Proći će mnoge godine dok rudarenje asteroida ne bude moguće. Problem je što pripreme za to moraju početi decenijama unapred, što znači sada. Pre svega mora da postoji osnovna infrastruktura, recimo transport. Pa se onda, kadu su resursi dostupni, mogu se razvijati specifične industrijske tehnologije. I tek na samom kraju ide korišćenje. Naprimer rudnik u nekoj planini nije moguće otvoriti ako do tamo ne postoji ni put. Prvo on mora da se napravi. Tek kad se to postigne, postaju moguće i mnoge druge stvari. Recimo, onda je lako koristeći taj put očistiti planinu od đubreta koje su pobacali izletnici. Niko neće praviti put kroz planinu samo da bi odatle očistio đubre. Ali ako se na planini pravi i nešto drugo, veoma korisno i isplativo, onda i čićenje đubreta postaje moguće.
Sem toga, dopada mi se zaključak iz videa. Na kraju će ispasti da su novac i zarada tu sekundarni. Primarno je osloboditi planetu od prljave industrije, ili čak od svake industrije ako to nekad postane realno. Sve što zagađuje ili zauzima previše mesta treba prebaciti u svemir, a Zemlji treba vratiti "pozajmicu", tako da ponovo bude ono što je bila kad smo počeli, neka vrsta bašte. Sopstveni dom, a Zemlja je naš dom, nije baš pravo mesto za otvaranje fabrike. One su i u gradovima u predgrađu, a ne u centru. Na to nas ionako tera zagađenje koje menja klimu, kao i promena eko sistema od koga egzistencijalno zavisimo. Ne može se skoro svo plodno zemljište na Zemlji pretvori u njive i "nešto korisno", a da se ne uništi ravnoteža i raznovrsnost eko sistema od koga svi mi zavisimo. Pri tome nismo ni spomenuli iscpljivanje resursa. Trošimo niz neobnovljivih resursa. Ko će to nadoknaditi? Kada? Odakle? Svemirska budućnost nije nečiji hir, nego sudbina. Drugi put ne postoji.
Usput, to je jedna od očiglednih i nezamenljivih primena humanoidnih robota sa AI mozgom. Da umesto nas žive i rade tamo gde mi ne možemo. U fabrikama u orbiti, na Mescu, na Marsu, i na asteroidima.
To me uvek potseti na čuveni monolog:
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off (the) shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."
“In the last 50 years, Earth has lost 68% of wildlife, all thanks to us humans” (India Times)
“Humanity has wiped out 60% of animal populations since 1970, report finds” (The Guardian)
“We've lost 60% of wildlife in less than 50 years” (World Economic Forum)