Kupac sam jednog od većih stanova u bloku 6. Uz cenjkanje, cena kvadrata je bila nešto malo manje od 2200 eura sa PDV-om, a cena garažnog 20800 sa PDV-om. Realno i to nam je bilo mnogo, ali u tom trenutku, kada se sve sagleda, budući da smo tražili stan ili kuću skoro 3 godine, ovo nam je najviše odgovaralo u odnosu na do tada viđeno i cenjeno.
Prednosti:
* Blizina grada
* Novogradnja (useljenje bez nekih većih prepravki i renoviranja)
* Cena (ipak je kad se sve sabere to bilo najpovoljnije a da je "čista" i sigurna gradnja)
* Blizina prodavnica, apoteka, tržnog centra itd
* Zgrade su na iznesenom mestu, van smoga koji se sa brda može videti
itd...
Nedostaci:
* infrastruktura, konkretno mislim na Slanački put i na glavni vod kanalizacione mreže koji zajedno treba da se proširuju i bez toga je jako upitno uknjiženje objekta, ali kontam i to će doći na red, navodno rade ekspoprijaciju zemljišta (mada to može potrajati i godinama)
* Upitan kvalitet izvedenih unutrašnjih radova (ali po zapisniku o primopredaji i to se mora ispeglati nekako)
* haos sa parkiranjem i uzurpiranjem ulica (ali realno takav je i ceo grad, ne očekujem da će tu stanje biti bolje, može samo biti gore)
* nenajavljene promene planova prilikom izgradnje objekata i nemogućnost dogovora sa izvođačima o kompezacionim ustupcima
itd...
Sve kad se sabere i oduzme, tu kvadraturu novogradnje, sa generalno uređenom infrastrukturom i grejanjem, nismo mogli naći za taj novac (iako se ne radi o malom novcu).
Apsolutno se slažem da je cena previsoka, pogotovu za garažna mesta, mi smo kupili 2, da sam mogao kupio bih i treće (još uvek razmišljam o tome ali neće da spuste cenu)., ali gledano u budućnost, nekako smo našli svoje mesto sa obezbeđenim garažnim mestima u ovom potpunom haosu od građevine. Ako se pogledaju cene i po drugim delovima grada, ali realno i temeljno ako se sve uzme u obzir, ni tamo nije bolje ili je u nekom segmentu možda bolje ali mnogo skuplje. Treba imati u vidu da nije mala razlika ako je negde cena "samo 300-500 eura veća" ali na broj kvadrata ipak to dođe dosta veća. Iskreno ako je sada na Banji 3000 eura to znači da je i u gradu ili NBGD skočilo. Pa jeste li videli koje su cene sada i na NBGD? Dokle će ovo ovako ići, sam Bog zna.... Treba imati u vidu da nam inflacija galopira hteli mi to da priznamo ili ne.
Zaključak: "Mnogo je, ali u odnosu na ostalo i nije". Tu kvadraturu i dva obezbeđena garažna mesta smo ovde mogli da priuštimo, ostale delove grada a da ne bude neka baš periferija nismo. Svesni smo i prednosti i mana, ali kad se sve sabere i oduzme završismo na Banji