SunnyJ
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 13.03.2020.
- Pohvaljen
- 1.533
Nemamo dobro iskustvo zato što ni nemamo firmu za održavanje naselja. :lol:[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=907481#p907481:1n11lym5 je napisao(la):Smigul » Ned Dec 12, 2021 5:22 pm[/url]":1n11lym5]Hvala Vesnik na odgovoru. Nije problem taj član i održavanje, samo blanko ugovor. A opet su pisali ljudi da baš i nemaju neko dobro iskustvo sa tim održavanjem u gornjim zgradama. Mislim da sam pročitao da Belvil plaća oko 2000 održavanje naselja
Mi smo svi imali u ugovorima to o angažovanju firme. Međutim, pojavio se prof. upravnik i rekao da je stav investitora da nam ipak on ne nameće firmu i cenu, već da mi sami prikupimo ponude od nekih firmi i odaberemo onu koju stanari izaberu (odnosno da upravnik prikupi).
I onda je bilo desetak ponuda od raznih firmi, većina oko 3000din po stanu. Najjeftinija je tražila 2500din, a najskuplja mislim 30€. Naravno bilo je i razlika u uslugama koje te firme nude. Uglavnom su sve nudile obezbeđenje sa portirima, čišćenje zgrada 2-3 puta nedeljno, čišćenje naselja, neka ozbiljnija čišćenja na mesečnom nivou, čišćenje snega, baštovana, provera pp sistema i sl. Nudile su i haus majstora koji se doplaćuje, a neki su nudili i rešavanje kvarova besplatno ako je iznos do 100€ na mesečnom nivou... Pored toga, u ponudi je bilo i čišćenje garaža koje bi išlo samo na teret stanara koji poseduju garažna mesta (4€ po garažnom mestu).
Za odabir firme bila je potrebna većina stanara. Ako se dobro sećam to se odnosilo i na većinu u svakom zasebnom ulazu, inače ništa...
Inače, uslov investitora je da se odabere firma sa obezbeđenjem kako bi se rampa na ulazu u naselje pustila u funkciju.
Naravno, mi stanari ne izglasasmo za sad ni jednu firmu.
Nekima je preskupo, nekima nepotrebno, kažu nismo na Dorćolu, neki neće da razmatraju ponude uopšte dok investitor ne završi sve svoje obaveze (npr. garaže u A zgradi) itd.
Većina od onih koji su za angažovanje firme su za najjeftiniju ali i najsiromašniju ponudu od 2500din po stanu. Ja sam iz one najmanje grupe koja je za bilo koju firmu, samo da naselje što pre počne da se dovodi u red, koliko je to moguće.
I tako, za sada još uvek nemamo firmu i cupkamo u mestu... Priča još nije završena, pregovori/dogovori traju, u nekom trenutku ćemo se valjda usaglasiti.
Još jedna info, pao je dogovor među stanarima da se najpre definiše ugovor sa odabranom firmom na 1 ili 2 godine, nakon čega bi se donela odluka o nastavku saradnje ili raskidu u slučaju nezadovoljstva naše strane. Firme koje su nam slale ponudu, uglavnom nisu imale ništa protiv sklapanja ovako kratkoročnih ugovora.