što partizanovca ne možeš ubediti da i zvezda poneki put odigra dobro (ili obrnuto), tako je i ovo uzaludna rasprava :)

Puštena u rad nova Vera Rubin opservatorija. Ima najveću optičku kameru na svetu.

Klaster galaksija u sažvežđu Devica. Dve spiralne i tri u procesu spajanja.

nsf-doe-rubin-virgo-cluster-2-im3crop2.jpg

First images from the largest camera ever built reveal millions of galaxies

"Artemis Solid Rocket Booster made by Northrop Grumman - named the Booster Obsolescence and Life Extension (BOLE), suffered an anomaly during its test firing at the Promontory test site in Utah. During the final part of the two minute firing, the booster's nozzle suffered a major failure, liberating entirely from the motor."

Ova komplikovana kombinacija reči znači da je eksplodirao, kao što lepo primećuje par komentatora :LOL:

"nozzle suffered a major failure, liberating entirely from the motor."
I love this use of the word "liberating". Freedom to the nozzle!

Uočen treći međuzvezdani objekat u prolazu kroz Sunčev sistem !

Prvi je bio Oumuamua iz 2017., a drugi 2I/Borisov iz 2019. Ovome su dodelii oznaku 3I/ATLAS.

Putuje neverovatnom brzinom od 214.364 kilometara na čas, što je 60 kilometara u sekundu. Zbog toga jedva da malo skreće u prolazu kroz Sunčev sistem. Dolazi iz pravca galaktičkog centra Mlečnog Puta, iz sažvežđa Sagitarijus. Za sada se pretpostavlja da ima oko 20 kilometara u prečniku. Pošto je treći, možda je ovo najzad "Rama" Artura Klarka :)

3i-interstellar-comet-orbit.jpg

3i-atlas-c2025n1-2july2025-masi.jpg

Oumuamua je bio kandidat za Ramu pošto je bio duguljastog oblika i menjao je brzinu kretanja na neočekivan način. Na kraju su to objasnili njegovim oblikom.

Inače to je film koji jedva čekam da bude snimljen

In December 2021, it was announced that the film was in development at Alcon Entertainment with Denis Villeneuve set to direct. Morgan Freeman and Lori McCreary are on the production team because their Revelations Entertainment previously owned the rights.[20] Alcon co-CEOs Broderick Johnson and Andrew Kosove will produce.[21] As of February 2024, Villeneuve was in the process of writing the script.[22]

A kad smo već kod filmova pravljenim po odčičnim knjigama iz ove tematike, ovaj je već snimljen i čekamo premijeru.

Čekamo Rokija da vidimo.

Snimak sa Internacionalne svemirske stanice. Električno pražnjenje koje potiče iz veoma visokih slojeva atmosfere, daleko iznad sloja oblaka ...

TLE, "Transient Luminous Events"

Just. Wow. As we went over Mexico and the U.S. this morning, I caught this sprite.

Sprites are TLEs or Transient Luminous Events, that happen above the clouds and are triggered by intense electrical activity in the thunderstorms below. We have a great view above the clouds, so scientists can use these types of pictures to better understand the formation, characteristics, and relationship of TLEs to thunderstorms.

14-014-081-03-gu8ksxhwyaayheq-jpg-jpg.jpg

Don Pettit, @astro_Pettit, NASA Astronaut, now on Earth

Cosmic colors at sunrise; never get tired of seeing what the new day brings

GksS6lzXwAAfcnv

Zamišljena osa nevidljive rotacije

gettyimages-2217397675.jpg

This stack composite photo shows a paddy rice field under the starry sky in Shuangyashan City, in northeast China's Heilongjiang Province.
Qu Yubao/Xinhua News Agency/Getty Images

Vrh